Με έναν περίπατο μέχρι το Ζάππειο και τους Στύλους του Ολυμπίου Διός και πάλι πίσω στο Μέγαρο Μαξίμου, συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας, κ. Δημήτρη Σταμάτη, έκλεισε χθες την ημέρα του ο πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς. 

Στον περίπατο, ο κ. Σαμαράς συνομίλησε με Έλληνες πολίτες, αλλά και με τουρίστες. Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του ήταν στο Μέγαρο Μαξίμου μέχρι το βράδυ που αναχώρησε για το σπίτι του και συζητούσαν -τι άλλο;- τον ανασχηματισμό. Φυσικά, υπήρξαν και αρκετές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. 

Τα τετραγωνάκια του δύσκολου σταυρόλεξου του ανασχηματισμού έχουν συμπληρωθεί και, σύμφωνα με τις ενδείξεις που υπάρχουν, τα τηλεφωνήματα από τον κ. Σαμαρά και τους συνεργάτες του αναμένεται να αρχίσουν από το μεσημέρι και μετά -τουλάχιστον, αν τηρηθεί η παράδοση των δύο προηγούμενων κυβερνήσεων. 

Όλα τα ονόματα

Μέχρι στιγμής, είναι βέβαιο ότι ο κ. Γιάννης Στουρνάρας εγκαταλείπει το υπουργείο Οικονομικών για τη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. Επίσης, παραμένει στη θέση του αναπληρωτή υπουργού ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ δεν είναι γνωστό αν θα παραμείνει και ο κ. Γιώργος Μαυραγάνης ή αν θα μετακινηθεί σε άλλο πόστο. Για τη θέση του πάντως ακούστηκε προς στιγμήν το όνομα του κ. Θανάση Σκορδά. 

Βέβαιο θεωρείται ακόμη ότι δεν θα πάει στην πλατεία Συντάγματος ο κ. Σταύρος Παπασταύρου, ενώ έχουν αποκλειστεί και τα ονόματα των κ.κ. Νίκου Δένδια και Μάκη Βορίδη. Επίσης, έχει αποκλειστεί το σενάριο να αναλάβει το υπουργείο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ενώ διαψεύστηκε η πληροφορία που κυκλοφόρησε χθες ότι προορίζεται για το υπουργείο Οικονομικών ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο Stern των ΗΠΑ, κ. Νικόλας Οικονομίδης. 

Το μόνο που κυκλοφορεί περί το νέο υπουργό Οικονομικών είναι ότι θα αποτελέσει έκπληξη. Κατά τα λοιπά, φαίνεται ότι μένουν στις θέσεις τους οι κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στο Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος στο Αμύνης, Όλγα Κεφαλογιάννη στο Τουρισμού και ενδεχομένως ο κ. Γιάννης Μανιάτης στο Ενέργειας. Από τις ανεπιβεβαιώτες πληροφορίες μέχρι χθες το βράδυ έδειχναν να παραμένουν εντός κυβέρνησης οι κ.κ. Σίμος Κεδίκογλου, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Δένδιας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αν και όχι κατ' ανάγκη στις ίδιες θέσεις που έχουν τώρα. Ειδικά για τον κ. Δένδια, φαίνεται ότι μετακινείται σε υπουργείο του οικονομικού κύκλου. 

Στα σίγουρα της νέας κυβέρνησης είναι η είσοδος του κ. Ανδρέα Λοβέρδου. Τις τελευταίες ημέρες ακουγόταν για το υπουργείο Αγρροτικής Ανάπτυξης, απ' όπου πάντως αποχωρεί ο κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης. ’λλοι υπουργοί που αποχωρούν φέρονται οι Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, Υγείας ’δωνις Γεωργιάδης, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου. Ένιοι εξ αυτών θα μείνουν εκτός κυβέρνησης και ορισμένοι θα αλλάξουν πόστο. 

Ως νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση ακούγονται τις τελευταίες ώρες ο καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο οποίος μετείχε στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας και είναι πιθανόν να αναλάβει το υπουργείο Υγείας, όπως και ο βουλευτής Βασίλης Κικίλιας, που διεκδικεί ρόλο στο υπουργείο Ενέργειας. 

Παρά το ραντεβού που είχε με τον πρωθυπουργό την Παρασκευή, τέλος, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη δεν φαίνεται να μπαίνει στην κυβέρνηση, αν και από την πλευρά της κυκλοφόρησε ότι υπήρξε συμφωνία των δύο. 

Σε κάθε περίπτωση, ο ανασχηματισμός θα κριθεί κυρίως από το πρόσωπο του νέου υπουργού Οικονομικών. Ο πρωθυπουργός θέλει να σηματοδοτήσει τη συνέχιση της πορείας της χώρας προς την ανάπτυξη, χωρίς να εγκαταλείψει τις διαρθρωτικές αλλαγές, κάτι που θα τον έφερνε σε διάσταση με την Τρόικα και τους Ευρωπαίους εταίρους. 

Παράλληλα, θέλει να εκτονώσει κοινωνικές δυσαρέσκειες που καταγράφηκαν στις πρόσφατες ευρωεκλογές, αλλά και να κρατήσει ισορροπίες στις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που «βράζουν». 

Φυσικά, θα παίξουν ρόλο και οι πιέσεις που θα ασκούνται κυριολεκτικά μέχρι την τελευταία στιγμή από τους ενδιαφερόμενους και από τους ισχυρούς φίλους τους..