Συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της έμπρακτης,ουσιαστικής εξίσωσης των ανθρώπων με αναπηρία στην κοινωνική ζωή της χώρας.

Ένα χρόνο μετά τη θέσπιση του Εθνικού Σχεδίου για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία για τη βελτίωση της καθημερινότητά τους σε όλους τους τομείς, η κυβέρνηση υιοθετεί το duoday, μια γαλλική πρωτοβουλία που έχει ως στόχο την ομαλή ένταξη των ατόμων με νοητική υστέρηση στην αγορά εργασίας.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι σημαίνει duoday στην πράξη ήταν η παρουσία ενός 26χρονου ΑΜΕΑ στο πλευρό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια των σημερινών επαφών του.

Το θέμα ανέδειξε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος με ανάρτησή του στο Facebook, επισημαίνοντας ότι ο 26χρονος Κωνσταντίνος, ένας απόλυτα λειτουργικός νέος ΑΜΕΑ, θα συνοδεύει τον πρωθυπουργό σε όλες τις σημερινές δραστηριότητές του.

Ήταν λοιπόν στο πλευρό του κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών νωρίς το πρωί, στην παρουσίαση της νέας ψηφιακής υπηρεσίας γνήσιου της υπογραφής από τον Κυριάκο Πιερρακάκη, και επίσης συνόδευσε τον πρωθυπουργό και στο Προεδρικό για την τακτική μηνιαία ενημέρωσή της Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ανάρτησή του ο Άκης Σκέρτσος ευχαρίστησε θερμά την Άντα Σταματάτου για τη συμβολή της στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για την ένταξη των ΑμεΑ στην κοινωνική και οικονομική ζωή.

Για όσους δεν θυμούνται, η κ. Σταματάτου ήταν η γυναίκα που το 2020, κατά το πρώτο lockdown, είχε παραπονεθεί δημοσίως για τα μέτρα της κυβέρνησης που απαγόρευαν το κολύμπι, καθώς η σωματική αυτή άσκηση λειτουργούσε θεραπευτικά για το παιδί της το οποίο πάσχει από αυτισμό.

Μάλιστα, είχε αποστείλει email στη σελίδα του πρωθυπουργού, και μόλις μετά από ένα 24άωρο, έλαβε απάντηση από το πρωθυπουργικό επιτελείο, ενώ συνομίλησε σε τηλεδιάσκεψη με τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος την άκουσε προσεκτικά και προέβη αμέσως στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις του εν λόγω μέτρου.

Η ίδια δημοσιοποίησε το θέμα και αμέσως ξέσπασε ένας οχετός ύβρεων εναντίον της από τον σκοτεινό εσμό του διαδικτύου που την κατηγορούσε ότι το έκανε για να... γίνει γνωστή και όχι για να βοηθήσει το ίδιο το παιδί της και όσα άλλα αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα υγείας...



Η ανάρτηση του Άκη Σκέρτσου


Σήμερα είναι μια πολύ ιδιαίτερη μέρα για όλους μας στο γραφείο. Ο Κωνσταντίνος, ένας 26χρονος απόλυτα λειτουργικός νέος ΑΜΕΑ, συνοδεύει τον Πρωθυπουργό καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας στις δραστηριότητές του.

Μαζί συνάντησαν τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών νωρίς το πρωί, μαζί παρακολουθήσαμε την παρουσίαση της νέας ψηφιακής υπηρεσίας γνήσιου της υπογραφής από τον Κυριάκο Πιερρακάκη -λειτουργική από σήμερα στη διεύθυνση docs.gov.gr- και μαζί θα επισκεφθούν σε λίγο την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την τακτική μηνιαία ενημέρωσή της από τον Πρωθυπουργό.

Όλα αυτά συμβαίνουν στο πλαίσιο του duoday, μιας γαλλικής πρωτοβουλίας που έχει σαν στόχο την ομαλή ένταξη των ατόμων με νοητική υστέρηση στην αγορά εργασίας. Η duoday έρχεται, λοιπόν, και στην Ελλάδα για να μας ευαισθητοποιήσει και να μας κινητοποιήσει για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα.

Ήδη η κυβέρνηση έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Ο ΟΑΕΔ έχει στηρίξει με επιδοτήσεις την πρόσληψη από επιχειρήσεις 1616 συνανθρώπων μας που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, μεταξύ των οποίων τα άτομα με αναπηρία. Ενώ και το Υπουργείο Εργασίας προχώρησε μετά από 6 χρόνια καθυστερήσεων στην προκήρυξη 2.000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο ειδικά για αυτή την κατηγορία συμπολιτών μας.

Ευχαριστούμε την Άντα Σταματάτου που δεν σταματάει να μας εμπνέει και να μας πιέζει για να προχωρήσουμε ακόμη πιο αποφασιστικά σε τέτοιες ενεργητικές πολιτικές ένταξης των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνική και οικονομική ζωή.