Πέρασαν το (πρώτο) τεστ οι τράπεζες
-Ομαλά κύλησε η πρώτη μέρα εφαρμογής των νέων μέτρων προστασίας για την είσοδο πελατών στις τράπεζες. Καμία τράπεζα δεν έβγαλε έξω εργαζόμενο να πραγματοποιεί ελέγχους. Έμαθα πως η Εθνική έβαλε 50 σεκιουριτάδες σε κάποια καταστήματα που έχουν λίγο προσωπικό και εμπειρία με «θερμόαιμους» πελάτες. Η Πειραιώς χρησιμοποίησε κάποιους από το προσωπικό ασφαλείας. Η Eurobank έβαλε κινούμενο συνεργείο ελέγχου που επιτηρούσε την κατάσταση στα καταστήματα. Η θέση του Συλλόγου της Alpha Bank να μην βγει κανένας τραπεζοϋπάλληλος εκτός καταστήματος, έγινε γενικά αποδεκτή.

-Οι έλεγχοι των πιστοποιητικών γίνονταν εντός καταστημάτων και όχι από ένα συγκεκριμένο υπάλληλο. Η επιφυλακή, πάντως, παραμένει για τις επόμενες μέρες όταν αναμένεται να αυξηθεί η προσέλευση πελατών. Παρά το εξώδικο της ΟΤΟΕ στις τράπεζες, οι σύλλογοι τραπεζοϋπαλλήλων δηλώνουν ότι βρίσκονται στην ίδια πλευρά με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και απέναντι στην αιφνίδια απόφαση της κυβέρνησης να εξαιρέσει τις τράπεζες από το καθεστώς των σούπερ μάρκετ και των φαρμακείων, στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν οι τράπεζες εδώ και ενάμιση χρόνο όσον αφορά την πρόσβαση των πολιτών.


Ο Σαχίνης και η σχέση με τον Λιβανό
-Το τελευταίο χρονικό διάστημα εντείνεται η φημολογία που θέλει την κυβέρνηση (και πιο συγκεκριμένα τον διευθυντή του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη) να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αλλαγής του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ Χαράλαμπου Σαχίνη, που αν και υπήρξε επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει εδώ και καιρό στην καρέκλα του. Με αφορμή τη σχετική συζήτηση, έφτασε στα αυτιά μου, μια ιστορία που χρονολογείται από την εποχή που έγινε η πρόταση στον Σαχίνη, να διαδεχτεί τον Μπενίση στην ηλεκτρική (τότε) καρέκλα της ΕΥΔΑΠ. Όπως αναφέρουν οι γνωρίζοντες το σχετικό παρασκήνιο, ο Σαχίνης φέρεται ότι ενημέρωσε τον φίλο του, νυν υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό, για την πρόταση που του είχε γίνει. Με τη σειρά του ο Λιβανός ενημέρωσε τον πρόεδρο Κυριάκο, που επίσης γνώριζε τη σύζυγο Σαχίνη, από τα αθώα χρόνια του Κολεγίου. Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό γιατί μέχρι και σήμερα δεν έχει αλλάξει ο επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ. Όπως έχει γίνει σαφές ποιοι εργολάβοι πιέζουν για την αντικατάστασή του.

Γενναιόδωρα κουρέματα σε δάνεια
-Κουρέματα από 30% μέχρι 70% έχουν δώσει τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης σε 563.823 δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά), συνολικού ύψους 32,02 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν ρυθμίσει από τον Ιούλιο του 2019 έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2021. Δεν τις λες και μικρές τις διαγραφές οφειλών, παρά τη γκρίνια που ακούγεται συχνά για τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης. Οι τελευταίες, μαθαίνω, θα πραγματοποιήσουν την Παρασκευή γενική συνέλευση, με επίσημο καλεσμένο τον Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα. Σίγουρα το θέμα των ρυθμίσεων θα βρεθεί στο επίκεντρο και από βδομάδα περιμένω να το ξανακούσουμε στη Βουλή.


Τα κακουργήματα του ΕΟΑΝ…
-Αποτελεί κοινό μυστικό εντός και εκτός Ελλάδας ότι η χώρα μας έχει περάσει πολύ κάτω από τον πήχη των στόχων που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της ανακύκλωσης. Τόσο χαμηλά που κατά το αμέσως προσεχές διάστημα δεν αποκλείεται να αρχίσουν να «πέφτουν» και τα πρώτα βαριά πρόστιμα. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν διαπραχθεί στην κυριολεξία εγκλήματα, ενώ υπήρξαν αποφάσεις που οδήγησαν στο γραφείο του ανακριτή πρόσωπα του Οργανισμού για την Ανακύκλωση. Αναφέρομαι στα στελέχη του ΕΟΑΝ τέσσερα ή πέντε, κατά των οποίων ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και τα οποία πολύ σύντομα θα κληθούν από τον ανακριτή για να δώσουν τις σχετικές εξηγήσεις. Θυμάστε αυτή την υπόθεση με τα δεκάδες εκατομμύρια που έφτασαν στην επιχείρηση που διαχειρίζεται τους «μπλε κάδους». Ε, λοιπόν, εξαιτίας αυτής, αλλά και της ανοχής που επέδειξαν σε ένα σχεδόν μονοπώλιο στον τομέα της ανακύκλωσης, κάποιοι ήδη βρίσκονται αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη. Είναι οι ίδιοι που ο σημερινός γενικός γραμματέας επί των απορριμμάτων Μανώλης Γραφάκος τους έμπλεκε το εγκώμιο. Θέλω να πιστεύω ότι μετά την δίωξη έχει αλλάξει άποψη. Άλλωστε, τι κοστίζει μια κωλοτούμπα για τον Γραφάκο.

