Ο βουλευτής του Γιάννης Ραγκούσης, εξεμάνη από χθες με τις ενέργειες της Αστυνομίας σε σχέση με την προβολή της ταινίας «Τζόκερ» σε αίθουσες όπου υπήρχαν ανήλικα παιδιά. Μάλιστα, προειδοποίησε ότι θα κλιμακώσει την αντίδρασή του με κοινοβουλευτικά μέσα.

Ο νόμος, ωστόσο, που όχι μόνο περιγράφει πως αξιολογείται η καταλληλότητα μιας ταινίας, αλλά επιβάλει και πρόστιμα, φέρει τη δική του υπογραφή!

Πριν κάνει στροφή 180 μοιρών και ενταχθεί στο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ραγκούσης ήταν πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου. Το Δεκέμβριο του 2010, η τότε κυβέρνηση έφερε στη Βουλή και ψήφισε το νόμο 3905/2010, με γενικό τίτλο «Ενίσχυση και ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης και άλλες διατάξεις».

Στο άρθρο 37, για την «αξιολόγηση καταλληλότητας κινηματογραφικού έργου», η παράγραφος 3 βάζει την εξής πρόβλεψη: «Απαγορεύεται η παρακολούθηση ακατάλληλων ταινιών σε ανηλίκους που δεν έχουν συμπληρώσει την απαιτούμενη από την κατάταξη της ταινίας ηλικία. Όποιος επιτρέπει σε ανηλίκους να εισέλθουν σε αίθουσα ή υπαίθριο χώρο στους οποίους προβάλλεται ταινία ακατάλληλη για την ηλικία τους τιμωρείται με χρηματική ποινή από 1.000 έως 10.000 ευρώ. Η τέλεση από αμέλεια της πράξης αυτής τιμωρείται με χρηματική ποινή από 500 έως 5.000 ευρώ».

Το νομοσχέδιο υπογράφουν 11 υπουργοί συνολικά, ένας εκ των οποίων ήταν και ο κ. Ραγκούσης. Τότε, λοιπόν, για πρώτη φορά μπήκε χρηματικό πρόστιμο για τις ακατάλληλες ταινίες που τις έβλεπαν ανήλικοι, ακόμα και αν αυτό γινόταν από αμέλεια και όχι από δόλο. Σήμερα, ο Γιάννης Ραγκούσης, έκπληκτος, μιλάει για «αδιανόητες εξελίξεις που γυρίζουν την Ελλάδα και την Ελληνική Αστυνομία σε πολύ σκοτεινές εποχές».