Ένας αγώνας ταχύτητας που θα κρατήσει παραπάνω από 60 μέρες ξεκινάει για τους τέσσερις διεκδικητές της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής. Τα χρονοδιαγράμματα είναι ακόμη και τώρα ασαφή, καθώς έως τις 3 Οκτωβρίου, οπότε θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, δεν είναι σίγουρο αν θα έχει επέλθει συμφωνία με την εταιρεία που θα αναλάβει να πραγματοποιήσει τις εκλογές.

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας θεωρούν ότι θα χρειαστούν περίπου οκτώ εβδομάδες προετοιμασίας, και αυτό από τη στιγμή που θα ξέρουν τον ακριβή αριθμό καλπών που θα στηθούν ανά την επικράτεια, αλλά και σε κάποια σημεία του εξωτερικού.

Παράλληλα, άγνωστος παραμένει ο αριθμός των εγγεγραμμένων μελών του κόμματος, τη στιγμή που από το καταστατικό του Κινήματος Αλλαγής απαιτούνται 5.000 υπογραφές μελών ή το 15% της Κεντρικής Επιτροπής για να μπορεί να θέσει κάποιος υποψηφιότητα. Η διάταξη αυτή φαίνεται να δυσκολεύει κυρίως την περίπτωση του Χάρη Καστανίδη, ο οποίος μπήκε τελευταίος στην κούρσα για την ηγεσία.

Παρά ταύτα και ανεξάρτητα από τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, που κάποιοι τον προσδιορίζουν για την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου, οι υποψήφιοι ήδη λειτουργούν σε φουλ προεκλογικούς ρυθμούς, με συναντήσεις, επαφές, περιοδείες, ομιλίες. Η Φώφη Γεννηματά πραγματοποίησε την Πέμπτη το απόγευμα μεγάλη συγκέντρωση στελεχών της από όλη την Αττική, στέλνοντας το μήνυμα πως δεν είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει τη μάχη, ούτε και να επηρεαστεί από τις δημοσκοπήσεις τόσο για το Κίνημα Αλλαγής όσο και την ίδια, που δεν είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικές. Έχει επενδύσει πολλά στη γραμμή της αυτονομίας, έστω και αν τον τελευταίο μήνα έχει ενισχύσει πολύ την αντιδεξιά ρητορική της, χωρίς όμως να στέλνει κάποιο μήνυμα προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, μαζί με τους συνεργάτες του Στέφανο Ξεκαλάκη και Ανδρέα Σπυρόπουλο, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας έχει οργώσει όλη τη χώρα και έχει κάνει πάρα πολλές μαζώξεις, ποντάροντας πολλά στο μεγάλο δίκτυο στελεχών (κυρίως) από τις νεότερες γενιές που τον στηρίζει. Σταδιακά ενισχύει και την πολιτικότητα του λόγου του, με παρεμβάσεις σε μια σειρά από ζητήματα.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, αφού επικαιροποίησε τη διακήρυξή του, δείχνει να επενδύει πολλά στο ισχυρό «αντιΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο που έχει φτιάξει μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής. Παράλληλα, κάνει αρκετές επαφές με πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είναι ανενεργά, κυρίως από το εκσυγχρονιστικό ρεύμα, αλλά όχι μόνο. Ο Χάρης Καστανίδης εμφανίζεται ως η αριστερή φωνή του κόμματος, που αποκλείει κάθε συζήτηση με τη Ν.Δ., θεωρώντας ότι έβλαψε πολύ το κόμμα η συνεργασία με τη Δεξιά. Ο κ. Καστανίδης φέρεται να έχει προσεγγίσει πολλά από τα στελέχη που ήταν κοντά στον Γιώργο Παπανδρέου.