Στις 10.30 το πρωί της Τετάρτης ξεκινάει η ονομαστική ψηφοφορία για την ανάδειξη της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο ανώτατο αξίωμα της χώρας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η κυρία Σακελλαροπούλου, όταν θα αναλάβει τα καθήκοντά της, θα ορκισθεί με θρησκευτικό όρκο και όχι με πολιτικό, όπως νομίζουν πολλοί βουλευτές στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό είναι κάτι βέβαια που το είχαν απορία και πολλοί από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αλλά δεν τολμούσαν να ρωτήσουν τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα.

Όμως ο κ. Τασούλας, σύμφωνα με το Βηματοδότη, επιβεβαίωσε τις φήμες και είπε ότι η ορκωμοσία θα γίνει με θρησκευτικό όρκο ενώ αμέσως μετά την ψηφοφορία θα μεταβεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου βρίσκεται το γραφείο της κυρίας Σακελλαροπούλου, και θα της ανακοινώσει επισήμως το αποτέλεσμα.

Υπενθυμίζεται, ότι η επιλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας ήταν απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και η εκλογή της στην σημερινή ψηφοφορία είναι δεδομένη καθώς αναμένεται να εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία και ιστορική συναίνεση.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα αναμένεται να την στηρίξουν εκτός από την ΝΔ (158 βουλευτές), ο ΣΥΡΙΖΑ (86) και το ΚΙΝΑΛ (22). Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ θα επιλέξει για μια ακόμα φορά το «παρών», ενώ η ο Κυριάκος Βελόπουλος της Ελληνικής Λύσης έχει πει ότι «δεν γνωρίζουμε αν είναι κατάλληλη για Πρόεδρος».

Πάντως ο πρωθυπουργός με την απόφαση του να προτείνει την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για το αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας κατάφερε να δυσκολέψει πολύ τον ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσει την επιλογή του, αφού η αξιωματική αντιπολίτευση ως κυβέρνηση είχε προτείνει ομόφωνα την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για τη θέση της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ενώ σίγουρα κέρδισε το πρώτο μεγάλο στοίχημα σε σχέση με την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Και αυτό για δύο λόγους

Αρχικά γιατί άφησε τους δύο μεγάλους «αντιπάλους» (ΣΥΡΙΖΑ & ΚΙΝΑΛ) με το… στόμα ανοικτό και χωρίς την επιλογή της αντιπολίτευσης αφού η κ Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να αποτελέσει και δική τους πρόταση και τα μικρότερα να εκτίθενται ανεπανόρθωτα. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι αποτελεί πράγματι μια επιλογή συναίνεσης και συμβολισμού που η ελληνική Βουλή είχε χρόνια να… φιλοξενήσει.