«Δεν είναι ώρα για συγκρούσεις. Χαμηλοί τόνοι μέχρι νεωτέρας». Αυτό είπε στους στενούς του συνεργάτες ο Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με την οξεία κριτική που ασκούν οι «53+» στη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας δεν θέλει να... σηκώσει το γάντι απέναντι σε όσους διαφωνούν με την τακτική του στην παρούσα φάση και μάλλον θα το κάνει μετά το συνέδριο, όταν θα έχουν διαμορφωθεί οι ισορροπίες.

Πάντως, επειδή ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχει σημαντικό ακροατήριο εντός της Αριστεράς, κάποιοι λένε ότι ο κ. Τσίπρας θα διστάσει να τον «αδειάσει» και μπορεί να του «χρυσώσει το χάπι», δίνοντάς του σημαντική θέση μέσα στο νέο κόμμα, όπως αυτό διαμορφωθεί μετά τις εγγραφές νέων μελών, με βάση το i-syriza, και μετά τις συνεδριακές διαδικασίες του νέου έτους.

Όπως διαβάζουμε στο Secret των Παραπολιτικών, ο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ Τσίπρα και Τσακαλώτου στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχει φανεί από τη μέριμνα των συνεργατών του πρώην υπουργού Οικονομικών οι ομιλίες του ανά την Ελλάδα να μη γίνονται μπροστά σε άδεια καθίσματα.

Κάτι ανάλογο με την περίπτωση Τσακαλώτου θα συμβεί και με τον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος και στο παρελθόν έχει διαφωνήσει έντονα, αλλά στο τέλος ο Αλέξης Τσίπρας του δίνει ένα... τυράκι και αυτός πηγαίνει με τα νερά του, με τον γραμματέα της Κουμουνδούρου, ωστόσο, να έχει εδώ και καιρό αυτόνομη πορεία εντός του κόμματος, κάνοντας διακριτή την παρουσία του από την ηγετική ομάδα πέριξ του πρώην πρωθυπουργού.

Η πλέον αισθητή διαφοροποίησή του εντοπίζεται, σύμφωνα με τους πιο παρατηρητικούς, στην επιμονή του να ξεκαθαρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζεται να κάνει κάποιο άνοιγμα, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τη ρητορική ανοίγματος που καλλιεργεί ο Αλέξης Τσίπρας πριν ακόμα από τις εκλογές.

Ο σκεπτικισμός του γραμματέα του κόμματος γύρω από το άνοιγμα και το εγχείρημα του i-syriza βρίσκεται στην ίδια γραμμή με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Στο μεταξύ, οι «53+» συνεχίζουν να «βράζουν» για το ευρύ άνοιγμα που πραγματοποιείται και με την έγκριση και τη βούλα του κ. Τσίπρα, όπως φάνηκε και στην πρόσφατη εκδήλωση με παλαιούς ΠΑΣΟΚους.

Μάλιστα, στην κατεύθυνση αυτή. η εσωκομματική αντιπολίτευση της Κουμουνδούρου χαρακτηρίζει «μαύρο πρόβατο» τον Χρήστο Σπίρτζη, καθώς θεωρεί τον πρώην υπουργό ως τον βασικό ενορχηστρωτή της ΠΑΣΟΚοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ, μιας και είναι αυτός που προσεγγίζει τα πρώην «πράσινα» στελέχη με στόχο την ένταξή τους στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Μαζί με τον Σπίρτζη, στο «κάδρο» έχει μπει και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, για τον οποίο λέγεται πως βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με πάλαι ποτέ ισχυρό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πάντως, ο άλλοτε ισχυρός υπουργός Επικρατείας έχει χάσει την εξέχουσα θέση που είχε στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα και τον επηρεάζει σαφώς λιγότερο. Δεν ισχύει, βέβαια, το ίδιο για τον Νίκο Παππά και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, οι οποίοι αποτελούν την προεδρική εμπροσθοφυλακή του Αλέξη Τσίπρα τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη Βουλή.