Η Κρήτη ήταν ο πρώτος σταθμός του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και του γενικού γραμματέα του υπουργείου, Μάριου Θεμιστοκλέους, στην «επιχείρηση πειθούς» των αναποφάσιστων και διστακτικών πολιτών ως προς τον εμβολιασμό τους, που αποφασίστηκε από την κυβέρνηση να ξεκινήσει.

Το νησί επιλέχθηκε πρώτο, καθώς τα ποσοστά ανεμβολίαστων πολιτών είναι ιδιαίτερα μεγάλα σε Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Χανιά και Λασίθι, με αποτέλεσμα να υπάρχει και μεγαλύτερος κίνδυνος έναντι της μετάλλαξης Δέλτα του κοροναϊού. Οι κ. Κικίλιας και Θεμιστοκλέους αναφέρθηκαν στο πρόγραμμα «Ελευθερία» και στην ασπίδα προστασίας που παρέχει στους πολίτες και ζήτησαν από τους Κρητικούς να σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα.

Παράλληλα, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα των εμβολιασμών που θα ξεκινήσει στις 6 Ιουλίου για τους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών της ενδοχώρας από τις κινητές μονάδες υγείας. «Οι εισαγωγές έχουν μειωθεί στα νοσοκομεία της Κρήτης, στις κλινικές COVID και στις ΜΕΘ και διαπιστώνουμε ότι η νόσος μειώνεται. Από την άλλη, πράγματι, λόγω της αύξησης της κινητικότητας των νέων λόγω του καλοκαιριού έχουμε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν κρούσματα. Το γνωρίζαμε, διότι έχει να κάνει με τις διακοπές των νέων, όπως συνέβαινε και πέρυσι το καλοκαίρι. Το ίδιο συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Για να το αντιμετωπίσουμε αυτό, προσέχουμε... Φοράμε μάσκες εκεί που υπάρχει συνωστισμός, αυξάνουμε το ποσοστό των εμβολιασμών, δημιουργούμε προϋποθέσεις για την προστασία της κοινωνίας», ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

Την ανάγκη να εμβολιαστούν όλοι το ταχύτερο δυνατόν επεσήμαναν από την πλευρά τους και οι βουλευτές της Ν.Δ. Ντ. Μπακογιάννη, Γ. Κεφαλογιάννης, Μ. Βολουδάκης, Β. Διγαλάκης, αλλά και ο περιφερειάρχης Κρήτης, Στ. Αρναουτάκης.