Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν να νίκησε ο Ακης Τσοχατζόπουλος το 1996». Με τη φράση αυτή, ο Πέτρος Ευθυµίου περιέγραψε µε τον πιο εύστοχο και συνάµα περιεκτικό τρόπο το µπαράζ µεταγραφών από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ.

Απλώς, στο µείγµα µπορεί να κυριαρχούν οι συνοδοιπόροι του Ακη, ωστόσο υπάρχει και µπόλικη δόση στελεχών µε αναφορές στον Γιώργο Παπανδρέου, παλαιότερα στον Γεράσιµο Αρσένη, αλλά και στον Κώστα Σηµίτη, κυρίως στο κοµµάτι των καθηγητών και όχι των πολιτικών προσώπων.

Η πραγµατικότητα είναι ότι εδώ και καιρό η Κουµουνδούρου έχει ανοίξει διάπλατα πλέον τις πόρτες και δεν ελέγχει ποιοι µπαίνουν.

Φαίνεται, δε, ότι απόλυτη προτεραιότητα έχουν όσοι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, ακόµα και αν κατά το παρελθόν είχαν κατηγορήσει ή κατηγορηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επί της ουσίας, άλλαξαν εντελώς «γραµµή», δεδοµένου ότι για ένα µεγάλο διάστηµα η λέξη «ΠΑΣΟΚ» ήταν για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συνώνυµη της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ανάλυση που έκαναν χρέωναν την ευθύνη της χρεοκοπίας της χώρας στο ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας πάντα εκτός κάδρου κριτικής γενικώς την περίοδο του κ. Κώστα Καραµανλή. Απόρροια της στροφής 180 µοιρών είναι και το γεγονός ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει καταθέσει δηµοσίως πρόταση-πρόσκληση για συνεργασία µε την κυρία Γεννηµατά, υµνεί τον Ανδρέα Παπανδρέου και αναφέρεται στην ανάγκη δηµιουργίας µιας µεγάλης δηµοκρατικής και προοδευτικής παράταξης.

ΟΙ ΦΥΛΕΣ

Ο κατάλογος των στελεχών που έχουν «µετακοµίσει» από τη Χαριλάου Τρικούπη στην Κουµουνδούρου είναι µακρύς. Μάλιστα, επιτελικά στελέχη του κόµµατος αφήνουν να διαρρεύσει ότι έως το τρίτο συνέδριο θα ακολουθήσουν και πολλοί άλλοι, προαναγγέλλοντας εκπλήξεις.

Οι διαρροές ξεκινούν από το όνοµα του Παύλου Γερουλάνου και φτάνουν έως αυτό του Γιώργου Παπανδρέου. Η διαδικασία της «µετακόµισης» ξεκίνησε ουσιαστικά µετά την υπογραφή του πρώτου Μνηµονίου και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν σε µεγάλα τµήµατα της βάσης του ΠΑΣΟΚ.

Σε µεγάλο βαθµό ολοκληρώθηκε την περασµένη άνοιξη, µε τη Συµφωνία των Πρεσπών να αποτελεί το βασικό πρόσχηµα για την προσχώρηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κατάλογος που ανακοινώθηκε τις τελευταίες ηµέρες µε τα 120 ονόµατα αποτελεί ουσιαστικά ανακύκλωση, δεδοµένου ότι οι περισσότεροι, µε τον έναν ή τον άλλον τρόπο, είχαν εκφράσει προεκλογικά τη στήριξή τους στον Αλέξη Τσίπρα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε ο κ. Ευθυµίου, το µεγαλύτερο µέρος αυτών που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν στηρίξει στο παρελθόν τον Ακη Τσοχατζόπουλο.

Το πλέον εµβληµατικό πρόσωπο είναι ο Αντώνης Κοτσακάς, επί χρόνια δεξί χέρι του κ. Τσοχατζόπουλου, από τους ανθρώπους που κρατούσαν τα κλειδιά των οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Κοτσακάς έχει ενσωµατωθεί πλήρως στον ΣΥΡΙΖΑ, και µάλιστα κατέχει κατά καιρούς σηµαντικά κοµµατικά πόστα.

