Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις πολιτικών προσώπων όπου το όραμα, ο δυναμισμός και το στυλ συνδυάζονται απόλυτα κάτω από το περίβλημα της εντυπωσιακής εξωτερικής εμφάνισης.

Η πρόεδρος του ΣΕΦ και πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β΄ Πειραιά, Χριστίνα Τσιλιγκίρηαποτελεί ένα εκ των χαρακτηριστικότερων παραδειγμάτων συνδυασμού ισχυρής προσωπικότητας και φινέτσας.

tsiligkiri2_2

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό «YOU» η πρόεδρος του ΣΕΦ φανερώνει ένα διαφορετικό πρόσωπο. Μιλά για πρώτη φορά για τις δυσκολίες στην προσωπική της ζωή, για τα παιδικά της χρόνια, το bullying που δέχτηκε στο σχολείο, τον χωρισμό των γονιών της, την απώλεια του πατέρα της, ενώ καμαρώνει για το τατουάζ που χάραξε με το όνομα της αδερφής της.

«Πάρα πολλές φορές έχω μηδενίσει και έχω πέσει σε τοίχο... Εκείνη τη στιγμή είναι που νιώθω ότι βρίσκεται ένα χέρι και με τραβάει για να ξανασηκωθώ», δηλώνει η Χριστίνα Τσιλιγκίρη.

Η πρόεδρος του ΣΕΦ αποκαλύπτει ότι έχει αποκτήσει το ψευδώνυμο «Σιδηρά Κυρία», ενώ μιλά για τη σταδιοδρομία της στον Αθλητισμό, την πορεία της στον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό, την ενασχόλησή της με τα κοινά και απαντά στο αν είναι ερωτευμένη…

tsiligkiri_2

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Χριστίνας Τσιλιγκίρη:

Μίλησέ μου για τα παιδικά σου χρόνια...

Γεννήθηκα, πήγα σχολείο και σπούδασα στη Θεσσαλονίκη. Μεγάλωσα στο λογιστικό γραφείο του μπαμπά μου που ήταν οικονομολόγος καταχωρώντας τιμολόγια και η μαμά μου ήταν επίσης λογίστρια. Σε ηλικία 23 χρόνων βρέθηκα στην Πάρο για διακοπές και παρέμεινα εκεί για τέσσερα χρόνια δουλεύοντας σαν δασκάλα kitesurf.

ΌΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΑΩ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΜΟΥ, ΔΕΝ ΤΟ ΒΑΖΩ ΚΑΤΩ

 
Είσαι μοναχοπαίδι;

Όχι, έχω μία κατά 7 χρόνια μεγαλύτερη αδερφή, τη Ζωίτσα, η οποία γεννήθηκε με όγκο στο κεφάλι, που της προκάλεσε μόνιμη νοητική στέρηση. Η αδερφή μου είναι η αδυναμία μου, γι’ αυτό και έχω χαράξει πάνω μου τατουάζ το όνομά της. Της χρωστάω πολλά, χάρη σε εκείνη απέκτησα στη συνέχεια της ζωής μου μεγάλη ψυχική δύναμη. Δεν θέλω αυτό να ακουστεί μελό, αλλά εγώ πραγματικά ωρίμασα πριν της ώρας μου. Δεν είχα την παιδική ανεμελιά και μέσα από αυτές τις συνθήκες έμαθα να αντιμετωπίζω τις δυσκολίες της ζωής με ρεαλισμό. Ξέρω ότι κάθε σπίτι κουβαλάει τον δικό του σταυρό και ο καθένας μας έχει διαφορετικές ισορροπίες και όρια αντοχής... Έχω πέσει κάτω πολλές φορές και έχω σηκωθεί, και θεωρώ ότι θα ξαναπέσω και θα ξανασηκωθώ, αυτή είναι η ζωή, παρόλα αυτά όσες φορές και να τρως τα μούτρα σου δεν πρέπει να το βάζεις κάτω.

