Στην κριτική για τα αυστηρά κριτήρια που βάζει με την υπουργική απόφαση σχετικά με την απονομή ιθαγένειας κλήθηκε να απαντήσει ο Μάκης Βορίδης, που υπερασπίστηκε την επιλογή του. Ο Υπουργός Εσωτερικών μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 και στην εκπομπή «Μέχρι τέλους» που παρουσιάζουν κάθε απόγευμα οι Γιώργος Κουβαράς και Γιώργος Πιέρρος. Οι δημοσιογράφοι του επεσήμαναν ότι η κριτική είναι κυρίως από την Αριστερά, αλλά και από μέσα όπως η Καθημερινή.

Ο Μάκης Βορίδης υποστήριξε πως οι αρθρογράφοι της Καθημερινής που του ασκούν κριτική για την απόφαση αυτή είναι «ο Μανδραβέλης και ο Μπουκάλας που είναι αριστεροί» και τόνισε πως τα εισοδηματικά κριτήρια είναι απαραίτητα για να αποδεικνύεται η οικονομική και κοινωνική ένταξη του αλλοδαπού που θέλει να πάρει την ελληνική ιθαγένεια.

Ο Υπουργός Εσωτερικών είχε εξηγήσει πρόσφατα το σκεπτικό του, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Παραπολιτικά, ως εξής:

«Αυτό που εξειδικεύουμε είναι τα κριτήρια προς αυτή την κατεύθυνση τα οποία είναι να έχει σταθερή και νόμιμη εργασία 5 από τα κατ’ ελάχιστον 7 χρόνια υποχρεωτικής διαμονής του στην χώρα και να λαμβάνει τον κατώτατο μισθό εκπληρώνοντας φυσικά τις φορολογικές και ασφαλιστικές του υποχρεώσεις απέναντι στην πολιτεία. Δεν καταλαβαίνω πού είναι το παράλογο σε όλο αυτό για κάποιον που επιθυμεί να γίνει Έλληνας πολίτης, να αποκτήσει δηλαδή τον ισχυρότερο δεσμό με την χώρα μας, αυτόν που απορρέει από την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας και να διαβιεί με ισότιμους όρους και προϋποθέσεις έναντι των άλλων Ελλήνων, χωρίς να επιβαρύνει τα κρατικά ταμεία».