Η απονομή τιμητικής πλακέτας στον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, από τον σύλλογο εργαζομένων του πρώην εργοστασίου της Pitsos αποτελεί μια σημαντική διάκριση τόσο για τον ίδιο όσο και για την κυβέρνηση.

Στο πρόσωπο του υπουργού Ανάπτυξης οι απολυμένοι εργαζόμενοι της Pitsos επιβράβευσαν τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για τη διάσωση της ιστορικής βιομηχανίας. Και μπορεί ο στόχος να μην επιτεύχθηκε στο 100%, ωστόσο σήμερα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι περισσότερες θέσεις εργασίας στην ιστορική βιομηχανία θα διασωθούν και η χώρα θα συνεχίσει να παράγει ηλεκτρικές συσκευές.

Η επιβράβευση του Άδωνι Γεωργιάδη έχει ιδιαίτερη σημειολογία. Γίνεται μέσα σε ένα προπύργιο της Αριστεράς, τη Β’ Περιφέρεια Πειραιά, και μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη της συζήτησης του εργασιακού νομοσχεδίου.

Αναδεικνύει, δε, ότι η «ανάλγητη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση» του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν στάθηκε μοιραία στις ειλημμένες αποφάσεις της μεγάλης γερμανικής εταιρείας.

Και ενώ οι ενέργειες της κυβέρνησης του Τσίπρα εστιάστηκαν στη μετάθεση του κλεισίματος του εργοστασίου για μετά τις εκλογές του 2019 και στο πώς, δηλαδή, το κλείσιμο «δεν θα σκάσει στη βάρδιά τους», η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο υπουργός Ανάπτυξης, παρόλο που βρέθηκαν προ τετελεσμένων, με το εργοστάσιο να έχει ήδη κατεβάσει ρολά, το πάλεψαν.

Και τελικά βρήκαν μια λύση για να συνεχιστεί η λειτουργία μιας σημαντικής μεταποιητικής μονάδας στην Ελλάδα.