τσιλι

Προστάτευες την αδερφή σου λόγω της ιδιαιτερότητας που είχε;

 Η Ελλάδα και η κοινωνία του ’90 που πηγαίναμε στο σχολείο, δεν ήταν όπως του 2020. Το bullying είχε άλλη ονομασία και εγώ ήμουν «αυτή με την καθυστερημένη αδερφή» κατά τα λεγόμενά τους. Αυτό που ονομάζουμε κοινωνικό εκφοβισμό βάζοντας ένα παιδάκι στη γωνία, το έζησα τότε στο πετσί μου από την πρώτη μέρα, γι’ αυτό και αναγκάστηκα να αλλάξω τρία σχολεία. Ήταν δύσκολο σε μια τόσο τρυφερή ηλικία να έχω άμυνες, δεν καταλάβαινα γιατί έπρεπε να απολογηθώ στην κοινωνία και να δώσω εξηγήσεις, ένιωθα ότι ήμουν στο περιθώριο. Σε ηλικία 10 χρόνων είχα ύψος 1,81, όπως τώρα, ήμουν στα ίδια κιλά και προσπαθούσα να ορθώσω το ανάστημά μου... Δεν ήταν εύκολο να επιβιώσω σε ένα περιβάλλον όπου βαλλόμουν από παντού, υπήρχαν φορές που έκρυβα την αδερφή μου γιατί νόμιζα ότι είναι κάτι κακό, μέχρι να καταλάβω μεγαλώνοντας πόσο υπερήφανη με έκανε αυτός ο άνθρωπος και πόσα μαθήματα ζωής μού είχε δώσει.

Μεγαλώνοντας έγινες πιο σκληρή;

 Ναι, έπρεπε να γίνω πιο σκληρή. Οι γονείς μου χώρισαν όταν ήμουν πολύ μικρή και μεγάλωσα με τον πατέρα μου, χωρίς τη μητέρα μου, γιατί οι οικογενειακές συνθήκες ήταν καλύτερες με εκείνον, σε ένα πολύ αυστηρό περιβάλλον. Πραγματικά χαίρομαι που ήμουν μαζί του, με τη μητέρα μου από το 2016 και μετά που χάσαμε τον πατέρα μας –έστω και μετά από τόσα χρόνια ήρθαμε κοντά και είμαι πολύ ευτυχισμένη για αυτό.

 

Πώς βρέθηκες στη διοίκηση του ερασιτέχνη Ολυμπιακού;

Με τον πιο απλό και αξιοκρατικό τρόπο, στέλνοντας το βιογραφικό μου στον Ολυμπιακό. Ορίστηκα πρώτα ως γενικός αρχηγός και μετά στο διοικητικό συμβούλιο. Τότε ήθελα να κάνω το μεταπτυχιακό μου στη Γαλλία και ήμουν σχεδόν αποφασισμένη να μείνω εκεί και να μην ξαναγυρίσω στην Ελλάδα, μέχρι που με «έκλεψε» ο Ολυμπιακός.

Είσαι Ολυμπιακός;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ήμουν Ολυμπιακός.

Οι νέοι κυρίως σήμερα έχουν μεγάλη αποστροφή στην πολιτική. Εσύ, μια νέα γυναίκα, πώς και αποφάσισες να ασχοληθείς με την πολιτική;

Από μικρή με θυμάμαι να παρακολουθώ ειδήσεις με τον πατέρα μου και να ξεφυλλίζω πολιτικές εφημερίδες στο σπίτι. Να συμμετέ χω σε ατέρμονες συζητήσεις καφενειακού και όχι μόνο τύπου. Η πολιτική ήταν, είναι και θα είναι για μένα μια έννοια φορτισμένη με οράματα, αξίες και αναμνήσεις. Πέρα από αυτά, όμως, η πολιτική χρειάζεται και κατάλληλους εκφραστές. Στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη βλέπω έναν ηγέτη που έχει μακρόπνοο όραμα και μετρήσιμο –πλέον– σχέδιο για μια Νέα Ελλάδα. Χωρίς φανφάρες και αστερίσκους. Γι’ αυτό και αποφάσισα να συστρατευθώ στο πλευρό του.

Για πολλές νέες γυναίκες η αλήθεια είναι ότι η πολιτική αποτελεί ταμπού. Αυτός ο κύκλος αυτολύπησης πρέπει κάποια στιγμή να σπάσει. Μια γυναίκα μπορεί να κρατάει σπίτι, να εργάζεται, να μεγαλώνει τα παιδιά της και να πολιτεύεται. Ειδικά μια νέα γυναίκα που κομίζει στην πολιτική το μεράκι και τον απαραίτητο δυναμισμό. Η επιλογή της Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί την καλύτερη απόδειξη και μια συμβολική κίνηση από τον πρωθυπουργό μας, άλλωστε. Προσωπικά το μεγαλύτερο μέρος της προεκλογικής μου καμπάνιας ήταν αφιερωμένο στους νέους, σκεφτόμουν πώς θα τους προσελκύσω για να πάνε στην κάλπη, άκουγα τα προβλήματά τους και επέμενα να μάθω για ποιο λόγο είχαν άρνηση στους πολιτικούς. Τους παρότρυνα να ψηφίσουν, να έχουν πολιτική άποψη, ας μην ψήφιζαν εμένα αλλά να ψήφιζαν. Άκουγα από τα περισσότερα παιδιά ότι είχαν χάσει το όραμά τους και αναζητούσα τη ρίζα στο πρόβλημά τους. Μέσα σε 27 μέρες πιστεύω πως το κατάφερα με το παραπάνω στην περιφέρειά μου. Ξεκινούσα 8 η ώρα το πρωί και τελείωνα 12 το βράδυ, δεν με έβλεπαν στο γραφείο μου, με έβλεπαν στους δρόμους. Έμπαινα μέσα στα μαγαζιά και με ευγένεια καθόμουν δίπλα σε άγνωστες παρέες, τους συστηνόμουν και τους μιλούσα.

