H ιστορία είναι πραγµατική και έλαβε χώρα πριν από λίγο καιρό κάτω από τον χειµωνιάτικο ήλιο σε κεντρικό δρόµο της λατρεµένης Ραφήνας. Εκεί, µια ωραία ηµέρα, ο επικεφαλής του Οργανισµού Λιµένος Ραφήνας, Σπύρος Χρυσοφώτης, είδε µέσα από το παρµπρίζ του αυτοκινήτου που οδηγούσε τον διασηµότερο κάτοικο της περιοχής. Ο λόγος, φυσικά, για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραµανλή, ο οποίος είναι γνωστός φαν της πεζοπορίας.

«Πρόεδρε, καλησπέρα», αναφώνησε ο παλαιός ΟΝΝΕ∆ίτης, έµπλεος ενθουσιασµού (αν και γνωστός «µητσοτακικός» στα χρόνια της πορείας του στη «γαλάζια» Νεολαία) από αυτό το συναπάντηµα, µόλις διέκρινε τη γνωστή φιγούρα. «∆εν θα το ξέρεις, αλλά είµαι κι εγώ πρόεδρος εδώ, στο λιµάνι της Ραφήνας», συνέχισε χαριτολογώντας.

«Γεια σου κι εσένα, πρόεδρε. Χαίροµαι που σε γνωρίζω», είπε µε τη χαρακτηριστική του απλοϊκότητα ο µακροβιότερος πρόεδρος στην ιστορία της Ν.∆. και, µη χάνοντας την ευκαιρία, τον ρώτησε, µε ενδιαφέρον για τα τεκταινόµενα στον τόπο κατοικίας του: «Τι θα γίνει; Θα το φτιάξουµε το λιµάνι;».

«Αν βρούµε χρήµατα, θα το φτιάξουµε», απάντησε ο Σπ. Χρυσοφώτης και, επιστρατεύοντας τη δικηγορική του ιδιότητα, αλλά και την εµπειρία του στην πολιτική, ζήτησε τη σχετική παρέµβαση του Καραµανλή, ο λόγος του οποίου είναι διαχρονικά ισχυρός. «Πείτε κι εσείς τίποτα να µας βοηθήσετε», ήταν η ευγενική ατάκα του προέδρου Χρυσοφώτη, τον οποίο, πάντως, άφησε κάγκελο η απάντηση του Καραµανλή.

«Εδώ και καιρό δεν µιλάω, απλά περπατάω»,
αποκρίθηκε και χαιρετώντας ευγενικά συνέχισε τη διαδροµή του...