Η απόλυτη προτεραιότητα στα σχέδια της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων είναι η περαιτέρω επιτάχυνση των εμβολιασμών, ωστόσο οι τελευταίες ημέρες μόνο αισιοδοξία δεν φέρνουν. Αυτή την εβδομάδα μέλη της επιτροπής έλεγαν ότι οι πρόθυμοι ολοκληρώνουν τη διαδικασία και έρχονται τα δύσκολα με αυτούς που ακόμα το σκέφτονται και δεν έχουν πειστεί.

Στο αρνητικό σενάριο που εξετάζουν, αν δεν δοθούν νέα κίνητρα να εμβολιαστούν οι πολίτες, θα πέσουν σύντομα κάτω από 100.000 την ημέρα οι εμβολιασμοί, με συνέπεια στα τέλη του Ιουλίου ελάχιστοι να προσέρχονται. Ακόμα ένα στοίχημα είναι η προσέλευση των νέων, που ακόμη κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Με δεδομένα τα παραπάνω, έχει ιδιαίτερη αξία το εξής:

Με τη φράση «Ο Θεός μάς φύλαξε» συμπύκνωσε την απάντησή του, μιλώντας στο Action 24, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, όταν ρωτήθηκε για το τι θα γινόταν, αν εφαρμοζόταν η πρόταση Πολάκη, να εμβολιάζονται μόνο ηλικιωμένοι και ευπαθείς. «Ο Θεός μάς φύλαξε και δεν είναι ο Πολάκης υπουργός», είπε χαρακτηριστικά, χωρίς να χρειαστεί να εξηγήσει περισσότερα.