Σοβαρό πρόβλημα συσπείρωσης των εν δυνάμει ψηφοφόρων του αντιμετωπίζει σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία της δημοσκόπησης της GPO, που δημοσίευσαν πρόσφατα τα «Π», την ίδια ώρα που η Νέα Δημοκρατία διατηρεί τις δυνάμεις της, ένα στοιχείο που εμφανίζουν και τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκτός του ΜέΡΑ 25 του Γιάννη Βαρουφάκη.

Όπως προκύπτει, η αξιωματική αντιπολίτευση, με την επιχειρηματολογία που αναπτύσσει και τις προτάσεις της, καταφέρνει να πείσει μόλις το 61,5% όσων είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2019, ποσοστό το οποίο θεωρείται απογοητευτικό για κόμμα που βρίσκεται στην αντιπολίτευση, θεωρείται «κόμμα εξουσίας» αρθρώνει αντιπολιτευτικό λόγο απέναντι σε μία κυβέρνηση που λόγω και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει στην διαχείριση της πανδημίας έχει φθορά. Ανησυχητικά μηνύματα στέλνουν στην Κουμουνδούρου δύο επιπλέον στοιχεία της μέτρησης.

Αφενός το ποσοστό του 9,1% παλαιών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο δείχνει να στρέφεται προς τη Νέα Δημοκρατία και αφετέρου το 13,4% το οποίο δηλώνει αναποφάσιστο. Παρόμοια προβλήματα εμφανίζεται να αντιμετωπίζει και το Κίνημα Αλλαγής το οποίο αποπνέει εσωστρέφεια λόγω των πρόσφατων εσωκομματικών αναταραχών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 61,8% των ψηφοφόρων του κόμματος στις εκλογές του 2019 θα το ξαναψήφιζαν, ενώ η μεγαλύτερη διαρροή εμφανίζεται να είναι προς τη Νέα Δημοκρατία (16,7%) και λιγότερο προς τον ΣΥΡΙΖΑ (8,8%).

Τα παραπάνω ποσοστά αποτελούν και ένα πρώτης τάξεως μήνυμα προς τα προβεβλημένα στελέχη του κόμματος για το ποια «γραμμή» επικροτούν οι ψηφοφόροι του Κινήματος Αλλαγής καθώς άλλα στελέχη εμφανίζονται πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα προς τη Νέα Δημοκρατία. Ενδεικτικό είναι ότι από τους ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής, το ίδιο σχεδόν ποσοστό, (8,8%-8,7%), μοιράζονται ο ΣΥΡΙΖΑ και οι αναποφάσιστοι.

Η μεγάλη κερδισμένη εμφανίζεται η Νέα Δημοκρατία η οποία σε περίοδο που οι εκλογές δεν βρίσκονται στον ορίζοντα, συσπειρώνει το 80,1% των ψηφοφόρων της με τις μόνες διαρροές να είναι προς τον ΣΥΡΙΖΑ (5,7%) και κυρίως τους αναποφάσιστους (13,4%). Από τα μικρότερα κόμματα, το μεγαλύτερο πρόβλημα συσπείρωσης αντιμετωπίζει το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη καθώς σημειώνει το μικρότερο ποσοστό με μόλις 56,4%.

Ο κυριότερος όγκος των διαρροών του κατευθύνεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ, με 21,2% να επιλέγει την αξιωματική αντιπολίτευση και ένα 7,4% την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, γεγονός το οποίο είναι αξιοπερίεργο λόγω της διαφορετικής τοποθέτησης των δύο κομμάτων στο πολιτικό φάσμα. Τη μεγαλύτερη συσπείρωση μετά τη Νέα Δημοκρατία εμφανίζουν το ΚΚΕ με 78,5% και διαρροές κυρίως προς του αναποφάσιστους (14,8%) και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου (71,7%).