Σου γύρισαν την πλάτη, σε έδιωξαν κάποιοι που δεν ήταν της ίδιας πολιτικής παράταξης;

Το συζητάς; Μια και δυο; Έδινα το χέρι μου σε κάποιους για να τους χαιρετήσω και να τους συστηθώ, και έχει τύχει άλλοτε σε παρέα άντρας να μου γυρνάει επιδεικτικά την πλάτη του και άλλοτε σε μια παρέα κοριτσιών στον δρόμο να τους δίνω το φυλλάδιο, να το τσαλακώνουν μπροστά μου και να το πετάνε σαν σκουπίδι. Σε όλους απαντούσα με ένα χαμόγελο.

Ως πρόεδρος του ΣΕΦ, ποιες αρμοδιότητες έχεις;

Είναι μια θέση αμισθί, που ωστόσο απαιτεί διοικητική ικανότητα και αρκετό χρόνο προκειμένου να φέρεις αποτελέσματα. Βρίσκομαι εδώ σχεδόν όλη την ημέρα, από τις 8 το πρωί κατεβαίνω στο γραφείο μου στον Πειραιά για να δρομολογήσω τις εκκρεμότητες της ημέρας, να ασχοληθώ με τα ευρωπαϊκά προγράμματα και κατά τις 11 βρίσκομαι στο ΣΕΦ. Ζω σε μια τρέλα (γέλια).

 Είσαι σκληρή;

 Ναι, στη δουλειά μου είμαι απόλυτη, πολύ σκληρή και απαιτητική, δεν έχω ωράρια, μπορεί να στείλω mail και στις 5 τα ξημερώματα! (γέλια) Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχω ευαισθησίες και δεν προσπαθώ να είμαι δίκαιη και αξιοκρατική με τους συνεργάτες μου.

Σου έχουν βγάλει παρατσούκλι;

Ναι, σιδηρά κυρία...

Σε έναν ανδροκρατούμενο κυρίως χώρο πώς επιβιώνει επομένως μια σιδηρά κυρία;

 Ένιωθα μεγάλη ευθύνη όταν σε ηλικία 28 χρόνων ανέλαβα τα ηνία του Ολυμπιακού, έπρεπε να «κόψω» ένα κομμάτι της γυναικείας μου φύσης προκειμένου να επιβιώσω. Θεώρησα ότι θα ήταν πιο safe και ότι έπρεπε να υποτάξω τη φιλαρέσκειά μου και την κοκεταρία μου, γι’ αυτό και ντυνόμουν με κουστούμια και έπιανα τα μαλλιά μου αλογοουρά, μέχρι που τα τελευταία 5 χρόνια τα έκοψα κοντά. Ήθελα να «απομονώσω» όλο το κους κους και το σούσουρο γύρω από την εμφάνισή μου.

Τα κατάφερες;

Όχι. Τσάμπα κόπος όλα όσα έκανα (γέλια). Με είδαν με διαφορετικό μάτι όταν κατάλαβαν ότι περνώντας ο καιρός έκανα δουλειά και δεν κορόιδευα, «μίλησε» το έργο μου.

Τι έφτανε στα αυτιά σου να λένε για σένα;

 Πολλά και διάφορα.... «Και τι δουλειά έχει αυτή εδώ», «και από πού κι ως πού βρέθηκε εδώ»... Φυσικά, κανένας δεν κοιτούσε ότι είχα τα τυπικά προσόντα, τα πτυχία και τις γνώσεις, για πολλά χρόνια έπρεπε να ξεκινάει η μέρα μου και να αποδεικνύω ότι δεν είμαι ελέφαντας, ο κυνισμός μου από ένα σημείο και μετά έφτασε στο 200%... «Αποδείξαμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες; Πάμε τώρα να δουλέψουμε;», έτσι τους έλεγα. Έχει τύχει να βρίσκομαι σε μίτινγκ με κυρίους και ένας από αυτούς πέρασε από μπροστά μου και μου παρήγγειλε καφέ. Πάγωσαν όλοι. Η γραμματέας μου πήγε να μιλήσει αλλά τη σταμάτησα, εγώ ατάραχη πήρα την παραγγελία, τους σερβίρισα τους καφέδες και φυσικά κοκάλωσε μόλις είδε ότι ο γενικός διευθυντής ήταν γένους θηλυκού και όχι αρσενικού. Έπαθε σοκ!