Στο ίδιο κλίµα είναι οι δύο πρώην γραµµατείς της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Νίκος Μαδεµλής και Θάνος Μωραΐτης. Αµφότεροι ήταν στενοί συνεργάτες του πρώην υπουργού Αµυνας και πολέµιοι του Κώστα Σηµίτη.

Στο «µπλοκ Ακη» ανήκουν, ακόµα, οι πρώην βουλευτές και στελέχη Παναγιώτης Κουρουµπλής, Μάρκος Μπόλαρης, Γιώργος Κίρκος (σ.σ.: κάθε χρόνο έκανε στο εξοχικό του, στην Ποτίδαια, συγκεντρώσεις στελεχών του Ακη από όλη την Ελλάδα), Ρούλης Κοκελίδης, Θανάσης Γικόνογλου, Κώστας Ασλάνης, Γιώργος Κασσαράς, Θόδωρος Παραστατίδης, Μενέλαος Γκίβαλος, Βαγγέλης Χωραφάς, Αγης Τάτσης, Κρίτων Βασιλακόπουλος, ∆ηµήτρης Κωνσταντινίδης, Ελλη Ντεντιδάκη, Χρυσάνθη Κισκήρα κ.ά. Ιδιαίτερη είναι και η περίπτωση του πρώην προέδρου της ΕΡΤ Γιάννη ∆ρόσου.

Για ένα µεγάλο διάστηµα ήταν στενός συνεργάτης του κ. Τσοχατζόπουλου, µε επιτελικές θέσεις στο υπουργείο Αµυνας, ενώ θεωρούνταν από τους λεγόµενους «θεωρητικούς» του «τσοχατζοπουλισµού».

Από τους υπογράφοντες δεν περνά απαρατήρητη η περίπτωση του δικηγόρου Γιάννη Μαντζουράνη, πρώην γραµµατέα του Υπουργικού Συµβουλίου του Ανδρέα Παπανδρέου στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Ενεπλάκη στο σκάνδαλο Κοσκωτά, καθώς ήταν ο άνθρωπος µέσω του οποίου µεταφέρθηκαν από τον Γιώργο Κοσκωτά στον Μένιο Κουτσόγιωργα 2 εκατοµµύρια δολάρια.

Για την υπόθεση αυτή ο κ. Μαντζουράνης προφυλακίστηκε, όµως αθωώθηκε και εν συνεχεία αποχώρησε από την ενεργό πολιτική, ασχολούµενος επαγγελµατικά µονοµερώς µε τη δικηγορία, για να επιστρέψει τα τελευταία χρόνια και να βρεθεί στο περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα.

Ξεχωριστή είναι η περίπτωση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Στήριζε τον κ. Τσοχατζόπουλο, ούσα στενή συνεργάτιδα του πρώην επιτρόπου Χρήστου Παπουτσή, ωστόσο πολιτικά αναδείχθηκε επί των ηµερών του Γιώργου Παπανδρέου, αναλαµβάνοντας µάλιστα τη θέση της γραµµατέως του ΠΑΣΟΚ.

Στον κατάλογο των μεταγραφών υπάρχουν κάποια πρόσωπα που δεν μπορεί να «χρεωθούν» σε κάποιον από τους κορυφαίους παράγοντες


«ΚΗΠΟΥΡΟΙ» ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΓΑΠ

Το... µεγαλείο του Αλέξη Τσίπρα αναγνώρισαν και αρκετά πρόσωπα που κατά καιρούς ήταν κοντά στον Γιώργο Παπανδρέου. Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτές της διευθύντριας του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού, Ρεγγίνας Βάρτζελη, και του (κατά τον Γ. Φλωρίδη) «κηπουρού» του κ. Παπανδρέου, Γιάννη Ραγκούση.

