Η αντικατάσταση του Θόδωρου Καράογλου από τον Σταύρο Καλαφάτη στο υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης ήταν η μοναδική αλλαγή που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κυβερνητικό σχήμα σε ό,τι αφορά στη Βόρεια Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός κράτησε συνολικά τις υπάρχουσες ισορροπίες στη Βόρεια Ελλάδα, διατηρώντας την ίδια διάταξη στην ομάδα του, αλλά και τους ίδιους γεωγραφικούς συσχετισμούς που υπήρχαν στην πρώτη κυβέρνησή του. Πέντε Μακεδόνες και ένας Θεσσαλονικιός συμμετείχαν στην πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη, το ίδιο συμβαίνει και τώρα.

Στη θέση τους λοιπόν παρέμειναν ο Καβαλιώτης υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Σερραίος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής, καθώς και οι υφυπουργοί Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος (Ημαθία), Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς (Κιλκίς) και Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή (Σερρών). Στην κεντρική Μακεδονία υπήρχαν και άλλοι μνηστήρες, αλλά ο πρωθυπουργός δε θέλησε να ανατρέψει τους συσχετισμούς, ενώ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι δε θα επακολουθήσουν στο μέλλον και άλλες κινήσεις ανασχηματισμού πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Εκτός κυβέρνησης παραμένει η Θράκη, ενώ γκρίνιες δημιούργησε η ισχνή παρουσία της Θεσσαλονίκης στην κυβέρνηση. Μόνο ένας ήταν στο προηγούμενο σχήμα (Θόδωρος Καράογλου), μόνο ένας παραμένει (Σταύρος Καλαφάτης). Εδώ τρία ήταν τα ονόματα που ακούγονταν ότι θα μπορούσαν να εισέλθουν στο κυβερνητικό σχήμα σε θέσεις υφυπουργών και ήταν οι βουλευτές Α’ Θεσσαλονίκης Κώστας Γκιουλέκας, Έλενα Ράπτη και Άννα Ευθυμίου, με τον πρωθυπουργό να επιλέγει να μην αλλάξει τις ισορροπίες. Κατά πολλούς αυτή η κίνηση υποδηλώνει και μια απόσταση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του πρωθυπουργού και της πόλης αλλά και των βουλευτών της. Μια απόσταση που ξεκίνησε με τα προβλήματα που καταγράφηκαν στην αναζήτηση υποψηφίου δημάρχου για το δήμο Θεσσαλονίκης και τις συχνές αλλαγές στη θέση του προέδρου της Διοικούσας της ΝΔ Θεσσαλονίκης και έφτασε μέχρι τις πρόσφατες εντάσεις για τη διαχείριση της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Οσο για τον Σταύρο Καλαφάτη, που το 2019 είχε αρνηθεί την ίδια θέση, ένα δεύτερο ΟΧΙ στον πρωθυπουργό ήταν αδύνατο. Ο πρώην πλέον ΓΓ της ΚΟ της ΝΔ εμφανίζεται ενισχυμένος στη Θεσσαλονίκη, ενώ επιστρέφει σε γνωστά λιμέρια, καθώς το 2009 ήταν ο τελευταίος υπουργός Μακεδονίας-Θράκης στην κυβέρνηση Καραμανλή.