Τελικά, εκτός από γκαντέμης, είναι και ολίγον (έως πολύ) άτυχος ο Αντρίκος ο Παπαμιμίκος. Ο ανιψιός του Ιβάν Σαββίδη, που κάποτε είχε διατελέσει μέχρι και γραμματέας της Ν.Δ. του Κωνσταντίνου Καραμανλή, την περίοδο που υπήρχαν μαρτυρίες κατοίκων της Φιλοθέης ότι άκουγαν κάτι περίεργους ήχους (κάπου εκεί στο ίδρυμα) που προσομοίαζαν με τρίξιμο κοκκάλων.

Έχουμε και λέμε λοιπόν. Την περασμένη Παρασκευή, κάπου εκεί στον Φάρο του Ψυχικού, μια καλοβαλμένη κυρία περπατώντας στο πεζοδρόμιο στραβοπάτησε και σωριάστηκε στη μέση του δρόμου. Αν και πολυσύχναστο σημείο, με κυρίες και κυρίους της καλής κοινωνίας, κανείς δεν σταμάτησε να προσφέρει βοήθεια στην πεσμένη στον δρόμο κυρία.

Δίπλα της βρισκόταν μια κοπέλα, η οποία κρατούσε ένα όμορφο κοριτσάκι (που ήταν μετά βίας 6-7 μηνών). Και παραδίπλα η γραμματέας του Κουρτάκη. Μια νταρντάνα (ναι, ο Κουρτάκης έχει ψηλή γραμματέα, φαντάζεστε το θέαμα) σαν κάτι Ρωσίδες της εποχής του Γκορμπατσόφ.

Προσφέρθηκε να βοηθήσει

Η γραμματέας του Κουρτάκη, που είναι καλός άνθρωπος (δεύτερο οξύμωρο), προσφέρθηκε να βοηθήσει τόσο την πεσμένη κυρία όσο και την κοπέλα που κρατούσε στην αγκαλιά το κοριτσάκι. Μέχρι να φτάσει στο σημείο το τζιπ στο οποίο επιβιβάστηκε η τραυματισμένη κυρία, η γραμματέας του Κουρτάκη κρατούσε το μωρό, με την κοπέλα να δείχνει συγκλονισμένη από τον τραυματισμό της μητέρας της. Με τις μάσκες, η γραμματέας του Κουρτάκη, που δεν τη λες και διακριτική, δεν είχε αναγνωρίσει τους πρωταγωνιστές.

Ως καλός άνθρωπος και αφού ο κύριος πήρε την πεσμένη στον δρόμο γυναίκα με κατεύθυνση το ΚΑΤ, η Μάρη (του Κουρτάκη η γραμματέας) συνόδευσε μέχρι τον τελικό προορισμό την κοπέλα με το μωράκι.

Έχοντας ηρεμήσει από το αρχικό σοκ, οι δύο γυναίκες αποφάσισαν να συστηθούν. «Σόνια Σαββίδου», είπε η κοπέλα, με τη γραμματέα του Κουρτάκη να αποφεύγει τις κακοτοπιές και να αρκείται στο καλλιτεχνικό «Μάρη» (αφού το κανονικό όνομα είναι Μαριάνθη, ωστόσο με τέτοιο όνομα δεν θα μπορούσε να κάνει καριέρα).

«Τραυματιοφορέας»

Όπως καταλάβατε, η τραυματισμένη ήταν η πεθερά του Παπαμιμίκου, ο τραυματιοφορέας ο ίδιος ο Αντρίκος και η κοπέλα η σύζυγός του. Από την όλη ιστορία αξιολογώ δύο πράγματα: Ότι ο Παπαμιμίκος πήγε την πεθερά του σε δημόσιο νοσοκομείο (σ.σ.: στο ΚΑΤ), προφανώς για να μην πληρώσει, και το δεύτερο ότι ακόμη υπάρχουν άνθρωποι (και δεν κάνω πλάκα, γιατί το έχω νιώσει σε προσωπικό επίπεδο), όπως αυτή η καλή κοπέλα, που, αν δεν ήταν γραμματέας του Κουρτάκη, θα ήταν σε κάποιο μοναστήρι, που τείνουν χείρα βοηθείας ακόμα και σε αγνώστους σε μια απρόσωπη πόλη όπως η Αθήνα.

Άτυχος

Πάντως, πόσο άτυχος μπορεί να είναι ο σύζυγος της Σόνιας, της ανιψιάς του Σαββίδη, που ακόμα και σε μια τέτοια στιγμή έπεσε πάνω σε άνθρωπο των «Παραπολιτικών»!

Στο ιατρικό ανακοινωθέν τώρα, πληροφορούμαι ότι όλα πήγαν καλά (γι’ αυτό άλλωστε αποφάσισα να αποτυπώσω αυτή την καθ’ όλα διασκεδαστική, με διδακτικά στοιχεία ανθρωπιάς, ιστορία). Η πεθερά εξήλθε του ΚΑΤ, με τον γαμπρό να αισθάνεται δικαιωμένος για την (τσάμπα) επιλογή του, που -όπως έμαθα εκ των υστέρων- είχε ταξικά χαρακτηριστικά… Βλέπετε, στην πρώην Σοβιετική Ένωση οι πολίτες εμπιστεύονταν πάνω απ’ όλα το κράτος.