Οι Ευρωπαίοι στέλνουν «τοποτηρητές» για το Ανάκαμψης
-Η πληροφορία προέρχεται από κυβερνητική πηγή που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Σύμφωνα με τα όσα κυκλοφορούν εσχάτως στην πιάτσα οι Ευρωπαίοι, που χορηγούν και τα λεφτά για να «γεμίσει» το Ταμείο Ανάκαμψης, εσχάτως, άρχισαν να προβάλλουν διάφορα διαδικαστικού περιεχομένου αιτήματα. Τα περισσότερα έχουν ως αποδέκτη τον αναπληρωτή υπουργό Σκυλακάκη, αφού οι υπόλοιποι του Οικονομικών δεν έχουν μυρωδιά για το Ανάκαμψης. Οι Ευρωπαίοι, θέλουν να στείλουν κάτι δικούς τους τεχνοκράτες στην Αθήνα, για να παρακολουθούν (λέει) πως θα μοιραστεί το πακέτο. Προς το παρόν δεν έχει (ακόμη) αποφασιστεί αν θα γίνει δεκτό από την ελληνική πλευρά το σχετικό αίτημα και ο λόγος είναι πολύ απλός. Αν έρθουν δέκα – δεκαπέντε χαρτογιακάδες το μόνο που θα πετύχουν εκτός από τους παχυλούς μισθούς που θα λαμβάνουν, είναι να καθυστερούν τις διαδικασίες, μόνο και μόνο για να δικαιολογήσουν την εν Ελλάδι παρουσία τους.

Ο άκομψος σύμβουλος του ΤΧΣ
-Τελικά σε αυτή τη χώρα κάθε μέρα μας επιφυλάσσει και από κάνα δυο εκπλήξεις. Εν προκειμένου αναφέρομαι στην παρουσία του Σεραφείμ Κωνσταντινίδη στο ΤΧΣ, ο οποίος το πρωί φοράει το κοστούμι του συμβούλου του Ταμείου και το απόγευμα βάζει το άλλο, του αρθρογράφου της «Καθημερινής», γράφοντας πύρινα άρθρα κατά των τραπεζών. Δεν ξέρω (και προσωπικά δεν μου πέφτει λόγος) που τον μάζεψε ο Ξηρουχάκης, πάντως, εδώ που τα λέμε, όσο περνά ο καιρός έχω την αίσθηση, ότι πρόκειται περί γκάφας.

Ακολουθώντας τις fintech
-Επιστροφή από Δευτέρα για τους τραπεζίτες και τα τραπεζικά πράγματα ξαναμπαίνουν σε σταθερή τροχιά. Όχι, βεβαίως, ότι το εορταστικό διάλειμμα ήταν μεγάλο. Από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι παραμονή του νέου χρόνου είχαμε βομβαρδισμό τραπεζικών deals. Βάλε και ότι ο Δεκέμβριος ήταν ο μήνας που οι τράπεζες κατάρτισαν τα νέα budget, λίγη ξεκούραση αυτή την εβδομάδα ήταν απαραίτητη. Τα νέα budget δε, δεν είναι μόνο για το 2022, αλλά και για το 2023 και το 2024. Και περιλαμβάνουν τα πάντα: από πωλήσεις προϊόντων, προμήθειες, αγορές, treasury, στρατηγική χρονιάς και κυρίως μετασχηματισμό και τεχνολογία. Για την τελευταία, μαθαίνω, οι τράπεζες θα «ξηλωθούν» κανονικά, αφού η καθεμία υπολογίζεται ότι θα δαπανήσει 150 – 200 εκατ. ευρώ στην τριετία 2022 – 2024 για να ακολουθήσει τις τελευταίες τάσεις της τεχνολογίας και να μην μείνει πίσω από τις fintech.


Ανασχηματισμό στη Lamda ετοιμάζει ο Λάτσης
-Με δεδομένο ότι το project της Lamda έχει μπει στην τελική ευθεία, μου ακούγεται περισσότερο από λογική η πληροφορία που θέλει τον Σπύρο Λάτση, να επεξεργάζεται δομικές αλλαγές στην εταιρεία του. Συγκεκριμένα, όπως διαδίδουν οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο, ο πανίσχυρος επιχειρηματίας εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο ενός δομικού ανασχηματισμού στη Lamda, που θα συνδυαστεί εκτός από την προσθήκη νέων προσώπων και με την απομάκρυνση κάποιων που εργάζονται στην εταιρεία και οι οποίοι δεν πέρασαν τις σχετικές εξετάσεις.


«Πρωταθλήτρια» το 2021 η Eurobank
-Το 2021 μεγάλη επένδυση στην τεχνολογία και στον μετασχηματισμό του δικτύου των καταστημάτων της στη λογική του phygital (συνδυασμός φυσικής και ψηφιακής παρουσίας), έκανε η Eurobank. Το 2022 οι μεγάλες αλλαγές στο δίκτυο καταστημάτων αναμένονται από την Εθνική. Το πιο παραδοσιακό μαγαζί, με την πιο παραδοσιακή πελατεία εκσυγχρονίζεται με ταχείς ρυθμούς, αφού οι εγγεγραμμένοι στα ψηφιακά δίκτυα πελάτες ανέρχονται σε 3,3 εκατομμύρια (αύξηση 17% σε ετήσια βάση) και 2,8 εκατομμύρια (αύξηση 35% σε ετήσια βάση) από αυτούς έχουν «κατεβάσει» την Τράπεζα στο κινητό τους.

