Το βασικό πρόβλημα του Αλέξη Τσίπρα είναι το πώς θα παραμείνει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά από την επερχόμενη διπλή εκλογική ήττα, όποτε και αν στηθούν κάλπες. Οι γύρω του θεωρούν δεδομένο ότι, παρόλο που δεν υπάρχει ισχυρός δελφίνος, εάν το ποσοστό πέσει κάτω από το 30%, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αμφισβητηθεί οπωσδήποτε. Θεωρούν μάλιστα ότι πιθανότατα θα συμβεί το ίδιο ακόμη και αν πέσει κάτω από το 31,5% που «πιάστηκε» το 2019.

Η ιδέα, λοιπόν, είναι, όπως πληροφορούμαι, ότι αμέσως μετά τις επόμενες διπλές εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει επανεκλογή ηγεσίας από τη βάση. Αυτό δεν προβλέπεται από το καταστατικό και γι’ αυτό στο προσεχές συνέδριο μπορεί να κατοχυρωθεί ως προοπτική. Τις αντιδράσεις θεωρήστε τις δεδομένες.

 Ολόκληρη η «Ομπρέλα» θα εξεγερθεί, γιατί εκλογή από τη βάση σημαίνει πιο αρχηγοκεντρικό κόμμα, με απευθείας σχέση του ηγέτη με τους ψηφοφόρους του, χωρίς τη μεσολάβηση βαρώνων και ομάδων. Για να καταλάβετε πόσο σοβαρό είναι το πράγμα, οι πηγές μου επιμένουν ότι θα αποτελέσει μέγα εσωκομματικό ζήτημα αντιπαράθεσης. Και το μήνυμα που πήρα είναι ότι οι διαφωνούντες, που είναι πολλοί, δεν θα παραδοθούν εύκολα, εάν ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρήσει φυγή προς τα εμπρός μέσω της εκλογής ηγεσίας από τη βάση.