Η για πρώτη φορά σε αυτό το υψηλό και επίσημο επίπεδο διαβεβαίωση για «την προτεραιότητα της εγγύησης της ασφάλειας του Κυπριακού Ελληνισμού, καθώς και της εξασφάλισης των δικαιωμάτων των απανταχού Ελλήνων», όπως επακριβώς τονίστηκε, δόθηκε ως κατευθυντήριος γραμμή από τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης Δημήτρη Αβραμόπουλο προς το σύνολο των Αρχηγών και των μελών των νέων Ανώτατων Συμβουλίων των Κλάδων (Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας), που συνήλθαν σε κοινή συνεδρίαση και υπό την προεδρία του Υπουργού.

Η συνεδρίαση αυτή πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά και μετά από πρωτοβουλία του Δ.Αβραμόπουλου, προκειμένου όλα τα μέλη των νέων Ανώτατων Συμβουλίων Στρατού (ΑΣΣ), Ναυτικού (ΑΝΣ) και Αεροπορίας (ΑΑΣ) να γνωρίζουν επισήμως και επακριβώς τι αναμένει από αυτούς η Πολιτεία και ο πολιτικός προϊστάμενος του ΥΠΕΘΑ.  

Ο Υπουργός στο χαιρετισμό που απηύθηνε, και αφού σημείωσε ότι καλούνται να φέρουν σε πέρας τη δύσκολη αποστολή τους εν μέσω της δύσκολης δημοσιονομικής περιόδου που διανύει η χώρα, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα οφείλει να διευρύνει το ρόλο της ως σταθεροποιητικό παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή, μέσα από την αναβαθμισμένη συμμετοχή της στους Διεθνείς Οργανισμούς, καθώς στόχοι της συμμετοχής μας είναι η εξασφάλιση του μέγιστου εθνικού οφέλους, η δημιουργία ικανών συνθηκών προβολής της εθνικής ισχύος και η ενεργός συμμετοχή μας στη συνδιαμόρφωση των όρων ασφαλείας του περιφερειακού και διεθνούς περιβάλλοντος». 

Ο ίδιος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αμυντική διπλωματία, προσθέτοντας ότι «η πολιτική του Υπουργείου Εθνικής ’μυνας είναι η παράσταση σημαίας της χώρας στις διεθνείς ειρηνευτικές πρωτοβουλίες για την προστασία της διεθνούς νομιμότητας και των αρχών του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Υπουργός τόνισε την ανάγκη ομοψυχίας και συνεργασίας όλων των στελεχών των Ε.Δ., δίνοντας έμφαση στην επίλυση των προβλημάτων του μόνιμου προσωπικού, των στρατευσίμων, καθώς και του επί θητεία προσωπικού. Επίσης στάθηκε ιδιαιτέρως στην ανάγκη εφαρμογής της καθέτου δομής διοικήσεως, στην ενίσχυση της διακλαδικότητος του τρίπτυχου Δυνάμεις-Επιτελεία-Επιχειρήσεις, καθώς και στη μεταξύ των διαλειτουργικότητα, κάνοντας λόγο για «πολιτική προτεραιότητα» για την ουσιαστική Διακλαδική συνεργασία, με κοινή επιχειρησιακή σχεδίαση, κοινή επιχειρησιακή εκπαίδευση και υλοποίηση διακλαδικής υποστηρίξεως και διοικητικής μερίμνης. Μάλιστα στο σημείο αυτό ο Δ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι «η συντεχνιακή νοοτροπία και ο εγκλωβισμός σοβαρών θεμάτων σε κλαδικό επίπεδο, είναι πέρα και έξω από τη λογική τόσο της πολιτικής, όσο και της φυσικής ηγεσίας των Ε.Δ.».

Τέλος, υπενθύμισε ότι «η αμυντική θωράκιση της χώρας είναι μια υπόθεση σοβαρή και πολύ δαπανηρή», υπογραμμίζοντας ότι όλον αυτό τον καιρό γίνονται μεγάλες προσπάθειες για την ορθολογική διαχείριση του ήδη μειωμένου προϋπολογισμού του ΥΠΕΘΑ και ζητώντας από τα στελέχη να υπολογίζουν τη σχέση κόστους-αποτελέσματος, σε κάθε απόφασή τους, που βεβαίως, δικαιολογεί κάτι τέτοιο.

Λ.Σ.Μ.