Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΑΔΗΜΑ-gsiadimas@gmail.com-ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πυκνώνουν οι συσκέψεις στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου με αμιγώς εκλογικό περιεχόμενο, ιδιαίτερα μετά την έξοδο της χώρας στις αγορές. Τρία σενάρια μελετώνται για τη βραδιά της 25ης Μαΐου, όταν οι κάλπες θα έχουν κλείσει και το τοπίο θα έχει αποκτήσει μορφή. 

Στο πρώτο, το καλό σενάριο, η Ν.Δ. θα έχει επικρατήσει του ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι πρώτο κόμμα. Στο δεύτερο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μεν αναδειχθεί πρώτο κόμμα, αλλά η απόστασή του από τη Ν.Δ. θα είναι μέχρι δύο μονάδες. Στο τρίτο, το κακό σενάριο, η Ν.Δ. θα υπολείπεται του ΣΥΡΙΖΑ πέντε μονάδες και πλέον. 

Ο Αντώνης Σαμαράς το βράδυ της 25ης Μαΐου θέλει πάση θυσία να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να καθορίσει τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό, όποιο και από τα τρία σενάρια και να ισχύει. Ενα αποτέλεσμα στο οποίο η Ν.Δ. θα είναι πρώτη ή δεύτερη με διαφορά μέχρι δύο μονάδες θα τον αναδείξει σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων και θα του δώσει την ευχέρεια να καθορίσει τον χρόνο και τις συνθήκες διεξαγωγής εθνικών εκλογών, με απολύτως πιθανή επιλογή τις «μη εκλογές».

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ. Στην περίπτωση που η Ν.Δ επικρατήσει, θα προκληθεί μεγάλο εσωτερικό ζήτημα στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα. Στο πρωθυπουργικό γραφείο θεωρούν πως ενδεχόμενη ήττα της Κουμουνδούρου θα δημιουργήσει ακόμη και συνθήκες διάσπασης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μια νίκη της Νέας Δημοκρατίας, από την άλλη, θα δώσει τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε ένα κάλεσμα δυνάμεων και ανεξάρτητων βουλευτών για τη συγκρότηση ενός μεγάλου πολιτικού συνασπισμού για μια «Νέα Ελλάδα» και την οριστική μετεξέλιξη της Ν.Δ. «Η συνένωση των δυνάμεων της Δεξιάς και του Κέντρου σε μια πολιτική δύναμη που θα μπορεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας τα επόμενα χρόνια μέσα στο ρευστό πολιτικό πεδίο που επικρατεί» είναι και ο πολιτικός άξονας γύρω από τον οποίο κινείται ο κ. Σαμαράς, στην περίπτωση του καλού σεναρίου, όπως σημειώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στενός του συνομιλητής. Το Μέγαρο Μαξίμου μελετά και τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν το ΠΑΣΟΚ σαφώς αποδυναμωμένο, με ενδεχόμενο όλο αυτό να καταλήξει σε αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης συνασπισμού. 

ΥΨΗΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ. Το δεύτερο σενάριο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να επικρατήσει στις ευρωεκλογές της Ν.Δ. με διαφορά που δεν θα ξεπερνά τις δύο μονάδες. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν πως μια τέτοια ήττα μπορεί να χαρακτηριστεί ως διαχειρίσιμο αποτέλεσμα ή και «νίκη», με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καλλιεργήσει υψηλές προσδοκίες για εκλογές δημοψηφισματικού χαρακτήρα! Οι επιτελείς του Μαξίμου εκτιμούν ότι η επόμενη μέρα θα επιφυλάξει έντονες αναταράξεις στο κόμμα της Κουμουνδούρου. Σε αυτήν την περίπτωση, θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, συνεχίζοντας το πρόγραμμα για τη σταθερότητα και ανάπτυξη της χώρας, χωρίς να εγκαταλείψει τον σχεδιασμό του για τη «Νέα Ελλάδα». Και στα δύο σενάρια ο Αντώνης Σαμαράς θα προχωρήσει σε δομικό ανασχηματισμό, διορθώνοντας τις αρρυθμίες στο υπάρχον κυβερνητικό σχήμα και αξιοποιώντας και πρόσωπα εκτός Κοινοβουλίου, που με τις ειδικές γνώσεις και την εμπειρία τους θα στηρίξουν την πορεία της Ελλάδας στη φάση της ανάκαμψης.

ΣΤΕΝΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού παρακολουθούν καθημερινά τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, συνυπολογίζοντας, μέχρι τέλους, τη στάση που θα κρατήσουν οι αναποφάσιστοι. Τα θολά σημεία των γκάλοπ δίνουν βασιμότητα και στο τρίτο, το κακό σενάριο. Σε αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μπροστά με πέντε μονάδες. Μάλιστα, η εξίσωση δυσκολεύει εάν το ΠΑΣΟΚ-«Ελιά» θα έχει ποσοστά κοντά στο 3%. Τότε η επόμενη μέρα για την κυβέρνηση συνασπισμού, αλλά και για τη θέση του πρωθυπουργού καθίσταται δυσχερής. Η πρώτη αντίδραση θα είναι να ισχυρισθεί ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι πάντα πιο χαλαρή από αυτή στις εθνικές εκλογές και ευνοείται η ψήφος διαμαρτυρίας και οργής για τα όσα προηγήθηκαν την τελευταία διετία. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να υπάρξουν εσωτερικοί τριγμοί στη Ν.Δ., αλλά να προκύψουν και σενάρια αλλαγής του προσώπου του πρωθυπουργού, με ζητούμενο μια ευρύτερη και διαφορετική κυβερνητική συγκρότηση, με «άνοιγμα» στην Αριστερά. 

ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ. Σε αυτό το ενδεχόμενο, ο Αντ. Σαμαράς θα διαθέτει ελάχιστα χρονικά περιθώρια να σταθμίσει τα δεδομένα, αλλά θα έχει δύο όπλα στα χέρια του για να σταθεροποιήσει την κατάσταση. Το πρώτο θα είναι ένας σαρωτικός ανασχηματισμός και το άλλο ένας εκλογικός αιφνιδιασμός, με ορίζοντα Οκτωβρίου. Ετσι, θα διατηρηθεί στην πρωθυπουργία στη «φάση του σοκ» και στη συνέχεια θα οργανώσει το κόμμα για εκλογές, θέτοντας ως δίλημμα το «σταθερότητα ή ΣΥΡΙΖΑ» και με ορατό τον κίνδυνο να ανατραπούν τα θετικά δεδομένα της εξόδου στις αγορές. Στην περίπτωση ακυβερνησίας, θα επιχειρήσει να πάρει τη λαϊκή εντολή για μια δεύτερη θητεία, που θα φθάνει έως το 2018.

Η μετεξέλιξη της Ν.Δ. σε «Νέα Ελλάδα» και πάλι μπορεί να συμβεί, αλλά σε προεκλογική ατμόσφαιρα που δεν θα επιτρέπει εσωστρέφεια, ενώ το κομματικό περιβάλλον εντός του οποίου θα διεξαχθούν οι εκλογές του Οκτωβρίου παραμένει αδιαφανές, αφού κανένας δεν μπορεί να υπολογίσει ποια κόμματα θα υπάρχουν και πόσα μπορεί να έχουν δημιουργηθεί ως αποτέλεσμα των «απόνερων» από τις ευρωεκλογές.

Ο «πονοκέφαλος» των αυτοδιοικητικών

Στο Μέγαρο Μαξίμου πονοκεφαλιάζουν και για τα ενδεχόμενα που μπορεί να προκύψουν από τις Αυτοδιοικητικές, ιδιαίτερα εάν υποψήφιοι του κόμματος σε σημαντικές περιφέρειες και δήμους δεν περάσουν στον δεύτερο γύρο. Το πρόβλημα είναι και ποιοι επικοινωνιακοί χειρισμοί θα γίνουν ανάμεσα στους δύο γύρους για όσους θα περάσουν τον πρώτο, προκειμένου να ενισχυθούν στον δεύτερο και να εκλεγούν. Με δεδομένο ότι οι «γαλάζιοι» αντάρτες καταγράφουν δυναμική στις δημοσκοπήσεις και μπορεί, ανάλογα με τις συνθήκες που διαμορφώνονται, να επικρατήσουν των επίσημων υποψηφίων, η Συγγρού θα ρίξει μεγάλο βάρος εκεί που καταγράφονται δυσκολίες, όπως συμβαίνει πρώτιστα με την υποψηφιότητα του Γιώργου Κουμουτσάκου στην Αττική και δευτερευόντως με αυτή του Γιάννη Ιωαννίδη στη Θεσσαλονίκη. Να σημειωθεί, τέλος, ότι μετά το Πάσχα στην προεκλογική εκστρατεία στις κρίσιμες περιφέρειες θα συμμετάσχει και ο πρωθυπουργός.