Στις 8 Οκτωβρίου του 1996 διεξαγόταν στην Βουλή η ψηφοφορία για την εκλογή νέου Προέδρου του Σώματος. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για πρόεδρος της Βουλής ήταν ο Α. Κακλαμάνης, ο οποίος και υπερψηφίστηκε. Εκείνη τη μέρα όμως η επικαιρότητα επισκιάστηκε από ένα άλλο γεγονός με πρωταγωνιστές τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης Ευ. Γιαννόπουλο και τον διευθυντή ειδήσεων του ραδιοφωνικού σταθμού Σκάι Θανάση Καρτερό. Ναι, σωστά καταλάβατε, το γνωστό Θανάση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ορμάει σαν ντοπερμαν να κατασπαράξει ακόμη και συναδέλφους του δημοσιογράφους αν τολμήσουν να γράψουν κάτι εναντίον του «αφεντικού» του.

Εσχάτως έφτασε στο σημείο να κατηγορεί και την ΕΣΗΕΑ επειδή τόλμησε να εκδώσει ανακοίνωση για την αγωγή που κατέθεσε σε βάρος των δημοσιογράφων Γ. Κουρτάκη και Γ. Παπαχρηστο ο Αλ. Τσίπρας. «Και τι κάνει η ΕΣΗΕΑ, που έχει τεράστια ευθύνη απέναντι στη δημοκρατία; Τι κάνει για τη διαφάνεια και την ενημέρωση του πολίτη; Να λοιπόν τι κάνει. Κακαρίζει άγρια στον Τσίπρα γιατί έκανε αγωγή σε κάποια καλόπαιδα του Μαρινάκη. Τον κόκορα κάνει! Αυτή δεν είναι Ένωση Συντακτών έτσι που την κατάντησαν. Είναι η Φάρμα των Πτηνών...» έγραψε σε ένα ακόμη «αντιδημοσιογραφικό» του άρθρο.

Το επεισόδιο με τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο

Ας επανέλθουμε όμως στο μακρινό 1996, όπου ο Θ. Καρτερός ηταν ακόμη δημοσιογράφος και όχι «κομματικός υπηρέτης» του κ. Τσιπρα. Εκείνη την ημέρα ο Θ. Καρτερός ως διευθυντής ειδήσεων του ΣΚΑΙ έδωσε το πράσινο φώς να μεταδοθεί από το δελτίο ειδήσεων του σταθμού η είδηση πως ο Ευ. Γιαννόπουλος στην ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου δεν είχε συνταχθεί με την κυβερνητική πρόταση. Δηλαδή δεν ψήφισε για Πρόεδρο της Βουλής τον Απόστολο Κακλαμάνη. Ο Ε. Γιαννόπουλος έγινε έξω φρενών. Τον αναζητούσε στα τηλέφωνα να επανορθώσει και ο Θ. Καρτερός «κρυβόταν» και δεν του έβγαινε στα τηλέφωνα. Προς επίρρωση σας παραθέτουμε τη σχετική του αναφορά προς την ΕΣΗΕΑ, την οποια έστειλε στις 10 Οκτωβρίου και αφού προηγουμένως είχε καταθέσει εναντίον του μήνυση και η ΕΣΗΕΑ τον είχε υπερασπιστεί με ανακοίνωση της.

«Τις τελευταίες 48 ώρες εξελίχθηκε μια πρωτοφανής πράξη παραπληροφόρησης- και ποινικώς κολάσιμη πράξη- με την κατασκευή ψευδούς ειδήσες και προφανή σκοπό την πολιτική συκοφαντία εναντίον μου και της κυβέρνησης, την μετ' αυτήν κατόπιν παραβίαση της δεοντολογίας εκ μέρους του δημοσιογράφου κ. Αθ. Καρτερού- Διευθυντή Ειδήσεων Σκάι, ο οποίος αντί να συνομιλήσει μαζί μου στο τηλέφωνο, τον οποίον αναζήτησα μεν προς διάψευση της ψευδούς είδησης πλην αυτός κρύφτηκε και άφησε "στο πόδι του", σκοπίμως - αποφεύγοντας να συνομιλήσει μαζί μου- τον κ. Κορωναίο για να δημιουργήσει θλιβερό άλλοθι» έγραφε χαρακτηριστικά ο Ε. Γιαννόπουλος.

Δεν απέβλεπε στην οικονομική εξόντωση του δημοσιογράφου ο πρ. υπουργός

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως η αποζημίωση που ζητούσε ο Ε. Γιαννόπουλος στην μήνυση που ειχε καταθέσει εναντίον του Θ. Καρτερού δεν απέβλεπε στην οικονομική εξόντωση του δημοσιογράφου, κάτι που προκύπτει από την επίμαχη έγκληση που σας παρουσιάζουμε. «Εγκαλώ τους ανωτέρω ενώπιον Υμών και αιτούμαι τη νόμιμη αυτών τιμωρία δηλών ότι παρίσταμαι και ως πολιτικώς ενάγων για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης δρχ. 15.000». Το 1996 ο βασικός μισθός ηταν 123.000 και ο Ε. Γιαννόπουλος ζητούσε ως αποζημίωση 15.000. Με τα σημερινά δεδομένα 40 ευρώ περίπου. Ο Α. Τσίπρας, που ο βασικός μισθός ενός δημοσιογραφου ειναι περίπου 800 ευρώ ζητά με την αγωγή του 1εκ. ευρώ

Στην επίμαχη υπόθεση ο Θ. Καρτερός, έχοντας την αμέριστη στήριξη της ΕΣΗΕΑ, που σήμερα βρίζει επειδή τόλμησε να βγάλει ανακοίνωση για την αγωγή του Α. Τσίπρα εναντιον του Γ. Κουρτάκη και του Γ. Παπαχρήστου, έστησε ολόκληρο πανηγύρι από τη συχνότητα του Σκάι, μετατρέποντας τη μήνυση Γιαννόπουλου σε μείζον πολιτικό γεγονός. Επί δυο ολόκληρες ημέρες ο Σκάι με εντολή του Θ. Καρτερού έπαιζε σποτάκια για να στηλιτεύσει την φασιστική νοοτροπία του Ε. Γιαννόπουλου. Ενώ ολόκληρος ο μηχανισμός του Φαλήρου είχε ενεργοποιηθεί προκειμένου επώνυμοι απ' όλους τους χώρους να εκφράσουν την αμέριστη συμπαρασταση τους στον «διωκόμενο» για 15. 000 δραχμές Θ. Καρτερό.

Τα σποτ και τα δελτία του Σκάι ανέφεραν: «Φασιστική εισβολη Εισαγγελέα και Αστυνομικών στο Σκάι με εντολή του Υπουργού Δικαιοσύνης. Στον κ. Γιαννόπουλο δεν άρεσε το ρεπορτάζ του Σκάι και με εντολή του τα αστυνομικά όργανα ήρθαν για να συλλάβουν τρεις δημοσιογράφους του ραδιοφώνου του Σκάι». Δηλωση για την ενέργεια του Ε. Γιαννόπουλου ειχε κάνει και ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθηνας, ο αείμνηστος Τάκης Παππάς, κάνοντας λόγο για κατάχρηση εξουσίας από τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

Τον Τάκη Παππα έχει σημασία που τον μνημονεύουμε διότι την ίδια περίοδο ειχε παραδώσει τα ηνία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας στον κ. Αντώνη Ρουπακιώτη, ο οποίος εσχάτως υπερασπίστηκε την ενέργεια του Α. Τσίπρα να καταθέσει αγωγές εναντίον δημοσιογράφων.