Αποστάσεις κρατούν από την πρόεδρο τους Φώφη Γεννηματά ο ένας μετά τον άλλο οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ βλέποντας τη να διακινεί απίθανα σενάρια και εικοτολογίες σε σχέση με την παρέμβαση της στο πρωθυπουργικό επιτελείο.

Τις τελευταίες ώρες η κ. Γεννηματά διαρρέει μάλιστα ότι δεν θα συζητήσει καν την επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής αν ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν προωθήσει κάποιο από τα δικά της ονόματα (Διαμαντοπούλου, Γιαννίτσης, Αλιβιζάτος κτλ) .

Κι επειδή υπάρχει μια παραφιλολογία γύρω από το πόσο το ΚΙΝΑΛ των 22 βουλευτών διαδραματίζει ρόλο στην άμεση εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου, παραθέτουμε το αρ 54 παρ 1 του Συντάγματος που έχει ως εξής:

«1. Το εκλογικό σύστημα και οι εκλογικές περιφέρειες ορίζονται με νόμο που ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός και αν προβλέπεται η ισχύς του άμεσα από τις επόμενες εκλογές με ρητή διάταξη που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών».

Στους 300, λοιπόν, βουλευτές τα 2/3 είναι 200 και όχι 180 όπως ..ψιθυρίζουν από τη Χαριλάου Τρικούπη παραμυθιάζοντας - ατύπως βέβαια – τον κόσμο. Στην πρόσφατη δε συνταγματική αναθεώρηση η συγκεκριμένη παράγραφος παρέμεινε άθικτη και στο αρ. 54 συμπεριλήφθηκε με τις ψήφους του συνόλου σχεδόν των βουλευτών, 4η παράγραφος που αφορά στην ψήφο των αποδήμων.

Συνεπώς, μπορεί η Φώφη να λέει ότι κράτα στα χέρια της τα κλειδιά των εξελίξεων αλλά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Είτε ψηφιστεί μόνον από τους 158 της ΝΔ, είτε από τους 158 της ΝΔ και τους 22 του ΚΙΝΑΛ (180), είτε από τους 158 της ΝΔ, τους 22 του ΚΙΝΑΛ, τους 10 της Ελληνικής Λύσης (Βελόπουλος) και τους 9 του ΜΕΡΑ25 (Βαρουφάκης), δηλαδή από 199, ο νέος εκλογικός νόμος, θα εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Το ΚΚΕ (15 βουλευτές) έχει ταυτιστεί με την απλή αναλογική και ο ΣΥΡΙΖΑ (86 βουλευτές) την έχει ψηφίσει το 2016! Πόσο πιο απλά και κατανοητά;

Ο ρόλος Βαρβιτσιώτη

Υπάρχει και μια ιστορία για την παρ 1 του αρ 54 των 2/3. Το 2001, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. περιέλαβαν στο Σύνταγμα την παλαιά θέση του Ι. Βαρβιτσιώτη, σύμφωνα με την οποία το εκλογικό σύστημα και οι εκλογικές περιφέρειες δεν μπορούν να αλλάξουν για τις αμέσως επόμενες εκλογές, αλλά για τις μεθεπόμενες . Το σκεπτικό ήταν ότι έτσι καμιά κυβέρνηση δεν θα μπορεί να αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού για βραχυπρόθεσμα εκλογικά οφέλη. Μόνη εξαίρεση: οι όποιες αλλαγές να έχουν ψηφιστεί από 200 βουλευτές, οπότε ισχύουν αμέσως. Χάρη σε αυτήν ακριβώς τη διάταξη δεν εφαρμόστηκε στις 7 Ιουλίου 2019 η απλή αναλογική που ψήφισαν προ τριετίας ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ και Ενωση Κεντρώων (ν. 4406/2016).

Δ. Γιαννακόπουλος