Να σταματήσουν να ασχολούνται με τον ίδιο και να βρουν καμιά ολοκληρωμένη οικονομική πρόταση καλεί ο Γιώργος Κύρτσος τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την επίθεση της Κουμουνδούρου στην ΝΔ για παλαιότερο άρθρο του σχετικά με το πλεόνασμα.

«Αντί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί να καλύψει την έλλειψη ολοκληρωμένης οικονομικής πρότασης πίσω από τα δημοσιογραφικά μου κείμενα του Ιανουαρίου 2014, καλά θα κάνει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τι πολιτικές συμμαχίες μπορεί να εξασφαλίσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη θετική αξιολόγηση των ελληνικών επιδόσεων και τη νέα ρύθμιση του χρέους του ελληνικού Δημοσίου και πώς μπορεί να συμβάλει με τις επιλογές της στην ολοκλήρωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και το πέρασμα από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 στο δημοσιονομικό πλεόνασμα του 2014» αναφέρει –μεταξύ άλλων- ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ.

Παράλληλα, ο κ. Κύρτσος προσθέτει ότι «υπάρχει θεαματική βελτίωση στα δημοσιονομικά μεγέθη που αναγνωρίζεται μεταξύ των άλλων από τους Ευρωπαίους εταίρους, τους διεθνείς οργανισμούς, τα διεθνή ΜΜΕ και τις ίδιες τις αγορές».

Ολόκληρη η ανακοίνωση-απάντηση του κ. Κύρτσου:

«Η άποψή μου για το πρωτογενές πλεόνασμα και την εξέλιξη των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών, συνοψίζεται στα εξής: 

Πρώτον, υπάρχει θεαματική βελτίωση στα δημοσιονομικά μεγέθη που αναγνωρίζεται μεταξύ των άλλων από τους Ευρωπαίους εταίρους, τους διεθνείς οργανισμούς, τα διεθνή ΜΜΕ και τις ίδιες τις αγορές. 

Δεύτερον, η θεαματική βελτίωση οδήγησε και στο πρωτογενές πλεόνασμα, που αναγνωρίζεται πλέον από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ανοίγει τον δρόμο στη νέα ρύθμιση του χρέους προκειμένου να μειωθούν οι τοκοχρεολυτικές υποχρεώσεις του ελληνικού Δημοσίου για τα επόμενα χρόνια και να περιοριστούν τα βάρη που σηκώνει ο ελληνικός λαός. 

Τρίτον, η βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών ενισχύθηκε από τη διπλωματία κορυφής του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά και τις συνεννοήσεις που έκανε το οικονομικό επιτελείο. Το αποτέλεσμα είναι να γίνουν δεκτές, από το καλοκαίρι του 2012, παραδοχές για την εκτίμηση των βασικών οικονομικών μεγεθών που ενίσχυσαν τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας όταν ακόμη δεν είχε παρατηρηθεί βελτίωση της οικονομικής και δημοσιονομικής κατάστασης. 

Τέταρτον, οι επιτυχίες του 2013, δημοσιονομικές και πολιτικές, εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προκλήσεων του 2014. 

Πέμπτον, τα περισσότερα από τα ζητήματα που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση τις προγενέστερες δημοσιογραφικές μου αναλύσεις λύθηκαν, με τον καλύτερο τρόπο για την ελληνική πλευρά, στη βάση όσων υποστήριζε ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2013, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς. 

Δημιουργούνται έτσι οι προϋποθέσεις για την οικονομική ανάκαμψη που ήδη παρατηρείται και τη δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας, που είναι προγραμματισμένη για τις αρχές του 2015. 

Αντί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί να καλύψει την έλλειψη ολοκληρωμένης οικονομικής πρότασης πίσω από τα δημοσιογραφικά μου κείμενα του Ιανουαρίου 2014, καλά θα κάνει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τι πολιτικές συμμαχίες μπορεί να εξασφαλίσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη θετική αξιολόγηση των ελληνικών επιδόσεων και τη νέα ρύθμιση του χρέους του ελληνικού Δημοσίου και πώς μπορεί να συμβάλει με τις επιλογές της στην ολοκλήρωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και το πέρασμα από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 στο δημοσιονομικό πλεόνασμα του 2014. 

Πίσω από τη βελτίωση των βασικών οικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών βρίσκονται οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού αλλά και η προοπτική της βελτίωσης της κοινωνικής κατάστασης, με πρώτο δείγμα γραφής το κοινωνικό μέρισμα των 525 εκατομμυρίων ευρώ».