Εντυπωσιασμένος από την άμεση και αποτελεσματική αντίδραση του κρατικού μηχανισμού σε ένα πρόβλημα που παρατήρησε, δηλώνει ο Αρίστος Δοξιάδης. Ο γνωστός οικονομολόγος και σύμβουλος επιχειρήσεων, με ανάρτησή του στο Facebook, αποκαλύπτει ότι λίγες ώρες αφότου είχε κάνει ένα post για ένα πρόβλημα που αντιμετώπισε από ένα Επιμελητήριο, τον πήρε τηλέφωνο ο νέος γενικός γραμματέας εμπορίου και το έλυσε! Ιδού αναλυτικά πως περιγράφει τα γεγονότα που έζησε ο κ. Δοξιάδης:

 

Πριν λίγες μέρες, 27 Αυγούστου το απόγευμα, έγραψα εδώ μπουχτισμένος για μια παράλογη άρνηση που αντιμετωπίσαμε σε κάποιο Επιμελητήριο σχετικά με την σύσταση νέας εταιρίας (λινκ στα σχόλια).

 Μετά συνέβη κάτι απίστευτο. Χωρίς να έχω κάνει καμία άλλη ενέργεια, στις 8μμ την ίδια μέρα μου τηλεφώνησε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου κ. Πάνος Σταμπουλίδης (που δεν τον γνωρίζω) και μου ζήτησε λεπτομέρειες. Είπε ότι η κεντρική υπηρεσία θα παρέμβει αμέσως στο Επιμελητήριο για να τους εξηγήσει το λάθος τους, και ότι θα εκδώσουν μια εγκύκλιο σύντομα για να διευκρινίσουν σε όλες τις υπηρεσίες ΓΕΜΗ τι ισχύει.

  Χθες (3 Σεπτεμβρίου) εκδόθηκε η εγκύκλιος (λινκ στα σχόλια) με θέμα "Διευκρινίσεις σχετικά με τη Σύσταση Εταιρειών μέσω των Υπηρεσιών μιας Στάσης", που καλύπτει την δική μας περίπτωση και πολλές άλλες.

  

Συμπεράσματα:

  

  1. Μερικοί άνθρωποι στη νέα κυβέρνηση καταλαβαίνουν τα πρακτικά προβλήματα των επιχειρήσεων, και αντιδρούν γρήγορα για να τα λύσουν, όπως θα έκαναν και στην επιχείρηση που εργάζονταν πριν. Δεν το έχουμε δει αυτό πολλές φορές στο ελληνικό κράτος.

  

  1. Χρειάζεται πολύ micromanagement για να αντιμετωπιστεί σε λογικούς χρόνους η δαιδαλώδης γραφειοκρατία. Αν δεν απλοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό οι νόμοι και οι διαδικασίες, θα εξαρτιόμαστε από λίγα ικανά πρόσωπα, που όταν δεν υπάρχουν τα προβλήματα συσσωρεύονται.

  

  1. Με αφορμή την μία περίπτωση, βελτιώθηκε συνολικά (ελπίζω) η κατάσταση για όλους, αφού εκδόθηκε εγκύκλιος με γενική ισχύ. Αυτή η ανάδραση είναι βασικό στοιχείο για αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις, ιδίως στην μικρο-κλίμακα.

  

  1. Μερικές φορές τα κοινωνικά δίκτυα είναι χρήσιμα για την δημόσια πολιτική. Δεν είναι μόνο για εκτόνωση και για να φτιάχνουν κλίμα.

 

Και τέλος: Συγχαρητήρια στον Γενικό Γραμματέα και στο Τμήμα Εταιρικού Δικαίου και ΓΕΜΗ!