Απόστολος Κακλαμάνης: Έτσι δεν έγινα εγώ πρωθυπουργός
Όλο το παρασκήνιο της δραματικής νύχτας που ο Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε να παραιτηθεί
Mε μία μακροσκελή ανακοίνωσή του ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης δίνει τη δική του σκοπιά για τα δραματικά γεγονότα του 2011 που οδήγησαν στην παραίτηση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ υπό τον Γιώργο Παπανδρέου και την ανάληψη από τον Λουκά Παπαδήμο.
Ο κ. Κακλαμάνης περιγράφει με ιδιαίτερο και λεπτομερή τρόπο το παρασκήνιο εκείνων των ημερών, αλλά και το ρόλο που παραλίγο να διαδραματίσει ως πρωθυπουργός της χώρας.
Όπως αναφέρει ο κ. Κακλαμάνης το πρωί της 8ης Νοεμβρίου, ο τότε πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου τον κάλεσε στο γραφείο του στη Βουλή και του ανακοίνωσε πως σκοπεύει να παραιτηθεί για λόγους εθνικού συμφέροντος, αλλά θα παραμείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Του ανακοίνωσε μάλιστα ότι πρότεινε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά να αναλάβει ο Απόστολος Κακλαμάνης την πρωθυπουργία για το σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης στην οποία θα συμμετείχαν και θα στήριζαν στη Βουλή οι Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Ο κ. Κακλαμάνης δεσμεύτηκε να απαντήσει σε μισή ώρα στον κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με όσα περιγράφει και μόλις πέρασε αυτό το χρονικό διάστημα απάντησε θετικά, υπό την προϋπόθεση ότι θα συναντηθεί για τα περαιτέρω με τον κ. Σαμαρά και ότι θα ενημερωθεί και θα συμφωνήσει επί της έγγραφης συμφωνίας για την αποστολή της νέας κυβέρνησης, που είχαν καταρτίσει προ διημέρου αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων υπό τους κυρίους Ευ. Βενιζέλο και Χ. Λαζαρίδη.
Περιγράφει πως ο κ. Σαμαράς ήταν ικανοποιημένος και είχε εμπιστοσύνη πως ο Απόστολος Κακλαμάνης θα σεβαστεί την αποστολή του και θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές, αλλά τον κατηγόρησε πως δεν μπορούσε να κατανοήσει πως τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του θα έπρεπε να αποδεχθούν χωρίς «αστερίσκους» τις ευθύνες από την πλήρη συμμετοχή και στήριξη αυτής της κυβέρνησης.
Σημειώνει μάλιστα πως ο κ. Σαμαράς, ίσως για εσωκομματικούς λόγους ήθελε να έχει λόγο στη συμμετοχή ή τον αποκλεισμό συγκεκριμένων προσώπων από τα μικρότερα κόμματα ή ατόμων του δεξιού φάσματος ή ατόμων συνδεόμενων με γνωστό εκδοτικό συγκρότημα. Τον κατηγορεί μάλιστα πως αδυνατούσε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή στην κυβέρνηση συγκεκριμένων νέων βουλευτών που ο κ. Καλαμάνης του ζητούσε, λέγοντας τότε πως είτε αρνούνται οι βουλευτές ή φοβούνται πως δεν θα επανεκλεγούν.
Μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του πως ο κ. Σαμαράς "θεωρούσε αναγκαίο ότι όποιοι βουλευτές της ΝΔ συμμετάσχουν στην κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθούν από τη Βουλή, γιατί αλλιώς αντί του ιδίου, θα εθεωρείτο ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης η κυρία
Παπαρήγα (ΚΚΕ)".
Ο Απόστολος Κακλαμάνης αναφέρει χαρακτηριστικά πως έδωσε τα χέρια με τον κ. Σαμαρά και εν συνεχεία επέστρεψε στη Βουλή όπου και κάλεσε τον Ευάγγελο Βενιζέλο για τον οποίο ήθελε, όπως υπογραμμίζει, να τον διατηρήσει στη θέση του υπουργού Οικονομικών. Εν συνεχεία αναφέρει πως κάλεσε τον κ. Ν. Αθανασάκη ως νέο Γενικό Γραμματέα του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, για την κατάρτιση του πίνακα των μελών του.
Στην ανακοίνωση ο κ. Κακλαμάνης αναφέρει πως μέχρι τα μεσάνυχτα μιλούσε διαρκώς στο τηλέφωνο με τον κ. Σαμαρά όπου επέμενε να προτείνει συγκεκριμένα πρόσωπα, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής προσπαθούσε να τον πείσει πως δεν γίνεται να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση και να είναι ταυτοχρόνως αξιωματική αντιπολίτευση.
Σε μία τελευταία επικοινωνία αργά τη νύχτα ο Απόστολος Κακλαμάνης περιγράφει πως δήλωσε στον Αντώνη Σαμαρά την άρνησή του να αναλάβει την πρωθυπουργία υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες.
Τέλος, στην ανακοίνωσή του περιγράφει πως ευχαρίστησε τόσο τον Αντώνη Σαμαρά όσο και τον Γιώργο Παπανδρέου για αυτή την πρόταση, ενώ αποκαλύπτει πως ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Παπανδρέου του ζήτησε να του προτείνει συγκεκριμένα πρόσωπα για την πρωθυπουργία από αυτά που υπήρχαν στα δημοσιεύματα. Σύμφωνα με τον κ. Κακλαμάνη δεν πρότεινε τον Λουκά Παπαδήμο γιατί γνώριζε πως είχε ταχθεί δημοσίως διά των FT κατά του κουρέματος του χρέους, σύμφωνα με τη θέση του κ. Ντράγκι και της ΕΚΤ.