Όλο και πιο ζωηρή γίνεται η συζήτηση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ για τις ηγετικές φιλοδοξίες του Παύλου Πολάκη.

Οι σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα είναι εντελώς παγωμένες και ο ίδιος δεν κάνει καμία προσπάθεια να γίνει συμπαθής στην Κουμουνδούρου. Αντίθετα, δείχνει να του αρκεί η συμμαχία του με τον Κώστα Βαξεβάνη και κινείται όλο και πιο αυτόνομα, με όλο και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Η θεωρία συνωμοσίας που διακίνησε για τις ανεμογεννήτριες πίσω από τις πυρκαγιές στην Εύβοια και για το real estate πίσω από τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη είναι μια σαφής ένδειξη ότι θα βγαίνει εκτός γραμμής, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που δημιουργεί στην ηγεσία ή, ίσως, επιδιώκοντάς τα.

Το προφανές είναι ότι προκαλεί την Κουμουνδούρου και δεν φοβάται ενδεχόμενες κυρώσεις. Μια εκτίμηση που αρχίζει να ισχυροποιείται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν φοβάται, γιατί έχει plan B.

«Αν τα κατάφερε ο Βελόπουλος και παλαιότερα ο Καμμένος, γιατί να μην τα καταφέρει ο Πολάκης;». Την ερώτηση αυτή μου έκανε προβεβλημένος βουλευτής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ που πιστεύει ακράδαντα ότι ο Πολάκης έχει ηγετικές φιλοδοξίες. Θεωρεί ότι δεν πρόκειται να αμφισβητήσει ευθέως τον Τσίπρα, αλλά θα περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να εκδηλώσει τις φιλοδοξίες του, χωρίς να φανεί υπονομευτής του προέδρου.

Τέτοιες εκτιμήσεις έχουν μεταφερθεί στον Αλέξη Τσίπρα, που παραμένει προβληματισμένος και, πάντως, αποφασισμένος να μη δώσει στον Πολάκη την ευκαιρία που ενδεχομένως ψάχνει. Αυτό, προφανώς, έχει κόστος για τον ίδιο, γιατί φαίνεται αδύναμος ηγέτης, που δεν μπορεί να επιβάλει τη γραμμή στα μεγαλοστελέχη του κόμματός του, αλλά, όπως μου μεταφέρθηκε, ούτε που διανοείται να κάνει μετωπική με τον Πολάκη. Θα συνεχίσει να κάνει πως δεν κατάλαβε, και όπου τον βγάλει.