Μια συζήτηση η οποία είχε ιδιαίτερη αξία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στο μακρινό και βροχερό Ελσίνκι με τους 9 μόλις βαθμούς Κελσίου. Ο λόγος για τον επίτροπο ΓεωργίαςΦιλ Χόγκαν και επτά υπουργούς Γεωργίας οι οποίοι ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Στο πρωινό λοιπόν, του ξενοδοχείου St. George της φινλανδικής πρωτεύουσας, ο Ιρλανδός επίτροπος έβαλε τα πράγματα στη θέση τους όσον αφορά την αγωνία όλων για το τι μπορούν να περιμένουν οι αγρότες από τη νέα ΚΑΠ.


Εξήγησε λοιπόν στους επτά υπουργούς ότι οι συσχετισμοί έχουν αλλάξει -μετά τις τελευταίες ευρωεκλογές- και έχουν πλέον αποφασιστικό λόγο και οι Oικολόγοι Πράσινοι αλλά και οι Αριστεροί, οι οποίοι βάζουν σε δεύτερη μοίρα τους αγρότες αφού θέλουν τα περισσότερα χρήματα να πάνε στο περιβάλλον και στο μεταναστευτικό.

Και δεν φτάνει που λόγω Brexit θα μειωθεί ο συνολικός ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, αλλά υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι επιθυμούν να «κατεβάζουν» τον αγροτικό πυλώνα από πρώτο, που ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, σε τρίτο!

Ο ψηλός Ιρλανδός έδειξε πολύ απογοητευμένος από τις εξελίξεις και οι επτά υπουργοί συνοφρυώθηκαν διότι ξέρουν πολύ καλά πόσο μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα για τον πρωτογενή τομέα όλων των χωρών. Όμως, η Αριστερά έχει διαφορετική άποψη...

Για την ιστορία, στο breakfast meeting του Φιλ Χόγκαν έκατσαν οι Βέλγοι υπουργοί (ένας από τη Φλάνδρα και ένας από τη Βαλονία) Ντεν Χέουβελ και Κολλινί, η Βουλγάρα Τάνεβα, η Κροάτισσα Βούκοβιτς, ο Γερμανός Κλόκνερ, ο Σλοβάκος Σιξάι αλλά και ο δικός μας Μάκης Βορίδης.

Βέβαια τίποτα δεν έχει τελειώσει αλλά όλα δείχνουν ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες τα ευρωπαϊκά χρήματα να «πέσουν» στα hotspot και όχι στα χωράφια, ελέω Αριστεράς!