Επιπροσθέτως, της Θεοδώρας Τζάκρη, του Αγγελου Τόλκα, της Νίνας Κασιµάτη, του Γιάννη Μιχελογιαννάκη, του Θανάση Οικονόµου, της Ελένης Τσιαούση, της Κατερίνας ∆ιαµαντοπούλου, της Μαρίας Θεοχάρη, του Θόδωρου Τσίκα, του Μιχάλη Νικηφόρου, του Νικήτα Κανάκη κ.ά. Στο πλαίσιο αυτό, αρκετοί είναι εκείνοι στη Χαριλάου Τρικούπη που θα επιθυµούσαν µια δήλωση αποδοκιµασίας από την πλευρά του κ. Παπανδρέου, προκειµένου, όπως λένε, να κλείσει και τα όποια σενάρια διακινούνται σε σχέση και µε τον δικό του ρόλο.

ΑΙΣΘΗΣΗ έχουν προκαλέσει τα πρόσωπα που κατά το παρελθόν ήταν κοντά στον κ. Σηµίτη, στήριξαν το εκσυγχρονιστικό εγχείρηµα και έχουν προσχωρήσει ή εντάσσονται µετεκλογικά πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ξεχωρίζουν οι περιπτώσεις της πρώην διευθύντριας του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Μυρσίνης Ζορµπά, της πρώην βουλευτίνας Ροδόπης Χρύσας Μανωλιά, προσωπικοτήτων από τον χώρο της ακαδηµαϊκής κοινότητας, όπως ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚ Αντώνης Λιάκος, ο Νίκος Μουζέλης, ο Αχιλλέας Μητσός, ο Σωτήρης Βαλντέν, όπως επίσης ο Νίκος Μπίστης, η Φωτεινή Σιάνου, η Ζωή Ακριβούλη, ο Αυγουστής Μαρούλης κ.ά.

Στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα έχουν βρεθεί και στελέχη µε αναφορές στον πρώην υπουργό και διεκδικητή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ το 1996, Γεράσιµου Αρσένη. Πρώτη άνοιξε τον δρόµο η σύζυγος του αποθανόντος, Λούκα Κατσέλη, η οποία στήριξε ποικιλοτρόπως τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, οι πρώην βουλευτές και στενοί συνεργάτες του κ. Αρσένη Χρήστος Κοκκινοβασίλης και ∆ηµήτρης Πιπεργιάς, όπως επίσης ο Χρυσόστοµος Βούζας, ο Χρήστος Αγγελής, ο Γιάννης Ελαιοτριβάρης κ.ά.

Αξίζει, πάντως, να σηµειωθεί ότι το 2012 ο Αλέξης Τσίπρας είχε προτείνει τον Γεράσιµο Αρσένη για υπηρεσιακό πρωθυπουργό. Συν τοις άλλοις, έχουν «µετακοµίσει» στον ΣΥΡΙΖΑ πρόσωπα που ήταν κοντά σε άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Για παράδειγµα, ο Παναγιώτης Παναγιώτου, που ήταν κοντά στον Κώστα Λαλιώτη, ή ο Θάνος Βούρδας, που εθεωρείτο επί χρόνια άνθρωπος του Κώστα Σκανδαλίδη.

Στον µακρύ κατάλογο των µεταγραφών υπάρχουν και κάποια πρόσωπα που δεν µπορεί να «χρεωθούν» σε κάποιον από τους κορυφαίους παράγοντες του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτή τη λίστα είναι ο πρώην υπουργός Στέφανος Τζουµάκας (σ.σ.: στη µάχη του 1996 στήριξε τον Κώστα Σηµίτη), ο πρώην υπουργός και από τα πρόσωπα που παίζουν κεντρικό ρόλο στην ένταξη προσώπων στον ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ Χρήστος Σπίρτζης και ο πρώην υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος.

Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις των συνδικαλιστών, όπως είναι ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-∆ΕΗ Νίκος Φωτόπουλος, ο Κώστας Μανιάτης κ.ά.