Το κρίσιμο τρίμηνο για την Attica Bank
-Με την πρόοδο που έχουν καταγράψει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, η μη συστημική Attica Bank θα πρέπει να κάνει αγώνα δρόμου με υπερηχητική ταχύτητα για να καλύψει το χαμένο έδαφος και να επωφεληθεί από την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 240 εκατ. ευρώ, τον ιδιώτη μέτοχο και την στήριξη του Δημοσίου (ΤΧΣ, για να μην ξεχνιόμαστε…). Άμεσα πρέπει να ξεκινήσει η «άσκηση δέουσας επιμέλειας» που έχει ανακοινώσει η Τράπεζα (την αντιλαμβάνομαι ως συνδυασμό AQR από την Τράπεζα της Ελλάδος και due diligence από ΤΜΕΔΕ – Ellington) ώστε το αργότερο μέχρι 31 Μαρτίου να υπάρξει ορατότητα για το πραγματικό βάθος της κεφαλαιακής τρύπας που θα πρέπει να καλύψουν οι ιδιώτες μέτοχοι με νέα ΑΜΚ εντός του έτους.

-Η δεύτερη επένδυση στην Τράπεζα πρέπει να γίνει το αργότερο εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων του 2021, κατά τρόπο ώστε το ΤΜΕΔΕ και η Ellington να κατέχουν τελικά ποσοστό περίπου 68% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας (και άρα το ΤΧΣ να αποεπενδύσει). Όλα κρίνονται, πάντως, και από την αξιολόγηση των senior ομολόγων που θα διακρατήσει η Attica Bank από τις εκκρεμείς τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων της. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει εύλογη εξασφάλιση μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου ότι θα ολοκληρωθεί εγκαίρως η προ-αξιολόγηση (pre – rating) της πιστοληπτικής διαβάθμισης των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior notes) των εκκρεμών τιτλοποιήσεων της Attica Bank από εξωτερικό οργανισμό πιστοληπτικής αξιολόγησης, θα διοριστεί εξειδικευμένη εταιρεία σε συναλλαγές τιτλοποιήσεων προκειμένου να εκτιμήσει τις τυχόν ζημίες που θα προκύψουν από την ένταξη των τιτλοποιήσεων στο πρόγραμμα τιτλοποιήσεων με παροχή εγγυήσεων του Δημοσίου «Ηρακλής».

! Και το 2022, όπως είναι προφανές, θα είναι έτος – σασπένς για την Attica Bank. Και ζημιών και νέας ενεργοποίησης του αναβαλλόμενου φόρου (θυμίζω 152 εκατ. ευρώ κατέβαλε το Δημόσιο στην Attica Bank το 2021 για συμψηφισμό αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων).
!Αυτή η δέουσα επιμέλεια, τι καλά θα ήταν να μην είναι εκ των υστέρων άσκηση… Χρόνια πολλά Γιάννη εκεί στο κεντρικό επιβλητικό κτίριο επί της Πανεπιστημίου…

Στην ΕΥΔΑΠ η V+O και ο … Δελλατόλας
-Εκτός από την πολυαγαπημένη μου V+O που έχει διαχρονικά ένα συμβουλευτικό ρόλο στην διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, εσχάτως (όχι τόσο εσχάτως!) στην εταιρεία που διαχειρίζεται το νερό της Αττικής, προσελήφθη και μια ακόμη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της επικοινωνίας, η οποία όπως λένε στην πιάτσα, ανήκει έμμεσα ή άμεσα στον Αντώνη Δελλατόλα. Γιατί τα γράφω θα μου πείτε όλα αυτά; Μα για τον εξής πολύ απλό λόγο. Γιατί μαθαίνω ότι η εταιρεία του Δελλατόλα, είναι μια απ΄ αυτές που βγάζει κατά καιρούς μπροστά η V+O.

Η απόβαση των… Θεσμών
-Μετά τις διακοπές για Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά και σκι καταφθάνουν οι Θεσμοί την Δευτέρα στην Αθήνα. Στην ατζέντα βρίσκεται και ο νέος νόμος του ΤΧΣ που θα κρίνει την παράταση ζωής του Ταμείου και την αποεπένδυση από τις τράπεζες. Στην κυβέρνηση εύχονται να πάρουν το πράσινο φως και ο νόμος να πάει στη Βουλή μέσα στον μήνα, άντε μέχρι τα μέσα του επόμενου.

!Τώρα που είπα για νόμο, θυμήθηκα το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον εκσυγχρονισμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Κοιτάζω στη «Διαύγεια» και βλέπω σχόλια μηδέν επί της διαβούλευσης που λήγει σε πέντε ημέρες. Μεταξύ 28 Δεκεμβρίου και 11 Ιανουαρίου τι να περιμένεις, παρά μια διαβούλευση για κουραμπιέδες…