Έχεις λυγίσει καθόλου μετά από τόσες τρικλοποδιές;

 Ναι, πάρα πολλές φορές έχω μηδενίσει και έχω πέσει σε τοίχο... Εκείνη τη στιγμή είναι που νιώθω ότι βρίσκεται ένα χέρι και με τραβάει για να ξανασηκωθώ. Το ένιωσα και τότε που έχασα τον πατέρα μου, που ήταν η ασφάλειά μου, το μεγάλο στήριγμά μου, μηδένισα τα πάντα... Στα 17 σου ασχολήθηκες με το μόντελινγκ; Ναι, για το χαρτζιλίκι, ήταν μια φίλη μου σε πρακτορείο... Δεν είχα όμως τη λόξα αυτή, την έβλεπα σαν δουλειά και όχι σαν μόνιμο επάγγελμα, γιατί έπρεπε να συντηρήσω και τη μητέρα μου εκείνη την περίοδο. Στη συνέχεια έκανα και άλλες δουλειές, παρέδιδα μαθήματα σε παιδάκια, μέχρι να βρω αυτό που ήθελα να κάνω και μου αρέσει, την πολιτική και τον αθλητισμό.

Τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε σένα τα διαβάζεις;

Φυσικά, διαβάζω τα πάντα. Με ενοχλούν τα δημοσιεύματα που ασχολούνται με την προσωπική μου ζωή, που δεν μου αρέσει να την προβάλλω, και επίσης δεν μου αρέσει όταν με λασπολογούν κάποιοι προσπαθώντας να ανέβουν μειώνοντάς με. Ανέκαθεν ήμουν απόλυτα ειλικρινής απέναντι στους πολιτικούς μου αντιπάλους και τους κοιτάω πάντα στα μάτια, οπότε ζητώ και απαιτώ να κάνουν και εκείνοι το ίδιο. Με χτυπούσαν όμως κάποια στιγμή πισώπλατα και άφηναν υπονοούμενα για τα πτυχία μου. Έτσι αναγκάστηκα να βγω φωτογραφία με τα πτυχία μου, που δεν είχα βγει ούτε όταν ορκίστηκα! Δέχτηκες κάποια επίθεση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής σου εκστρατείας που να σε συγκλόνισε; Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το όνομά μου στην πολιτική δέχτηκα πολλά χτυπήματα. Από την ημέρα μηδέν που έμαθαν για μένα, έδιναν απόλυτα στοχευμένα το ένα δημοσίευμα μετά το άλλο θέλοντας να δημιουργήσουν ένα αρνητικό κλίμα στο πρόσωπό μου. Ήμουν πολύ ρομαντική και πίστευα ότι θα σταματήσουν, το αντίθετο όμως, συνεχίζουν ακόμα και σήμερα, και έτσι απέναντι σε ένα από αυτά τα Μέσα έχω κινηθεί νομικά.

Λατρεία για τον αθλητισμό και την υγιεινή διατροφή είχες από μικρή ηλικία;

Από την ημέρα που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ξεκίνησα από το μπαλέτο, αλλά το ύψος 1,80 που είχα δεν ταίριαζε για μπαλαρίνα, μετά ασχολήθηκα με το μπάσκετ και τον στίβο. Με το snowboard και το kitesurf ασχολήθηκα λόγω των φίλων μου στη Θεσσαλονίκη. Όσο για τη διατροφή μου, την προσέχω όσο μπορώ περισσότερο, δεν είμαι ευλογημένη να τρώω τα πάντα και να μην παχαίνω. Άλλωστε, είμαι μαθημένη να στερούμαι, όταν ήρθα πρώτη φορά στην Αθήνα είχα 15 ευρώ για να ζήσω 15 μέρες, οπότε έπρεπε να μετρήσω πόσο και εάν θα φάω...

