Τη συμβολή της Ελλάδας στην  καταπολέμηση και απαξίωση του νεοναζιστικού φαινόμενου  αναδεικνύει  για πρώτη φορά το  Παγκόσμιο Ευρωπαϊκό  Συνέδριο (WJC).  Στην  έκθεση που κυκλοφόρησε οι επικεφαλής του  κορυφαίου συλλογικού φορέα ζητούν από τα άλλα  κράτη  να ακολουθήσουν  το παράδειγμα της χώρας μας  σημειώνοντας μεταξύ  άλλων:    

ΣΕΛ  21:   «Ακολουθήστε το παράδειγμα της Ελλάδας  Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν κοινό συμφέρον από την πρόληψη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του εξτρεμισμού. Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Κράτη-Μέλη οφείλουν να υιοθετήσουν νομοθετικά μέτρα που θα τους επιτρέψουν να απαγορεύσουν στα νεοναζιστικά κόμματα την συμμετοχή στις εκλογικές αναμετρήσεις, την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων/διαδηλώσεων ή την υλοποίηση προπαγάνδας. (Κράτη εκτός ΕΕ οφείλουν επίσης να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.)

Εάν η Ελλάδα, εν μέσω έντονων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, μπορεί να αντιμετωπίσει ένα κόμμα του μεγέθους της Χρυσής Αυγής, άλλες χώρες δεν έχουν καμία δικαιολογία για απραξία. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και προκειμένου να δοθεί το παράδειγμα που θα πρέπει να ακολουθείται  από τα Κράτη- Μέλη, η ΕΕ οφείλει να  απαγορεύσει αμέσως την παρουσία όλων των νεοναζιστικών κομμάτων και των μελών τους από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
Στην έκθεση (σ.8)   γίνονται επίσης αναφορές στις ενέργειες του Υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια για την  καταπολέμηση της διείσδυσης της Χρυσής Αυγής στην Ελληνική Αστυνομία, αλλά και στην ίδρυση ειδικής Υπηρεσίας για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας τον Δεκέμβριο του 2012.  
 
ΔΓ