Μήνυμα ότι η άνοδος των κομμάτων της άκρας δεξιάς όπως αυτή αποτυπώθηκε στις Ευρωεκλογές δεν οφείλεται μόνο στην οικονομική κρίση έστειλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της έναρξης της συνεδρίασης στην Αθήνα του άτυπου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών «υπάρχουν κράτη μέλη, τα οποία δεν έχουν πληγεί έντονα από την κρίση, αλλά, ωστόσο, γίνονται μάρτυρες αυτού του φαινομένου. Κατά συνέπεια, πρέπει να ερευνήσουμε εις βάθος τις μετακινήσεις στη διαστρωμάτωση των ευρωπαϊκών κοινωνιών και τα όρια της πολιτικής συμπεριφοράς των Ευρωπαίων πολιτών».

Το δεύτερο πρόβλημα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Βενιζέλος σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού τον οποίο διαχώρισε σε «παραδοσιακό πολιτικό εθνικιστικό» και σε «οικονομικό» που όπως είπε «γεννάται από τις επιπτώσεις των ευρωπαϊκών πολιτικών».

Το τρίτο ζήτημα κατά τον υπουργό Εξωτερικών είναι η επιτακτική ανάγκη για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας καθώς «οι ευρωπαίοι πολίτες θέλουν ο συνδυασμός της εθνικής και της ευρωπαϊκής πολιτικής να αποδίδει, πρακτικά, για αυτούς τους ίδιους τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».

Για τους λόγους αυτούς ο κ. Βενιζέλος ζήτησε «να διατυπωθεί μια ολοκληρωμένη αφήγηση για την Ευρώπη που απαιτεί συμφωνίες, μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτικών κομμάτων, αλλά και μεταξύ των κρατών μελών». Παρόλα αυτά κατέληξε ότι  δεν πρέπει να υπάρξουν τροποποιήσεις στη Συνθήκη της Λισσαβόνας εκτιμώντας ότι «οι ισχύουσες Συνθήκες οι οποίες συνήφθησαν μετά από μακρά περίοδο περισυλλογής, είναι οι ενδεδειγμένες για την αποτελεσματική λειτουργία των διοργανικών σχέσεων και παρέχουν ευκαιρίες που όμως δεν έχουν ακόμη πλήρως αξιοποιηθεί».