Του Γιώργου Κατσίγιαννη – Εφημερίδα Παραπολιτικά 

Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Στην στρατηγική αυτήν καταφεύγει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να χτίσει οχυρωματικές γραμμές, προκειμένου να προστατεύσει τον θεσμικό του ρόλο στο ΠΑΣΟΚ απέναντι σε όσους απεργάζονται σχέδια εκπαραθύρωσής του από την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη την επομένη των ευρωεκλογών. 

Τα σκληρά διλήμματα και οι εκφοβιστικές του αναφορές για την τύχη της διακυβέρνησης της χώρας, σε περίπτωση που το σχήμα της «Ελιάς» υποστεί εκλογική πανωλεθρία, μπορεί να προκάλεσαν επικοινωνιακό ντόρο, αλλάζοντας την ατζέντα της επικαιρότητας στην κατεύθυνση που ήθελε το επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο ουσιαστικοί αποδέκτες των απειλών του κ. Βενιζέλου δεν ήταν οι ψηφοφόροι, αλλά οι «έτοιμοι» από καιρό να τον «ανατρέψουν» «δελφίνοι» του κόμματος. Η φράση του «κάποια στιγμή μέχρι και ο Ιησούς πήρε το φραγγέλιο» δεν απευθυνόταν στο εκλογικό σώμα, αλλά στους επίδοξους… Ιούδες, που φοβάται ότι θα τον «προδώσουν», οδηγώντας τον να πιει μόνος του το πικρό ποτήρι της ήττας.

Η ΕΥΘΥΝΗ. Το γεγονός ότι κανένα από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος -παρά μονάχα μερικοί εκ των έμπιστων συνεργατών του, όπως οι Λεωνίδας Γρηγοράκος και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος- δεν στήριξε με θέρμη την τελευταία επικοινωνιακή επινόηση των εκβιαστικών διλημμάτων δείχνει ότι και από τη δική τους πλευρά έχει γίνει κατανοητό πού το «πήγαινε ο Ευάγγ. Βενιζέλος». Δηλαδή, επιχείρησε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι ο ίδιος δεν συνιστά πρόβλημα για την καθήλωση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, αλλά πως ολόκληρο το ΠΑΣΟΚ φέρει ευθύνη για την αρνητική εικόνα που εισπράττει από την κοινωνία και, ως εκ τούτου, η λύση για την επόμενη ημέρα δεν θα είναι η αναζήτηση του αντικαταστάτη του, αλλά αυτό που υπαινίχθηκε ευθέως: Η αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση ή ακόμη και η προσφυγή σε εθνικές κάλπες, κάτι που γνωρίζει ότι δεν θέλουν πολλοί βουλευτές του κόμματος. 

Πάντως, ακόμη και εάν ο κ. Βενιζέλος προσπαθήσει να υπερασπιστεί την παραμονή του στην προεδρία του κόμματος, επιλέγοντας να παίξει το χαρτί της αποχώρησης από την κυβέρνηση, ώστε να αφοσιωθεί σε μια νέα επιχείρηση ανασυγκρότησης των δυνάμεων στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές, είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να βρει ανταπόκριση. 

ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι οι διεργασίες για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη ξεκινήσει και όλοι οι ενδιαφερόμενοι «δελφίνοι» ή «ομαδάρχες» στρώνουν το χαλί της αμφισβήτησής του. 

Ο Γιώργος Παπανδρέου, που όλοι περιμένουν να είναι αυτός ο οποίος θα κάνει την πρώτη κίνηση, ενδεχομένως να μιλήσει τελευταίος για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, καθώς ποντάρει στο να υπάρξει «ναυάγιο» στις συνεννοήσεις μεταξύ άλλων κορυφαίων στελεχών που φλερτάρουν με την ανάληψη ηγετικών καθηκόντων. 

Εμπειροι γνώστες των εσωκομματικών δρωμένων θεωρούν ότι οι πρωτοβουλίες αμφισβήτησης του κ. Βενιζέλου θα εκδηλωθούν από το εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και από πρόσωπα με ιστορική βαρύτητα στον χώρο. Αναφέρουν, μεταξύ άλλων, τα ονόματα του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη και των πρώην υπουργών Νίκου Σηφουνάκη και Δημήτρη Κρεμαστινού. 

Από εκεί και πέρα, έτοιμος αλλά συνάμα προσεκτικός είναι και ο πρώην γραμματέας του κόμματος Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος έχει μαζί του δύο βουλευτές, τους Μιχάλη Κασσή και Γιάννη Κουτσούκο, που ήδη με παρεμβάσεις τους τροφοδοτούν τα σενάρια της επόμενης ημέρας στο κόμμα. Ο κ. Σκανδαλίδης δεν θα έλεγε «όχι» στο να αναλάβει μεταβατικός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έχοντας ως αποκλειστικό αντικείμενο την ανασυγκρότηση του χώρου μέσα από ένα συνέδριο επανίδρυσης. 

ΟΙ «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ». 

Αυτό δεν σημαίνει ότι, σε περίπτωση προκήρυξης εθνικών εκλογών, θα πρέπει να εγκαταλείψει το πόστο του προέδρου του κόμματος, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση υποψήφιος για να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στις κάλπες μπορεί να είναι πρόσωπο που θα αναδείξει η Κοινοβουλευτική Ομάδα. 

Ενεργή ανάμιξη στις εσωκομματικές εξελίξεις θα έχει και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ζυμώνει την ιδέα της επιστροφής του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ μαζί με τον βουλευτή Χρήστο Αηδόνη και ενδεχομένως και άλλους που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί, όπως ο Μίμης Ανδρουλάκης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπέρ της επιστροφής του κ. Λοβέρδου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ εργάζεται ο βουλευτής Πάρις Κουκουλόπουλος καθώς και οι Γιώργος Ντόλιος και Βασίλης Κεγκέρογλου. 

Κινητικότητα με το βλέμμα στα αποτελέσματα της κάλπης των ευρωεκλογών επιδεικνύει στο παρασκήνιο και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος συζητά και με την ομάδα των «παπανδρεϊκών» βουλευτών αλλά και με τους κυρίους Λοβέρδο και Σκανδαλίδη.