Μία πολύ προσωπική αφιέρωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη μνήμη του Παύλου Μπακογιάννη συναντάει κανείς στο σημείωμα συγγραφέα του βιβλίου του σημερινού πρωθυπουργού. Πρόκειται για το βιβλίο «Οι συμπληγάδες της εξωτερικής πολιτικής» το οποίο εκδόθηκε το 2006 από τις εκδόσεις Πατάκη, πολύ πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης γίνει υπουργός.

Όπως αναφέρει ο ίδιος στον πρόλογο του βιβλίου «βασίζεται στο κείμενο της πτυχιακής εργασίας στο Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Harvard και εκπονήθηκε εδώ και αρκετό καιρό, τα έτη 1989-90». Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης η περίοδος που γράφτηκε το βιβλίο ήταν μετά τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, στον οποίον τον αφιερώνει.

Στο σημείωμα αναφέρει χαρακτηριστικά:

Κλείνοντας επιτρέψτε μου μία πολύ προσωπική αναφορά. Το αρχικό κείμενο του βιβλίου γράφτηκε ίσως στην πιο δύσκολη περίοδο της ζωής μου, αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη. Ήταν πολλές οι στιγμές τότε, στη μοναξιά της Βοστόνης, που σκέφτηκα ότι δεν είχα την ψυχική δύναμη να συνεχίσω αυτό που είχα ξεκινήσει. Ήξερα όμως ότι ο συγγραφέας Παύλος Μπακογιάννης δε θα ενέκρινε ποτέ μία μισοτελειωμένη προσπάθεια. Στη μνήμη του είναι αφιερωμένο το βιβλίο αυτό. Πιστεύω ότι θα του άρεσε.