Του Λάμπρου Καλαρρύτη – Εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 

Στρατηγική δύο φάσεων επεξεργάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου για τη διπλή εκλογική αναμέτρηση, με το πολιτικό σκηνικό να παραμένει εξαιρετικά δυσανάγνωστο. Το πρωθυπουργικό επιτελείο προετοιμάζεται για σχέδιο επτά ημερών, μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής, αναλόγως του αποτελέσματος που θα βγάλει σε πρώτη φάση η κάλπη. Παράλληλα, εξαντλεί τις πιθανές εναλλακτικές επιλογές για τις εκδοχές της κρίσιμης δεύτερης Κυριακής, αφού το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι αυτό που -κυρίως- θα καθορίσει τις εξελίξεις και τις αποφάσεις.

Η σταθερά, σε κάθε επικοινωνιακό σενάριο, είναι το δίλημμα που θα συνεχίσει να τίθεται από κυβερνητικής πλευράς: Απεμπλοκή από το Μνημόνιο με ταυτόχρονη διασφάλιση της παραμονής στην Ευρωζώνη έναντι «της επιστροφής στην κατάσταση όπου βρισκόταν η χώρα λίγο πριν από την είσοδο στον μηχανισμό» και της αβεβαιότητας για την παραμονή στο ευρώ. Η ένταση της αντιπαράθεσης, την ερχόμενη εβδομάδα, θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής και από το «ταμείο» που θα γίνει σε δήμους και περιφέρειες. Αν υπάρξει ένα μέτριο ή κακό αποτέλεσμα για τη Ν.Δ., οι τόνοι θα ανέβουν και η σύγκρουση θα σκληρύνει, με πεδίο επιχειρηματολογίας τις συνέπειες του όποιου εκλογικού αποτελέσματος στην ευρωκάλπη, τη μεθεπόμενη Κυριακή. 

Εξάλλου, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως η αποκάλυψη από τον Αμερικανό πρώην υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ ότι οι Γερμανοί το 2012 ετοίμαζαν Grexit για παραδειγματισμό, ώστε να εφαρμόσουν οι υπόλοιπες χώρες δίχως αντιδράσεις την πολιτική λιτότητας και πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μάλιστα, του είχε παρουσιάσει το ακριβές σχέδιο έξωσης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, θα δικαιώσει τους χειρισμούς Σαμαρά και θα είναι ενισχυτική του διακυβεύματος «σταθερότητα ή περιπέτειες».

GREXIT 

Αυτό που θα υπονοήσει ή και θα πει ανοιχτά ο Αντώνης Σαμαράς είναι ότι, εφόσον οι Γερμανοί ετοίμαζαν το 2012 Grexit, είναι πολύ πιθανό να επανέλθουν με σχέδιο έξωσης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αν κρίνουν ότι η πολιτική κατάσταση στη χώρα δεν διασφαλίζει την τήρηση των δεσμεύσεων. Στην ουσία, η Ν.Δ. θα «φωτογραφίσει» επαναφορά σεναρίων εξόδου από το ευρώ, στην περίπτωση που οι εξελίξεις θα οδηγούσαν σε έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Οι αποκαλύψεις Γκάιτνερ, σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο, εισάγουν δύο νέα στοιχεία στην πολιτική αντιπαράθεση. Πρώτον, φωτίζουν τα αίτια της απόφασης Σαμαρά να προχωρήσει στην εφαρμογή του Μνημονίου, ερχόμενος σε αντίθεση με την προηγούμενη αντιμνημονιακή στάση του. Εκτίμησε, δηλαδή, ότι η απειλή εξόδου από το ευρώ ήταν πραγματική και πως μια σύγκρουση για το πρόγραμμα λιτότητας θα τη χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί ως αφορμή για να υλοποιήσουν το σχέδιο.

Δεύτερον, σύμφωνα πάντα με το σκεπτικό συνεργατών του πρωθυπουργού, αποδυναμώνεται το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι, αν δεν τα βρει με τους εταίρους, θα προχωρήσει σε μονομερείς κινήσεις κατάργησης του Μνημονίου ή στάσης πληρωμών, ακριβώς διότι κάτι τέτοιο θα δώσει πρόσχημα στο Βερολίνο να επαναφέρει τα σχέδια ελληνικής εξόδου από την Ευρωζώνη.

