Στον αντίποδα του εκλογικού στόχου που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη της «απλής αναλογικής», έστω και με μια ψήφο διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία, η απάντηση που δίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Φώφη Γεννηματά είναι πως το Κίνημα Αλλαγής δεν πρόκειται να ανταποκριθεί θετικά σε κανένα σενάριο προοδευτικής διακυβέρνησης με πρωθυπουργό τον σημερινό αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Απεναντίας, όπως αναφέρουν στο Secret, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ σε περίπτωση πρόωρων εθνικών εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής δεν θα δώσει το «πράσινο φως» στον Κυριάκο Μητσοτάκη να οδηγήσει τη χώρα σε επαναληπτικές κάλπες, αλλά θα εμπλακεί αποφασιστικά στην διαδικασία των διερευνητικών εντολών για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Τι μπορεί να προκύψει από εκείνες τις διερευνητικές; Μπορεί τίποτα. Μπορεί όμως και μια κυβέρνηση στην οποία πρωθυπουργός να μην είναι ούτε ο κ. Τσίπρας, ούτε ο Κ. Μητσοτάκης», υπογραμμίζει στενός συνεργάτης της προέδρου του ΚΙΝΑΛ στο Secret.

Στη Χαριλάου Τρικούπη, αν και έχει διαψευστεί από τον κ. Μητσοτάκη η προσφυγή στις κάλπες πριν την ολοκλήρωση της τετραετίας, εν τούτοις δεν αποκλείουν την αναθεώρηση των πολιτικών σχεδιασμών του πρωθυπουργού ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημικής κρίσης.

Για τη Φώφη Γεννηματά, η συζήτηση περί αιφνιδιαστικής προκήρυξης εκλογών λειτουργεί ευνοϊκά στην παρούσα συγκυρία, καθώς το πρόγραμμα εξορμήσεων και περιοδειών που έχει δρομολογήσει, με το βλέμμα στραμμένο στην εσωκομματική μάχη για την προεδρία του κόμματος, καθίσταται - κατά κάποιο τρόπο- μη παρεξηγήσιμο όσο διατηρείται ανοιχτό το σενάριο για κάλπες το φθινόπωρο.

Με βάση την πληροφορία ότι η κ. Γεννηματά, στο πλαίσιο της αναζήτησης συμμαχιών για τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης, σκοπεύει να θέσει ως όρο την επιλογή άλλου προσώπου για τη θέση του επικεφαλής ενός τέτοιου σχήματος, καλώντας προφανώς τον κ. Τσίπρα να συμφωνήσει μαζί της, αποκτά ενδιαφέρον η συζήτηση επί των ονομάτων που θα πέσουν στο τραπέζι.

Σε ανύποπτο χρόνο, τα «Παραπολιτικά» είχαν αναδείξει τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο τέως πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εφόσον οι περιστάσεις, αλλά κυρίως οι αριθμητικοί συσχετισμοί, το επιτρέψουν. Διότι με βάση τα σημερινά δεδομένα η πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας δείχνει να μην κλονίζεται στις επόμενες κάλπες, με αποτέλεσμα, ακόμη και αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδυναμωθεί με το σύστημα της απλής αναλογικής, δεν σημαίνει πως η γαλάζια παράταξη δεν θα είναι πρώτο κόμμα.

Συνεπώς, η υπόθεση της προοδευτικής διακυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ του Α. Τσίπρα και ισχυρό δορυφόρο το ΚΙΝΑΛ της Φώφης Γεννηματά, εφόσον η ίδια θα συνεχίσει να ηγείται αυτού και δεν θα έχουν μεσολαβήσει ανατροπές στις εσωκομματικές εκλογές, ναι μεν θα βρεθεί στο επίκεντρο του πολιτικού και επικοινωνιακού ενδιαφέροντος, ωστόσο θα διαρκέσει όσο η διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Από εκεί και πέρα, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και η Φώφη Γεννηματά αναγνωρίζουν πως εάν η Ν.Δ έρθει πρώτη στις κάλπες, ακόμη και με το «εμπόδιο» της απλής αναλογικής, δύσκολα θα αποτρέψουν τον κ. Μητσοτάκη από μια απόφαση για προκήρυξη επαναληπτικών εκλογών.

Οι επαναληπτικές εκλογές είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ το πιο εφιαλτικό σενάριο, καθώς την ακυβερνησία που μπορεί να προκύψει λόγω της απλής αναλογικής, ο κ. Μητσοτάκης αναπόφευκτα θα την μετατρέψει σε όπλο για καθαρή εντολή διακυβέρνησης. Σε μια τέτοια περίπτωση, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ να είναι χαμηλότερα.