Πολλές είναι οι φορές που οι διερμηνείς της νοηματικής γλώσσας στη Βουλή δυσκολεύονται έως… παρατάνε τις προσπάθειες να αποδώσουν τα όσα λέγονται από τους ομιλητές.

Απάντηση σε αυτή την απορία φαίνεται πως βάλθηκε να δώσει ο Βηματοδότης και ρώτησε τα κορίτσια ποιος βουλευτής τις δυσκολεύει περισσότερο στη νοηματική διερμηνεία.

Και ενώ η πιθανότερη απάντηση ήθελε τον Κώστα Ζουράρι ως τον πιο ζόρικο ομιλητή λόγω των αρχαιοπρεπών εκφράσεων και τους περίεργους νεολογισμούς του η διάψευση ήρθε από τις ίδιες τις διερμηνείς.

«Ο κ. Ζουράρις είναι βατός. Ο,τι δεν καταλαβαίνουμε από τον Ζουράρι αποδίδουμε τα λόγια του γενικώς» απάντησαν.

Ποιος είναι ο όμως ο πιο δύσκολος;

«Αυτός που μας δυσκολεύει περισσότερο απ’ όλους είναι ο… Βελόπουλος. Επειδή ο αρχηγός της Ελληνικής Λύσης ομιλεί πολύ γρήγορα, τις περισσότερες φορές ο προφορικός λόγος όταν εκφέρεται γρήγορα μπορεί να είναι ασύντακτος, χρησιμοποιεί πολλές διαφορετικές έννοιες οι οποίες στον προφορικό λόγο δεν στέκονται».

Και εν συνεχεία ποιοι νομίζετε ότι είναι οι πιο δυσνόητοι;

Όσοι έχουν διατελέσει υπουργοί Οικονομικών (με πρώτο τον Γιάνη Βαρουφάκη): «Άντε να μεταφράσεις στη νοηματική το… haircut. Το haircut βρίσκεται στην κομμωτική διάλεκτο. ‘Η να μεταφράσεις το… burn–out (σ.σ.: εργασία μέχρι φυσικής εξοντώσεως)».

Αλλά ποιος άλλος «δυσκολεύει» (τρόπος του λέγειν) τα κορίτσια της νοηματικής της Βουλής;

Ο Κώστας Τασούλας, όχι επειδή ομιλεί γρήγορα ή επειδή είναι ασύντακτος (τέτοιοι χαρακτηρισμοί δεν ταιριάζουν στον Πρόεδρο της Βουλής) αλλά επειδή «είναι πολύ… ποιητικός».

Εκείνο όμως που δυσκολεύει τα κορίτσια περισσότερο είναι οι ειρωνείες, τα αστειάκια, οι παράξενες παροιμίες, τα πολιτικά υπονοούμενα των πολιτικών, και κυρίως ορισμένων αρχηγών κομμάτων: «Εκεί παίρνουμε μεγάλο ρίσκο για να αποδώσουμε στη νοηματική τα λόγια τους. Καταφεύγουμε κυρίως, για να είμαστε πιο σίγουρες, στην πιο απλή εκδοχή των λόγων τους, ώστε να μην παρεξηγηθούμε». Ποιοι όμως δεν τις δυσκολεύουν καθόλου;

Το ερώτημα όμως που ανακύπτει είναι ποιος ελέγχει αυτά τα κορίτσια εάν ερμηνεύουν σωστά. Υπάρχουν στα κόμματα άνθρωποι που καταλαβαίνουν τη νοηματική ώστε να μπορούν να ελέγξουν;

Η απάντηση είναι απλή. Τα κορίτσια της νοηματικής αυτοελέγχονται. Μόνα τους κάνουν τον έλεγχο κάθε μέρα από τις κασέτες της προηγούμενης ημέρας που προμηθεύονται.