…και το project για τα εργοστάσια των σκουπιδιών
-Μιας και αναφέρθηκα στον Γραφάκο, θυμήθηκα ότι ένας από τους λόγους που τον επέλεξε ο πρόεδρος Κυριάκος, ήταν για να τρέξει το μεγαλύτερο project απορριμμάτων της Αττικής, που δεν είναι άλλο από τη δημιουργία των τριών εργοστασίων σε Φυλή, Σχιστό και Γραμματικό. Έχουν περάσει δυο και πλέον χρόνια από την ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο Μητσοτάκης και στο συγκεκριμένο θέμα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Απεναντίας πληροφορούμαι ότι επίκεινται απόφαση των δημάρχων της Αττικής (μέσω της ΠΕΔΑ) με την οποία θα διαχωρίζουν την θέση τους, από αυτή της Περιφέρειας. Επί της ουσίας θα δίνουν τέλος στον διαγωνισμό και στα οποία σχέδια υπήρχαν για τα τρία εργοστάσια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι επιστρέφουμε ξανά στο μηδέν με ευθύνη και του Γραφάκου, που προφανώς δεν χτύπησε εγκαίρως καμπάνες στο Μαξίμου. Επειδή όμως ο πρόεδρος Κυριάκος, όπως μαθαίνω έχει πλήρη εικόνα των όσων έχουν συμβεί, δεν αποκλείω και μάλιστα σύντομα να αναλάβει πρωτοβουλία, ανακοινώνοντας ότι το θέμα της δημιουργίας των τριών εργοστασίων θα το χειριστεί η κεντρική κυβέρνηση. Ήδη μάλιστα έχει στείλει το σχετικό μήνυμα στον περιφερειάρχη Πατούλη, που είναι αλήθεια ότι βρίσκεται (εδώ και καιρό) σε δίλημμα.


«Απόβαση» Μυλωνά – Χαρδούβελη στην Κρήτη
«Απόβαση» στην Κρήτη όπου πραγματοποίησαν συναντήσεις με δεκάδες επιχειρηματίες σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά, έκαναν ο Διευθύνων Σύμβουλος και ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς και Γκίκας Χαρδούβελης, συνοδεία στελεχών της Τράπεζας. Η ΕΤΕ ρίχνει το ενδιαφέρον της στην Κρήτη, καθώς ξεχωρίζει ως ένας τόπος με σπάνιο μοντέλο ανάπτυξης υψηλών συνεργειών μεταξύ των παραδοσιακών πυλώνων του τουρισμού και της αγροδιατροφής, των ανερχόμενων δυνάμεων της πράσινης ενέργειας και των κέντρων αριστείας, και του συμπληρωματικού ρόλου των υποδομών. Ο επιχειρηματικός τομέας της Κρήτης συνεισφέρει στο 5,8% του ΑΕΠ της χώρας. Η παραγωγική δομή της Κρήτης κυριαρχείται από τον τουρισμό.

-Το 95% των τουριστών είναι ξένοι, ενώ το νησί καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό δαπανών ανά άφιξη, όπως και το μεγαλύτερο ποσοστό 4/5άστερων ξενοδοχείων σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά και την ηπειρωτική χώρα. Η θέση της Κρήτης στον ελληνικό τουρισμό μετριέται με 22% των κλινών, 23% των πωλήσεων ξενοδοχείων και 30% των διανυκτερεύσεων ξένων τουριστών. Στον τομέα των τροφίμων η Κρήτη κατέχει το 10% της αγροτικής παραγωγής, το 6% της βιομηχανίας τροφίμων και το 6% των εξαγωγών τροφίμων. Στις κατασκευές (κατοικίες και υποδομές) το μερίδιο της Κρήτης σε επενδύσεις στην Ελλάδα έχει ανέβει στο 6,2% το 2013 – 2018, από 4,8% το 2007 – 2012 και 4,2% την περίοδο 2001 – 2006. Όσο για την απόδοση τουριστικών επενδύσεων, στην Κρήτη ανέρχεται σε 8,5% έναντι 8,2% στα νησιά, 5,9% στις αστικές περιοχές και 4,7% στη λοιπή χώρα.

Νέα υπηρεσία
Την υπηρεσία Cyber Quant, δωρεάν μέσω της πλατφόρμας Digital Doors, θα προσφέρει προσεχώς η Mastercard στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μέσα από το Cyber Quant, οι ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων θα μπορούν εύκολα και γρήγορα να αξιολογήσουν σε τι βαθμό η επιχείρησή τους είναι προστατευμένη απέναντι στις τρέχουσες κυβερνοαπειλές και να λάβουν άμεσα στοχευμένες προτάσεις για διορθωτικές κινήσεις που θα τους βοηθήσουν να προστατευθούν. Στοίχημα επιβίωσης η ψηφιοποίηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά ο κυβερνοχώρος είναι αχανής και κρύβει απειλές…