Σεξουαλική παρενόχληση έχεις δεχτεί;

Ναι, έχω δεχτεί. Έχει συμβεί 4 φορές. Σε όλες χρειάστηκα περίσσιο θάρρος για να απομακρύνω τους θρασύδειλους που εκμεταλλεύονται εξουσία και θέση και σε θεωρούν αδύναμη, γιατί όλοι αυτοί δεν είναι τίποτε άλλο παρά θρασύδειλα πλάσματα. Πρέπει να υψώσεις το ανάστημά σου και να χτυπήσεις το χέρι σου στο τραπέζι... Και ναι, να βγεις και δημόσια να το πεις... Οι γυναίκες που υφίστανται τέτοια περιστατικά πρέπει να ξέρουν πως δεν είναι μόνες.

Σαν δημόσιο πρόσωπο και ενεργή στα social, πώς αντιδράς όταν μέσα από αυτά σου κάνουν προτάσεις γάμου και ερωτικές εξομολογήσεις;

Αντιμετωπίζω τους πάντες με χαμόγελο ευχαριστώντας τους που μπήκαν σε τέτοιο κόπο, τίποτε περισσότερο. Ευχαριστώ όλους που με τιμάνε με την επικοινωνία μας, γιατί ξαναλέω ότι ο σύγχρονος πολιτικός πρέπει να έρχεται σε επαφή με τον κόσμο.

Σκέφτεσαι τον γάμο;

Η ολοκλήρωση ενός ανθρώπου είναι ο γάμος και τα παιδιά. Η ζωή μου τα προηγούμενα χρόνια δεν μου επέτρεπε να ασχοληθώ τόσο με αυτό το κομμάτι, όμως τώρα διαθέτω προσωπικό χρόνο για μένα και μακάρι κάποια στιγμή να αποκτήσω τη δική μου οικογένεια.

 Είσαι ερωτευμένη;

 Ναι.

 Πιστεύεις ότι ένας άντρας μπορεί και να νιώσει ευνουχισμένος δίπλα σου;

Ναι, το έχω ζήσει και ήταν λάθος μου να το βελτιώσω ή και να το αλλάξω, δεν μπορούμε να αλλάζουμε τους ανθρώπους. Αυτή τη στιγμή είμαι με έναν σύντροφο που περνάω πολύ όμορφα και είναι υπέροχο που νιώθω ότι με προσέχει και με θαυμάζει, όπως τον θαυμάζω κι εγώ.

Στην προσωπική σου ζωή λειτουργείς αυστηρά, όπως η πρόεδρος του ΣΕΦ;

Όχι, καμία σχέση. Είμαι μια άλλη, δεν έχω λόγο να επιβληθώ στους φίλους μου και στον σύντροφό μου, ούτε να τους επιβάλω το δικό μου. Στη δουλειά λειτουργώ αλλιώς, γιατί εκεί κάποιος πρέπει να παίρνει αποφάσεις.

Είσαι κορίτσι του κεφιού; Στα μπουζούκια θα χορέψεις;

Αμέ, εννοείται. Δεν θα ανέβω πάνω στο τραπέζι, θεωρώ όμως ότι είμαι η ψυχή της παρέας, γιατί όταν βγαίνω έξω παίρνω μαζί μου όλη την καλή μου διάθεση. Σε μια παρέα... Παναθηναϊκών πώς επιβιώνεις; Έχω πολλούς φίλους Παναθηναϊκούς, Αεκτζήδες, αλλά και από άλλες ομάδες. Περνάμε υπέροχα, δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι, κάνουμε βέβαια τις πλάκες μας και γελάμε όταν κάποιου η ομάδα χάσει, αλλά μέχρι εκεί. Αυτή είναι η ομορφιά του αθλητισμού.

Τι οράματα έχεις για το ΣΕΦ;

Τους τελευταίους 2,5 μήνες όλη η ομάδα μου και εγώ έχουμε καταβάλει το 200% της ενέργειάς μας προκειμένου να φτιάξουμε, να αναπλάσουμε, να ανακαινίσουμε, να δια - μορφώσουμε όλο τον εξωτερικό χώρο του ΣΕΦ. Αφιερώσαμε πολλές ώρες στις φαγάνες και στις μπουλντόζες για να έρθει στα ίσα του το μικρό χωριό μας, όπως το λέμε, και να γίνει ένα αθλητικό πάρκο, ένας πνεύμονας πρασίνου για όλο τον κόσμο. Το όραμά μου όμως γενικότερα είναι να βρίσκομαι σε χώρους όπου θα μπορώ να δημιουργώ. Αυτό που μου δίνει ζωή είναι όταν βλέπω από έναν σπόρο να φυτρώνει ένα δέντρο. Όταν καταφέρνω κάτι τέτοιο, από όποιο πόστο και αν είμαι, είμαι ευτυχισμένη.