Με αναφορές στον ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Καραμανλή αλλά και στον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην έναρξη του 13ου Συνεδρίου οριοθέτησε το ιδεολογικό στίγμα της παράταξης ανάμεσα στο «δίπολο» της Δημοκρατίας όπως τους χαρακτήρισε. Οι δύο συμβολικές αναφορές στις ξεχωριστές πολιτικές προσωπικότητες που έκανε ο Μητσοτάκης επισημαίνουν και την φιλελεύθερη αντίληψη του πολιτικού χώρου της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τις μεγάλες σταθερές που θα αποτελέσουν την βάση για τη πορεία της ΝΔ στο μέλλον.

Ανέφερε κατά την ομιλία του:  «Δύο μεγάλες μεταρρυθμίσεις του 20ου αιώνα παραμένουν, πάντως, οι σταθμοί της φιλελεύθερης αντίληψης στη χώρα: Οι αρχές του Συντάγματος του 1911 και του 1975. Γιατί αν και σε διαφορετικό πολιτικό και κοινωνικό τοπίο, αμφότερες είχαν δύο κομβικούς στόχους. O Βενιζέλος φρόντισε για την συγκρότηση ενός ισχυρού κράτους, ικανού να εγγυηθεί την οικονομική και κοινωνική άνοδο ενώ ο Καραμανλής πρόσφερε το αντίβαρο του ισχυρού πολίτη. Που αυτεξούσιος και μορφωμένος, θα μπορεί να δημιουργεί. Αλλά και θα αντιστέκεται στην τυχόν αυθαιρεσία του κράτους.

Αυτό το θεμελιώδες δίπολο – ισχυρό κράτος και ισχυρός πολίτης– υπήρξε το ανθεκτικό θεμέλιο της δημοκρατίας μας. Προϋπόθεση, ωστόσο, για να καρποφορήσει η ατομική ελευθερία και να φέρει συλλογική ευημερία αποτελεί η κοινή εκκίνηση. Και αυτή υπηρετείται μόνο με το δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες. Που δεν έρχονται με την εξίσωση προς τα κάτω. Ενώ εμείς πρεσβεύουμε το αντίθετο: Ίσο δικαίωμα στην πρόοδο σημαίνει ίσες ευκαιρίες για όλους»