Ανατροπή στα σχέδια του ανασχηματισμού
Τελεσίγραφο Σόιμπλε φρενάρει τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα
’νω κάτω έχει γίνει το πολιτικό σκηνικό την επομένη των ευρωεκλογών. Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς υπό την πίεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγέλη Βενιζέλου κρατά ανοικτό το θέμα του ανασχηματισμού δίνοντας την εντύπωση ότι είναι θέμα ολίγων ημερών. Παράλληλα έχει ανοίξει η συζήτηση για τη διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας και τη διαμόρφωση «προεδρικής πλειοψηφίας». Αν και αυτή η συζήτηση άνοιξε νωρίς, συνδέεται με τους κραδασμούς στην ΔΗΜΑΡ και τις εν γένει εξελίξεις στην υπό ανασυγκρότηση Κεντροαριστερά και στο ιδρυτικό συνέδριο που προανήγγειλε ο κ. Βενιζέλος. Κατά περίεργο τρόπο όλα σχετίζονται. Η διαμόρφωση προεδρικής πλειοψηφίας θα δημιουγήσει εντύπωση ότι μπορεί να ξεπεραστεί ο σκόπελος του επόμενου Μαρτίου. Θα είναι αυτό ένα σήμα σε βουλευτές από την ομάδα των ανεξάρτητων, όπως και της ΔΗΜΑΡ, να είναι πιο «φιλικοί» προς την κυβέρνηση και ενδεχομένως να τη βοηθήσουν να «περάσει» τα δύσκολα νομοσχέδια προκειμένου να εξασφαλίσουν παράταση της θητείας τους. Αντίθετα αν επικρατήσει η εντύπωση ότι οι εκλογές το Μάρτιο είναι βέβαιες, τότε το πιο πιθανό είναι η κυβερνητική πλειοψηφία να παραμείνει στους 153, συν δύο, με τους κ.κ. Ανδρέα Λοβέρδο και Χρήστο Αηδόνη που περιμένουν να μπουν στην κυβέρνηση.
Ανασχηματισμός
Ο ανασχηματισμός γίνεται το κομβικό σημείο στο οποίο συναντώνται οι εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός μπορεί να αποδείξει ότι έλαβε πραγματικά το μήνυμα των ευρωεκλογών, να σηματοδοτήσει τις αλλαγές στην οικονομική πολιτική, να απομακρύνει πρόσωπα που δεν έχουν αποδώσει ή είναι πλέον αντιδημοφιλή και να εντάξει στην κυβέρνηση και στην κοινοβουλευτική της πλειοψηφία πρόσωπα από τη ΔΗΜΑΡ και την ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών. Αν πετύχει και συμβολίσει μέσω των προσώπων μία αλλαγή πολιτικής, ενδεχομένως να συγκρατήσει τις τάσεις στο κοινωνικό σώμα, που όπως έδειξαν οι ευρωεκλογές δεν ευνοούν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
Ωστόσο, από την επομένη των ευρωεκλογών, ο κ. Σαμαράς προανήγγειλε μία σειρά ελαφρύνσεων. Σήμερα όμως δημοσιεύεται η συνέντευξη του κ. Σόιμπλε που βάζει φρένο στις αλλαγές οικονομικής πολιτικής που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Με προκλητικό τρόπο ο κ. Σόιμπλε λέει ότι οι Έλληνες πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις αν θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ και στην πραγματικότητα ανατρέπει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης επιμένοντας ότι η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών δεν είναι εξασφαλισμένη και ίσως χρειαστεί νέα ενίσχυση της Ελλάδας από τη ΕΕ.
Εάν αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση, τότε η αλλαγή του υπουργού Οικονομικών λίγη σημασία έχει, ενώ αντίθετα υπάρχει και το επιχείρημα ότι καλύτερα να παραμείνει ο κ. Στουρνάρας. Τότε όμως τι ανασχηματισμός θα είναι;
Προς το παρόν φαίνεται να αλλάζουν υπουργοί που δεν έφεραν τα αναμενόνα αποτελέσματα, με αποτέλεσμα να καταγραφεί δυσαρέσκεια στις κάλπες.