Διπλό μήνυμα Καραμανλή σε Σαμαρά
Τι κρύβεται πίσω από τη θερμή χειραψία
Του Σωτήρη Ξενάκη-Εφημερίδα "Παραπολιτικά"
H χειραψία που αντάλλαξαν χθες το πρωί ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής στο μνημόσυνο για τον αείμνηστο ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή, στη Φιλοθέη, ήταν ιδιαίτερα θερμή. Μάλιστα, λίγο πριν ξεκινήσει η επιμνημόσυνη δέηση, οι δύο άνδρες είχαν και μια πολύ σύντομη κουβέντα. Το ύφος τους έδειχνε πως συμφωνούσαν, αλλά η συζήτηση ήταν χαμηλόφωνη κι έτσι κανένας από όσους βρίσκονταν δίπλα τους δεν μπορούσε να καταγράψει με βεβαιότητα τι ακριβώς είπαν ο πρώην και ο νυν αρχηγός της Ν.Δ.
Η φωτογραφία της χειραψίας βοηθά τον πρωθυπουργό και αρχηγό της Ν.Δ. σε μια κρίσιμη για το κόμμα προεκλογική συγκυρία να δείξει ότι δεν υπάρχουν σύννεφα στη σχέση με τον προκάτοχό του. Από την πλευρά του, και ο κ. Καραμανλής στέλνει ένα μήνυμα ότι στηρίζει την προσπάθεια του κ. Σαμαρά να ορθοποδήσει η χώρα.
Είναι προφανές ότι τα στιγμιότυπα αυτής της σεμνής τελετής στέλνουν -ή τουλάχιστον επιχειρούν να το κάνουν- ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας της κεντροδεξιάς παράταξης, ενόψει των κρίσιμων διπλών εκλογών της 18ης και της 25ης Μαΐου. Από αυτή λοιπόν τη σκοπιά, οι δύο άνδρες πέτυχαν ο καθένας τον δικό του στόχο.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν μπορούν να κοπάσουν οι ψίθυροι που φέρουν τους κυρίους Σαμαρά και Καραμανλή να διαφωνούν σε ένα κομβικής σημασίας για το μέλλον της παράταξης ζήτημα: αυτό της μετονομασίας της Ν.Δ. σε «Νέα Ελλάδα».
ΜΕ ΧΙΟΥΜΟΡ. Ενα περιστατικό που συνέβη μερικές εβδομάδες νωρίτερα, στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού στη Βουλή, ακόμα σχολιάζεται από όσους ήταν παρόντες: Στην Ολομέλεια συζητείτο το πολυνομοσχέδιο-σκούπα με τις ρυθμίσεις για τις τράπεζες, το γάλα, την Υγεία κ.λπ. Ο κ. Καραμανλής, αναμένοντας την ψηφοφορία και παρακολουθώντας από το κλειστό κύκλωμα τη συνεδρίαση, στράφηκε στην ομάδα των «γαλάζιων» βουλευτών που βρίσκονταν γύρω του, έδειξε τον Γιάννη Στουρνάρα στα υπουργικά έδρανα και χαμογελώντας αναρωτήθηκε: «Κι ο Στουρνάρας θα είναι με το νέο κόμμα;».
Οι βουλευτές -φίλοι του όλοι- χαμογέλασαν με μια σχετική αμηχανία. Τις μέρες εκείνες είχε ξαναφουντώσει, όπως συμβαίνει και τώρα, η κουβέντα περί μετονομασίας της Νέας Δημοκρατίας σε «Νέα Ελλάδα». Κι ο πρώην πρωθυπουργός με τον τρόπο του έστειλε ένα μήνυμα, έστω και με χιούμορ, στους παριστάμενους ότι κρατά τις αποστάσεις του από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Για να μη μείνει μάλιστα καμιά αμφιβολία σε κανέναν, όταν λίγο αργότερα σηκώθηκε να μιλήσει ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Θανάσης Τσαυτάρης, έσπευσε να συνεχίσει στο ίδιο κλίμα. «Δεν πιστεύω να είναι κι αυτός για το νέο κόμμα» ξαναρώτησε και χαμογέλασε ακόμα πιο έντονα από πριν.
Η εκδοχή αυτή του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει ο πρώην αρχηγός αλλά και το σύνολο της συμπαγούς καραμανλογενούς ομάδας της Νέας Δημοκρατίας την πιθανότητα αλλαγής ονόματος στο κόμμα που ίδρυσε το 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι η πιο «χαλαρή». Διότι σε κατ ιδίαν συζητήσεις υπάρχουν κάποιοι που δείχνουν κατηγορηματικοί: «Ας φτιάξουν αν θέλουν τη Νέα Ελλάδα. Ομως η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει να υπάρχει και θα δούμε ποιοι και πόσοι θα πάνε με ποιον».
ΚΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑ. Στις κουβέντες αυτές, που προς το παρόν γίνονται χαμηλόφωνα, ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής δεν μετέχει. Και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν ενθαρρύνει όσους επιθυμούν δημόσια εσωκομματική αντιπαράθεση. Εχοντας υπόψη την κρισιμότητα ειδικά αυτής της περιόδου, επιθυμεί την επιτυχία της Νέας Δημοκρατίας σε ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές κάλπες και βρίσκεται στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά. Η τελευταία τους συνάντηση στο γραφείο του πρωθυπουργού στην οδό Μουρούζη δείχνει άλλωστε εμπράκτως τη διάθεσή του να είναι χρήσιμος στο κόμμα, έτσι όπως επιθυμεί η βάση της παράταξης.Ξέρει καλά πως οποιαδήποτε κίνηση θα δημιουργούσε εσωστρέφεια στην παρούσα συγκυρία θα αποτελούσε βούτυρο στο ψωμί όσων επιθυμούν να δουν το κόμμα του οποίου διετέλεσε μακροβιότερος αρχηγός διαιρεμένο.
Ομως οι λιγοστοί άνθρωποι που συνομιλούν ανοιχτά μαζί του αντιλαμβάνονται πως η όλη συζήτηση για αλλαγή ονόματος και συμβόλων της σημερινής Νέας Δημοκρατίας δεν τον βρίσκει σύμφωνο. Και στο παρελθόν όταν άνοιγε ανάλογη κουβέντα διεμήνυε πως σε καμία περίπτωση ο ίδιος δεν θα μπορούσε να συναινέσει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Επιφανειακά φτιασιδώματα δεν μπορούν να παραπλανήσουν κανέναν», λέει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» τακτικός συνομιλητής του πρώην πρωθυπουργού. Και προσθέτει: «Ειδικά όταν μιλάμε για το μοναδικό ιστορικό κόμμα στην Ελλάδα το οποίο παραμένει μεγάλο, αφού το ΠΑΣΟΚ έχει πλέον εξαϋλωθεί κι έχει απομείνει χωρίς σημαντική εκλογική βάση». Είναι χαρακτηριστικό τι έλεγε πριν από λίγες μέρες σε συνέντευξή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την τελευταία περίοδο της πρωθυπουργίας Καραμανλή και σχεδόν καθημερινός συνομιλητής του, Ευάγγελος Αντώναρος: «Τα μεγάλα και ιστορικά κόμματα εξελίσσονται συνεχώς, χωρίς όμως να προδίδουν ούτε την ιστορία τους ούτε την ιδεολογία τους. Τα μεγάλα κόμματα δεν ιδρύονται ούτε με ληξιαρχικές πράξεις γέννησης ούτε με πομπώδεις αλλαγές του ονόματός τους. Αλλωστε, κάτι τέτοιο μπορεί να το κάνει πειστικά μόνο ο ιδρυτής τους ή κάποια πολύ ισχυρή προσωπικότητα. Για να πάει μπροστά ένα κόμμα, δεν χρειάζεται ούτε καινούργιο λογότυπο ούτε δήθεν μετεγγραφές ασήμαντων προσώπων από άλλους χώρους. Ενα κόμμα πάει μπροστά όταν πείσει τον κόσμο ότι έχει όραμα κι ότι εξασφαλίζει και στη χώρα και στους πολίτες ένα καλύτερο μέλλον. Κι αυτό γίνεται με ιδέες».
Συνομιλητές του κ. Καραμανλή θέτουν και ένα ακόμα ζήτημα, που αφορά το ιδεολογικό πλαίσιο εντός του οποίου κινείται η Νέα Δημοκρατία. Εκτιμούν ότι «πρέπει να κινείται αυστηρά στον χώρο του λεγόμενου Κέντρου και δεξιότερα από αυτό, αλλά όχι πολύ δεξιά». Θεωρούν ότι, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται από όσους κινούνται στον λεγόμενο «απολιτίκ» χώρο, οι ιδεολογίες εξακολουθούν να υπάρχουν.
Ερώτημα η δήλωση στήριξης
Τον Απρίλιο του 2012, περίπου 12 μέρες πριν από την πρώτη αναμέτρηση των εθνικών εκλογών στις 6 Μαΐου, ο Κώστας Καραμανλής είχε κάνει μια ιδιαίτερα θερμή δήλωση στήριξης του διαδόχου του στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά. Λίγες μέρες πιο πριν, μάλιστα, είχε πάει στο Ζάππειο για την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος της παράταξης. Ανεβαίνοντας στη Θεσσαλονίκη για να ψηφίσει, επισκέφθηκε και τα γραφεία της Νομαρχιακής Οργάνωσης του κόμματος, σε μια άκρως σημειολογική κίνηση. Το ερώτημα είναι αν και πότε ο κ. Καραμανλής θα κάνει ανάλογη δήλωση και εν όψει της αναμέτρησης των αυτοδιοικητικών εκλογών ή των ευρωεκλογών. Πάντως, οι στενοί του συνεργάτες μέχρι χθες το πρωί δεν γνώριζαν τις προθέσεις του, καθώς έχει αποφύγει να τις κοινοποιήσει.