«Αν δεν απλωθεί ο τραχανάς δεν πρόκειται κανείς να εκδηλωθεί» έλεγε αυτές τις ημέρες εύστοχα έμπειρο κομματικό στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής Θεσσαλονίκης που φιλοσοφούσε μεγαλόφωνα ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη αρχηγού.

Η φράση είναι σωστή και αποτυπώνει την σημερινή πραγματικότητα στον ευρύτερο χώρο του ΚΙΝΑΛ και του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, όμως αυτό δε σημαίνει ότι κάποιες πρώτες παρασκηνιακές συζητήσεις δεν έχουν ήδη αρχίσει.

Μόλις τη Δευτέρα το Δίκτυο «Σύγχρονοι Δημοκράτες» πραγματοποίησε ύστερα από καιρό ψηφιακή εκδήλωση για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, όπου συμμετείχαν στελέχη και φίλοι που κινούνται στο ευρύτερο πρώην βενιζελικό και πρώην εκσυγχρονιστικό μπλοκ του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης. Ανάμεσα τους οι Χρήστος Παπαστεργίου, Χρήστος Μακρίδης και Χρίστος Βάρδας που θεωρούνται μια μπετόν αρμέ ομάδα, αλλά και παλιοί σημιτικοί, όπως ο Δημήτρης Κατσαντώνης. Ποιον θα στηρίξουν είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από τα ονόματα των υποψηφίων αλλά πάντως οι τρεις πρώτοι θα πάνε μαζί.

Κοντά στον Φώφη Γεννηματά κινείται τόσο ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και ο πρώην πρόεδρος του ΕΚΘ Πάρις Τσαραμπουλίδης όσο και ο Ανδρέας Στοϊμενίδης χωρίς να αποτελούν μια ενιαία ομάδα, ενώ ως «νεογεννηματικός» θεωρείται ο σημερινός συντονιστής της Νομαρχιακής της Α’ Νίκος Κριθαρίδης. Ο συνάδελφός του στη Β’ Γιάννης Κυανίδης έχει αλλάξει κατά καιρός στρατόπεδο (γι΄ αυτός και ο χαρακτηρισμός «παντός καιρού»), ενώ μια ομάδα στελεχών, όπως ο Παντελής Κουκουλεκίδης, Χρήστος Παπαδούλης και η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή είναι πιθανόν να στηρίξουν τον Νίκο Ανδρουλάκη. Οι παπανδρεϊκοί θα δούμε πως θα κινηθούν, ενώ στο πλευρό του Ανδρέα Λοβέρδου μπορεί να κατευθυνθεί μια ομάδα βενιζελικών της Θεσσαλονίκης, αν και πολλοί θυμίζουν με νόημα την αποχώρηση του πρώην υπουργού επί προεδρίας Βενιζέλου από το ΠΑΣΟΚ.

Ενδιαφέρον και κρίσιμο ερωτηματικό για τη Θεσσαλονίκη παραμένει το τι θα κάνει ο Χάρης Καστανίδης, που εσχάτως συμπλέει σε κινήσεις και πρωτοβουλίες με τον Γιάννη Μαγκριώτη, τόσο σε ότι φορά στην υπόθεση της ΔΕΘ όσο και της πολιτικής συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όσο για το ιστορικό στέλεχος του χώρου και τέως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ τα καλά χρόνια του κόμματος Κώστα Μαμέλη είναι της άποψης «ή ΠΑΣΟΚ ή τίποτα». Όποιος υποψήφιος την ασπασθεί θα τον στηρίξει.