«ΖΥΜΩΣΗ».

Στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν εναλλακτικά σχέδια για κάθε πιθανό εκλογικό αποτέλεσμα.

Στην περίπτωση μιας θετικής έκβασης για τη Ν.Δ. -είτε δηλαδή επικράτησης είτε ήττας με μικρή ή «διαχειρίσιμη» διαφορά (και στη δεύτερη περίπτωση θεωρούν ότι το πρόβλημα θα το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ)- ο κ. Σαμαράς θα δηλώσει ότι ο δημοψηφισματικός χαρακτήρας που επιχείρησε να προσδώσει ο Αλέξης Τσίπρας στις ευρωεκλογές για εξαναγκασμό της κυβέρνησης σε πτώση απορρίφθηκε. Θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό τις αμέσως επόμενες ημέρες, εξετάζοντας το ενδεχόμενο εισόδου στην κυβέρνηση και βουλευτών πέραν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, όπως των Ανδρέα Λοβέρδου ή Χρήστου Αηδόνη από τη «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» ή και ανεξάρτητων, προερχομένων από τη Ν.Δ. ή και τους ΑΝ.ΕΛ.

Ταυτόχρονα, θα επιδιώξει να δημιουργήσει συνθήκες ευρύτερης κοινοβουλευτικής στήριξης της κυβέρνησης, είτε με θετική ψήφο είτε με ανοχή, από τις παραπάνω ομάδες βουλευτών -και όχι μόνο. Στόχος είναι να αρχίσει να δημιουργείται η «ζύμωση» για τη συγκρότηση της Νέας Ελλάδας, η οποία επιδιώκεται να συγκροτηθεί με τη μορφή κεντροδεξιάς «Ελιάς» και με τη Ν.Δ. να διατηρεί την αυτονομία της, ως κορμός και βασικός πόλος του συνασπισμού. Την αυτοτέλειά τους θα διατηρήσουν και οι υπόλοιποι σχηματισμοί ή οι ομάδες, ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή τους.

Το εγχείρημα θα ξετυλιχτεί με ορίζοντα πύκνωσης το φθινόπωρο, οπότε θα επιχειρηθεί να δημιουργηθούν συγκλίσεις σε δύο τουλάχιστον πεδία: Τη συνταγματική μεταρρύθμιση και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να υπάρξει ένα πρώτο πραγματικό πολιτικό πλαίσιο όπου θα αποτυπωθεί η βούληση για συγκρότηση της νέας παράταξης.

Εκείνη την περίοδο θα πλησιάζει -εφόσον δεν προκύψουν τριβές ή απρόοπτα στις σχέσεις με τους εταίρους- η ώρα των αποφάσεων για το χρέος, γεγονός που θα διευκολύνει τόσο την έκκληση για σύμπηξη «εθνικού μετώπου» όσο και την ανταπόκριση σε αυτή όσων θα αναζητούν πρόσχημα ή ένα καλό επιχείρημα για να συμπορευθούν.

Το σενάριο πρόωρων εκλογών

Ο σχεδιασμός της Νέας Ελλάδας και της προώθησης μιας ατζέντας ευρύτερων συγκλίσεων θα γίνει προσπάθεια να υλοποιηθεί στην περίπτωση μιας καλής ή διαχειρίσιμης έκβασης των εκλογών για τη Ν.Δ. Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό και «βαρύ» για την κυβέρνηση, με μεγάλη διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, τότε, όπως έχει συζητηθεί και στο πρωθυπουργικό επιτελείο, οι πρόωρες εθνικές εκλογές θα είναι μονόδρομος. Είναι προφανές -και αυτό το γνωρίζουν και το Μέγαρο Μαξίμου και οι βουλευτές- ότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα υπάρχει δυνατότητα συνέχισης υλοποίησης αυτής της πολιτικής, ούτε σε επίπεδο κοινωνικού κλίματος ούτε σε νομοθετικό στη Βουλή. Στο Μέγαρο Μαξίμου προς το παρόν κρατούν τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι οποίες τους επιτρέπουν να εκτιμούν ότι το κακό σενάριο δεν είναι αυτό που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να επιβεβαιωθεί.