Τα υπονοούμενα του Γιώργου Παπανδρέου περί νοθείας στον πρώτο γύρο των εκλογών του ΚΙΝΑΛ προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις. Την ίδια ώρα προδίδεται άγχος και ανησυχία στον ίδιο και το επιτελείο του μια και εντός μισή ώρας από την πρώτη τοποθέτηση ανασκεύασε τα λεγόμενά του.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Χθες στις 6.30 το απόγευμα εστάλη στους δημοσιογράφους επιστολή του κ. Παπανδρέου προς την ΕΔΕΚΑΠ, στην οποία έκανε λόγο για καταγγελίες σχετικά με την εκλογική διαδικασία των εκλογών της πρώτης Κυριακής.
"Σε 164 εκλογικά τμήματα (από σύνολο 841, δηλαδή στο 20% των εκλογικών τμημάτων) στις κάλπες βρέθηκαν περισσότερα ψηφοδέλτια από τους ανθρώπους που διαπιστεύτηκαν για να ψηφίσουν - διαπιστώθηκαν τουλάχιστον 2.700 ψηφοδέλτια περισσότερα από τον δειγματοληπτικό έλεγχο”.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για ζήτημα διαφάνειας και προάσπισης του αδιάβλητου της διαδικασίας, ζητώντας από την Επιτροπή να διερευνήσει σε βάθος τις καταγγελίες, ώστε να διασφαλιστεί και η εκλογική διαδικασία αυτής της Κυριακής.

Εν συνεχεία, επέμεινε σε αυτές τις καταγγελίες και στη συνέντευξη που έδωσε το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1
"Το βασικό είναι οι εκλογές στον β΄γύρο να γίνουν με ανοιχτές διαδικασίες, δημοκρατικό και διάφανο τρόπο", δηλώνοντας μάλιστα σίγουρος πως το ίδιο θα ζητήσουν και οι υπόλοιποι συνυποψήφιοι. "Είμαστε ένα κόμμα ανοιχτό, που έχει συμμετοχικές διαδικασίες και είναι πολύ βασικό να τηρήσουμε τις δημοκρατικές διαδικασίες".

Επίθεση σε Ανδρουλάκη και απάντηση

Παράλληλα εξαπέλυσε εκ νέου επίθεση στον Νίκο Ανδρουλάκη, λέγοντας πως "δεν ξέρω αν ο Ανδρουλάκης είναι δεξιά ή αριστερά μου", προσθέτοντας ότι η αναφορά Ανδρουλάκη ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε κυβέρνηση με άκαπνους της εποχής εκείνης και δημιούργησε ένα κόμμα εξουσίας ήταν "μία προσβολή στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ".
"Κανείς δεν θα παίξει με την ενότητα του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης”, απάντησε λίγο αργότερα ο Νίκος Ανδρουλάκης ενώ ξεκίνησε να συνεδριάζει η ΕΔΕΚΑΠ, όπου την πλειοψηφία διαθέτει ο πρώην πρωθυπουργός, για τις καταγγελίες του κ.Παπανδρέου. Όμως πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης το επιτελείο του κυρίου Παπανδρέου άρχισε να κάνει τη στροφή των 180 μοιρών και να ενημερώνει τους δημοσιογράφους ότι ποτέ ο πρώην πρωθυπουργός δεν μίλησε για νοθεία στον πρώτο γύρο.

Στους δημοσιογράφους η ευθύνη

Ο κ. Παπανδρέου επέρριψε στους δημοσιογράφους την ευθύνη για τα περί νοθείας. Δεν προέβη σε οποιαδήποτε καταγγελία, αντιθέτως, ζήτησε από την ΕΔΕΚΑΠ, να διερευνηθούν καταγγελίες που έχουν κατατεθεί στο αρμόδιο όργανο. Ουδείς μίλησε για νοθεία, ουδείς έθεσε θέμα για το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής.”
Την έκπληξή του για τις αρχικές καταγγελίες Παπανδρέου περί νοθείας εξέφρασε και το περιβάλλον του Νίκου Ανδρουλάκη. Επισημαίνοντας ότι "προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι ανακοινώνεται σήμερα ότι υπάρχει θέμα, τη στιγμή που η ΕΔΕΚΑΠ, της οποίας η πλειοψηφία πρόσκειται στον Γιώργο Παπανδρέου, ενέκρινε ομόφωνα το τελικό αποτέλεσμα, όπως ανακοινώθηκε από το Κίνημα Αλλαγής την Τρίτη”.

«Άδειασμα» Παπανδρέου από την Επιτροπή

Τελικά μετά από πολύωρη συνεδρίαση και η ίδια η επιτροπή που, όπως ειπώθηκε την πλειοψηφία των μελών έχει ο κ. Παπανδρέου, "άδειασε" τον πρώην πρωθυπουργό σχετικά με τις καταγγελίες του για παρατυπίες στον πρώτο γύρο, κάνοντας λόγο στην ανακοίνωση της για μη τήρηση, σε ορισμένες περιπτώσεις, των κατευθυντήριων οδηγιών της, που όμως δεν επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα.

"Η ΕΔΕΚΑΠ εξετάζει ήδη από το βράδυ της Κυριακής της 5ης Δεκεμβρίου όλα τα ζητήματα που τέθηκαν υπ' όψιν της και που αφορούν στην εκλογική διαδικασία και ειδικότερα τη μη τήρηση, σε ορισμένες περιπτώσεις, των κατευθυντήριων οδηγιών της, τα οποία όμως δεν επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα. Η ΕΔΕΚΑΠ, ως αρμόδιο όργανο, ενόψει της ψηφοφορίας της 12ης Δεκεμβρίου θα εκδώσει νέα εγκύκλιο για την πιστή τήρηση των κανόνων από όλους. Ως αρμόδιο όργανο διεξαγωγής των εκλογών χαιρετίζει τη μαζική προσέλευση των 271.000 μελών και φίλων του Κινήματος Αλλαγής και τους καλεί να προσέλθουν ξανά στις κάλπες την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου.”