Δεν μπόρεσε να κρύψει τη συγκίνησή του ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης κατά την παρουσία του στην εκδήλωση του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας για τη συμπλήρωση των 30 χρόνων από την ίδρυσή του.

Αιτία στάθηκε το γεγονός ότι στη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκε η μνήμη του θείου του, Ευτύχιου Βορίδη εκ των ιδρυτών του Ιδρύματος και εκ των πλέον διακεκριμένων καθηγητών καρδιολογίας της χώρας μας ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Αύγουστο του 2020 σε ηλικία 95 ετών.

Ο υπουργός Εσωτερικών παρέλαβε τιμητική πλακέτα στην οποία αναγράφεται ότι «Το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ανακοινώνει την καθιέρωση τιμητικής διάλεξης στα επιστημονικά συνέδρια προς τιμήν του αείμνηστου Ευτύχιου Βορίδη, Ιδρυτή του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ο Ευτύχιος Βορίδης ή αλλιώς ο «Άρχοντας της Καρδιάς» όπως τον προσφώνησε το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά της, υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητός από τον Μάκη Βορίδη ο οποίος έτρεφε απεριόριστο σεβασμό προς το πρόσωπο του θείου του.

Τον υπουργό συνόδευσε στην εκδήλωση η σύζυγός του Δανάη, ενώ το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Ποιος ήταν ο Ευτύχιος Βορίδης

Καλλιεργημένος άνθρωπος, πιστός φίλος της μουσικής, ικανός συζητητής σε πολλαπλά πεδία, με πρωτότυπη σκέψη και χιούμορ, ο Ευτύχιος Βορίδης δεν ήταν μόνο ένας πρωτοπόρος επιστήμονας αλλά και ένας βαθιά καλλιεργημένος και σκεπτόμενος άνθρωπος.

Θήτευσε δίπλα σε σημαντικές προσωπικότητες της Ιατρικής στο εξωτερικό (Γαλλία, Γερμανία) και το 1960 επέστρεψε στην Ελλάδα και ανεδείχθη σε πρωτεργάτη και θεμελιωτή της καρδιολογικής επιστήμης στην πατρίδα μας.

Υπηρέτησε και πρόσφερε πολλαπλώς ως Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής σε δύο μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, το ΛΑΙΚΟ και τον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ, ενώ το 1982 ανεδείχθη Καθηγητής Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών.

1

Ένας επιστήμονας αυτού του διαμετρήματος όπως ήταν φυσικό κατέλαβε υψηλές θέσεις ευθύνης, διατελώντας Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας το διάστημα 1973-1974, ενώ ορίστηκε από την Ελληνική Πολιτεία ως σύμβουλος στο τότε Υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών καθώς και Μέλος του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Υπ. Υγιεινής.

Αλληλοεπιδρούσε συνεχώς με συναδέλφους του και ιατρικές εταιρείες στο εξωτερικό, ήταν μέλος της Γαλλικής Καρδιολογικής Εταιρείας και είχε τιμηθεί για το επιστημονικό του έργο στη Γαλλία, με αποκορύφωμα την ανάδειξή του ως Αντεπιστέλλον Μέλος της Ιατρικής Ακαδημίας των Παρισίων.

Πολυγραφότατος, με ομιλίες και διαλέξεις στο εξωτερικό και πλήθος δημοσιεύσεων, εκπροσωπούσε επάξια την Ελληνική Καρδιολογική κοινότητα σε κάθε διεθνή επιστημονική συνάντηση.

Το συγγραφικό του ταλέντο υπήρξε αδιαμφισβήτητο και ευρύτερα. Ήταν ο συγγραφέας του βιβλίου «Ο Άρχοντας της Καρδιάς» όπου μέσα από μια βαθιά ανθρωποκεντρική ματιά αναδεικνύεται όχι μόνο ο επιστήμονας αλλά -κυρίως- ο άνθρωπος στην ολότητά του, με όλα όσα ζητήματα προκύπτουν, επιστημονικής, κοινωνικής ηθικής και δεοντολογίας.

Τέλος, ο Ευτύχιος Βορίδης υπήρξε πολύτιμος αρωγός και υποστηρικτής του έργου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, λάτρης της μουσικής και της λυρικής τέχνης, ενώ διετέλεσε και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΣ.