Οι εκλογές µπορεί να ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ σε αξιωµατική αντιπολίτευση, ωστόσο η κατάσταση που επικρατεί στην Κουµουνδούρου µετά τη δεινή ήττα και την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ. ΑΛ. να ορέγεται τον τίτλο της ουσιαστικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση.

Τα δύο κόµµατα, παρά τις προσπάθειες που έγιναν στο παρασκήνιο από στελέχη χαµηλού βεληνεκούς να έρθουν πιο κοντά, βρίσκονται σε έναν µόνιµο ανταγωνισµό. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι αυτό της Αυτοδιοίκησης, όπου είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις όπου βρήκαν κοινό βηµατισµό. Η πραγµατικότητα είναι πως στη Χαριλάου Τρικούπη βλέπουν ως χρυσή ευκαιρία αφενός τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αφετέρου τις ευρωεκλογές του 2024, για να υπερκεράσει το ΠΑΣΟΚ τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το αντιπαραθετικό κλίµα που επικρατεί αποτυπώνεται στις διαφορετικές κινήσεις που κάνουν τα δύο κόµµατα σε επίπεδο Βουλής και στις νοµοθετικές πρωτοβουλίες που αναλαµβάνουν. Με το «καληµέρα» της νέας Βουλής, το ένα κόµµα «κοιτούσε» τι έκανε το άλλο για να πάρει αποφάσεις, όπως φάνηκε από τη διαφορετική στάση που κράτησαν στο ζήτηµα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού ή σε αυτό της νοµοθετικής ρύθµισης που έκανε η κυβέρνηση για τη στήριξη συγκεκριµένων κοινωνικών οµάδων.

Για το ΠΑΣΟΚ θεωρείται προνοµιακό ζήτηµα αυτό της νοµικής αντιµετώπισης της Χρυσής Αυγής και των παραφυάδων της. Και τούτο διότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτεθειµένος από την προηγούµενη κοινοβουλευτική περίοδο, όταν δεν ψήφισε καµία από τις τροπολογίες της Ν.∆. και του ΠΑΣΟΚ για τον πρωτόδικα καταδικασµένο για συµµετοχή σε εγκληµατική συµµορία Ηλία Κασιδιάρη. Η Χαριλάου Τρικούπη επανήλθε και, µε αφορµή την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του τελευταίου για τον ∆ήµο Αθηναίων, κατέθεσε νοµοθετικό πλαίσιο προκειµένου ο έγκλειστος πρώην Χρυσαυγίτης να µην µπορεί να είναι υποψήφιος. Στην Κουµουνδούρου ταλαντεύονται για το αν θα πρέπει να στηρίξουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ ή να καταθέσουν δική τους για να διαφοροποιηθούν.

Η δυσκολία του ΣΥΡΙΖΑ έγκειται στο γεγονός πως δεν υπάρχει ενιαίο κέντρο που να παίρνει αποφάσεις, δεδοµένης της εν εξελίξει εσωκοµµατικής διαδικασίας για τη διαδοχή του κ. Τσίπρα. Το προσεχές διάστηµα οι τόνοι θα ανέβουν λόγω της Αυτοδιοίκησης, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δίνουν τη µάχη των εντυπώσεων τόσο για τον δήµο της Αθήνας όσο και για την Περιφέρεια Αττικής. Ανεξάρτητα αν οι κ. Μπακογιάννης και Χαρδαλιάς κερδίσουν τις εκλογές από την πρώτη Κυριακή, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ διεκδικούν οι δικοί τους υποψήφιοι να είναι πιο πάνω.

∆ηλαδή, για τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Ζαχαριάδης  από τον κ. ∆ούκα στον ∆ήµο Αθηναίων και ο κ. Ιωακειµίδης από τον κ. Σγουρό (φωτ. κάτω) στην Περιφέρεια Αττικής και, αντίστοιχα, το αντίστροφο για το ΠΑΣΟΚ.

Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 26/8