Νερό... στο όνομα του Μάκη Βορίδη πίνουν οι αγρότες της Κρήτης, καθώς με μια ηχηρή παρέμβασή του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης «έσωσε» τα βασικά προϊόντα του νησιού.

Ο λόγος για το σύστημα Nutri-Score, το οποίο κατηγοριοποιεί τα προϊόντα με βάση τη διατροφική ποιότητά τους, χωρίς όμως να λαμβάνει υπόψη επιμέρους στοιχεία, που διαμορφώνουν την πραγματική διατροφική αξία τους, με αποτέλεσμα να μην αποτυπώνεται στην τελική συσκευασία η πραγματική διατροφική ποιότητά τους.

Τα κρητικά προϊόντα που κινδύνευαν να καταταχθούν σε πολύ χαμηλότερη κατηγορία από αυτή που θα έπρεπε πρακτικά να βρίσκονται ήταν το ελαιόλαδο και το μέλι, καθώς διαθέτουν μεν σάκχαρα, τα οποία όμως δεν έχουν καμία σχέση με τα κορεσμένα λιπαρά άλλων τροφών.

Οπως μαθαίνουμε, ο κ. Βορίδης και η νομική ομάδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης οργανώθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και προσήλθαν στο Συμβούλιο της Ε.Ε. διεκδικώντας την ακύρωση του εν λόγω συστήματος.

Τελικά, έβαλαν βέτο για το θέμα και απέτρεψαν την υιοθέτηση του συγκεκριμένου συστήματος αξιολόγησης τροφίμων, καταγράφοντας μία σημαντική νίκη. Υστερα από αυτό, άμεσα ήρθαν τα εύσημα από την Κρήτη, με τον αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα, Μανόλη Χνάρη, να ευχαριστεί τον κ. Βορίδη εκφράζοντας την ικανοποίησή του «ότι τα επιχειρήματά μας μεταφέρθηκαν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο» «και χάρη στην παρέμβασή σας αποφεύχθηκε σημαντικός κίνδυνος υποβάθμισης των κρητικών, ποιοτικών προϊόντων».