Σαρωτικές αλλαγές φέρνει το 2022 στη μέχρι πρότινος πρακτική διαβούλευσης νομοσχεδίων προς επεξεργασία στη Βουλή από κυβερνητικής πλευράς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση ελήφθη πριν από έναν μήνα περίπου, όταν κατά την πρώτη διά ζώσης συνεδρίαση της Κ.Ο της Ν.Δ. είχαν ενθαρρυνθεί οι «γαλάζιοι» βουλευτές να έχουν ενεργό ρόλο στην άσκηση του νομοθετικού έργου στην πράξη και όχι στα λόγια. Ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση «διάβασε» στις τοποθετήσεις των βουλευτών τον προβληματισμό τους για τον ρόλο τους στις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ολοκληρώσει η κυβέρνηση.

Στον αντίποδα, πολλοί βουλευτές εδώ και χρόνια από όλα τα κόμματα παραδέχονται ότι δεν γνωρίζουν πάντα τι ψηφίζουν ή δεν έχουν τον απαραίτητο χρόνο για να διαβάσουν τι θα ψηφίσουν, είτε διαφωνούν είτε συμφωνούν με το νομοθέτημα. Οι «δυσλειτουργίες» αυτές καταγράφηκαν και ο γ.γ. της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Μπούγας, ανέλαβε την αποστολή εκσυγχρονισμού του τρόπου διαβούλευσης των νομοσχεδίων. Στόχος είναι οι βουλευτές να μη «χάνονται στη μετάφραση», να γνωρίζουν από το πρώτο στάδιο προετοιμασίας ενός σχεδίου νόμου, πριν ακόμα εισαχθεί για δημόσια διαβούλευση, τι περιλαμβάνει, ποιους αφορά και τι αλλαγές θα επιφέρει στην κοινωνία. Στόχος επίσης είναι οι βουλευτές, ακόμα και οι εισηγητές των νομοσχεδίων, να είναι «διαβασμένοι» και να μην επαναλαμβάνουν στις ομιλίες τους την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου.

Ο κ. Μπούγας έχει διαβεβαιώσει πως αυτό πλέον αλλάζει, τονίζοντας ότι το βασικό καθήκον των βουλευτών είναι η μελέτη και η κατανόηση των σχεδίων νόμων, ώστε να μπορούν να βελτιώνουν υπέρ των πολιτών τις ρυθμίσεις τους. Σύμφωνα με τον γ.γ. της Κ.Ο. της Ν.Δ., στην τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ο. αποφασίστηκε, αμέσως μετά την ανάρτηση του σχεδίου νόμου σε δημόσια διαβούλευση, να ορίζεται ο εισηγητής, να λαμβάνουν όλοι οι βουλευτές ενημερωτική έκθεση και με μέριμνα της Γραμματείας της Κ.Ο. να διεξάγεται, μέσω τηλεδιάσκεψης, η πρώτη συζήτηση για το σχέδιο νόμου. Παρουσία του υπουργού, οι βουλευτές θα ενημερώνονται για το περιεχόμενο και τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου. Στη συνέχεια, θα υποβάλλουν τις παρατηρήσεις τους, θα ζητούν διευκρινίσεις και θα εντοπίζουν σημεία που πρέπει ενδεχομένως να επαναξιολογηθούν ή να συζητηθούν ενδελεχέστερα.

Με τον νέο τρόπο συνεργασίας βουλευτών - υπουργών, μετά το πέρας της διαβούλευσης και αφού έχουν ληφθεί υπόψη οι παρατηρήσεις που προέκυψαν από αυτήν, πριν από τη συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή θα πραγματοποιείται νέα συζήτηση μεταξύ του αρμόδιου υπουργού και των βουλευτών. Στόχος, όπως τονίζουν κοινοβουλευτικοί «γαλάζιοι» παράγοντες, είναι η ενίσχυση περισσότερο του ρόλου του βουλευτή, καθώς με τον τρόπο αυτόν του δίνεται η δυνατότητα να ενημερώνεται εγκαίρως για τα σχέδια νόμου, να προετοιμάζεται, να ενημερώνει τους πολίτες, να συζητά με αυτούς τις επικείμενες ρυθμίσεις, να συνεργάζεται με φορείς που του εκφράζουν τα αιτήματα, τις ανησυχίες, τις επιφυλάξεις και τις προτάσεις τους και, με τη σειρά του, να τα μεταφέρει στην κυβέρνηση και να ζητά βελτιώσεις και αλλαγές.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 8/1