Των Γιάννη Χρηστάκου, Γιώργου Σιαδήμα, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τριπλό δώρο από Ευρώπη και Αμερική αναμένει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στην τελική ευθεία για τις εκλογές του Μαΐου. Στις προθέσεις των συνομιλητών του από τις δύο ισχυρές ηπείρους είναι και ένα «μπόνους» για τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα, με συντονισμένες ενέργειες, για το πακέτο εξόδου από την κρίση. Ομπάμα, Μέρκελ και Μπαρόζο αποτελούν τα «2+1» όπλα του Αντ. Σαμαρά για να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες, που θα διαμορφωθούν, σε εσωτερικό επίπεδο, μόλις μία ανάσα πριν από τη μάχη της ευρωκάλπης.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες των «Παραπολιτικών», προετοιμάζει μια συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος στα τέλη Μαρτίου θα βρίσκεται στην Ευρώπη. Ειδικότερα στις 25 και 26 Μαρτίου ο Αμερικανός πρόεδρος θα βρεθεί στις Βρυξέλλες και στη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ενωσης-Ηνωμένων Πολιτειών με αντικείμενο τη σύναψη εταιρικής σχέσης για το διατλαντικό εμπόριο και τις επενδύσεις.

Ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της Συνόδου και οι δύο πλευρές βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή, καθώς από την Ουάσινγκτον έχουν ήδη εκφραστεί θετικά για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σε συνέχεια της διπλής επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος, μάλιστα, έχει προγραμματίσει να συνδυάσει την παρουσία του στα ευρωπαϊκά εδάφη με μια επίσκεψη-αστραπή στη Ρώμη και το Βατικανό, όπου, εκτός των άλλων, θα συναντηθεί με τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπα Φραγκίσκο. Μάλιστα, αν και το πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου είναι προκαθορισμένο, βάσει της επίσημης ατζέντας, δεν αποκλείεται, υπό προϋποθέσεις, να κάνει ένα πέρασμα και από την Αθήνα. Σε διπλωματικό επίπεδο, μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται, αλλά πηγές από την Ουάσινγκτον επισημαίνουν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα παρακολουθεί στενά την πρόοδο που συντελείται στη χώρα μας και επιθυμεί να συζητήσει από κοντά με τον Ελληνα πρωθυπουργό τα νέα δεδομένα, στο πλαίσιο της ατζέντας που οι δύο άνδρες συμφώνησαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες, πάντως, ο Μπαράκ Ομπάμα θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει για την Εκθεση της «Ομάδας εργασίας υψηλού επιπέδου για την απασχόληση και την ανάπτυξη», η οποία έχει στόχο τη μεγαλύτερη διμερή εμπορική συμφωνία που έχει διαπραγματευθεί ποτέ και μπορεί να αυξήσει κατά 0,5% την ετήσια οικονομική παραγωγή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θεσμικά, οι συναντήσεις του Αμερικανού προέδρου θα γίνουν με τον πρόεδρο της Ε.Ε., Χέρμαν βαν Ρομπάι, και τον πρόεδρο της Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο. Η ελληνική πλευρά κινείται ώστε η συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα να περιλαμβάνει τις διμερείς σχέσεις, στο πλαίσιο των επενδυτικών και αναπτυξιακών πυλώνων που δημιουργούνται και για την Ελλάδα με την «ομπρέλα» της εμπορικής συμφωνίας.

Ο ΜΠΑΡΟΖΟ

Το δεύτερο «δώρο» στον Αντώνη Σαμαρά έρχεται από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος θα έρθει στην Αθήνα στις 8 Μαρτίου. Ο επικεφαλής της Κομισιόν θα συμμετάσχει στην 6η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των Πόλεων και των Περιφερειών. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του αυτής, έχει αποφασίσει να «προσφέρει» στον κ. Σαμαρά την έντονη στήριξή του στην κυβέρνησή του, εν όψει και των ευρωεκλογών, με μια κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος θα μεταφέρει την πλήρη στήριξή του στην ελληνική πλευρά με σαφείς αναφορές και στην υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Σαμαράς θα παραθέσει και δείπνο εργασίας στον Μανουέλ Μπαρόζο, όπου θα γίνει και αναλυτική συζήτηση για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, λίγες μόλις ημέρες πριν ανακοινωθεί και επίσημα το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.


Ενθαρρυντικά μηνύματα από Βερολίνο

Εντονη επιθυμία στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης εκφράζει και το Βερολίνο, με το ενδεχόμενο ακόμα μίας επίσκεψης της Αγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, όπως πρώτα έχουν ήδη γράψει τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ». Εδώ και περίπου έναν μήνα συζητούνται διάφορες δυνατότητες, ακόμα και αυτή μιας άτυπης Συνόδου του Eurogroup, στις αρχές Μαΐου, στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότερες χώρες είναι θετικές σε μια τέτοια εξέλιξη, αλλά υπάρχει πρόβλημα στην εξεύρεση ημερομηνίας, αφού όλοι θα κινούνται στον αστερισμό των ευρωεκλογών και το πρόγραμμα των Ευρωπαίων ηγετών είναι φορτωμένο. Υπό προϋποθέσεις, οι οποίες όμως θα ξεκαθαρίσουν μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την τρόικα, δεν αποκλείεται η Γερμανίδα καγκελάριος να κάνει μια επίσκεψη στην Αθήνα, έχοντας όμως στα χέρια της δύο «βαριά» χαρτιά: Την ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και τη θετική έκθεση της τρόικας, που θα έχει υιοθετηθεί από την ευρωζώνη, για την πορεία του ελληνικού προγράμματος. «Χαρτιά» τα οποία ανοίγουν και το θέμα της διευθέτησης του χρέους.

Ο επόμενος στόχος για την Ελλάδα θα είναι το Eurogroup της 5ης Μαΐου. Εκεί το Μέγαρο Μαξίμου, αφού θα έχει ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα, θα αναμένει την κίνηση από πλευράς των δανειστών, δηλαδή, μια σαφή περιγραφή της λύσης για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, η οποία θα υλοποιηθεί μετά τις ευρωεκλογές. Ετσι, η κυβέρνηση θα έχει στα χέρια της ένα ισχυρό προεκλογικό «όπλο», καθώς θα αφήσει να εννοηθεί ότι η ρύθμιση του χρέους θα εξαρτηθεί και από την πολιτική κατάσταση της Ελλάδας, δηλαδή από το κατά πόσο θα υπάρχουν πολιτικές εγγυήσεις για την τήρηση των συμφωνηθέντων από την ελληνική πλευρά.