Η μεγάλη των καναλαρχών στροφή, το δίδυμο ΚΑΡ– ΚΑΡ, το όχι στον ανασχηματισμό και οι επιλεκτικές καρατομήσεις
Ενόχληση υπουργών
-Δεν μπορώ να σας περιγράψω τι τράβηξα μέσα στoν χιονιά με τα όσα έγραψα για τους εξαφανισμένους υπουργούς του προέδρου Κυριάκου. Το τηλέφωνο χτυπούσε ασταμάτητα από τις κλήσεις των εμπλεκόμενων, οι οποίοι έσπευσαν να επικοινωνήσουν μαζί μου (τουλάχιστον αυτό υποθέτω), για να διαμαρτυρηθούν για την αδικία που τους βρήκε. Ειλικρινά, σκέφτηκα ότι αν είχαν επιδείξει τα ίδια ακριβώς αντανακλαστικά το πρωί της Δευτέρας, ίσως τα πράγματα να ήταν κατά πολύ καλύτερα. Περασμένα ξεχασμένα όμως, αν και προσωπικά είμαι ακόμη εγκλωβισμένος στο χιόνι και δεν βλέπω να «βγαίνω» από το σπίτι μέχρι την Παρασκευή. Όσο για τους υπουργούς, σήμερα έχουν Υπουργικό. Εκεί υποθέτω ότι θα γίνει ο πρώτος σοβαρός απολογισμός της κατάστασης. Ωστόσο, κάποια στιγμή, πρέπει να αντιληφθούν και τα κυβερνητικά στελέχη, ότι ο καθένας τους, έχει ατομική ευθύνη ως υπουργός. Δεν μπορώ για παράδειγμα να ακούω το επιχείρημα: «Δεν είχα αρμοδιότητα». Δηλαδή για να βοηθήσεις ένα εγκλωβισμένο στην Εθνική Οδό, πρέπει να έχεις δίπλωμα διασώστη;
Η σύσκεψη του Σαββάτου
-Σήμερα, αποφάσισα (έχοντας επιστρέψει το ρεύμα) να κάνω ρεπορτάζ. Ακούγονται και γράφονται πολλά και ομολογουμένως, πολλά απ’ αυτά είναι και χαριτωμένα. Να δούμε όμως πώς ακριβώς εξελίχθηκαν από την πρώτη στιγμή τα πράγματα. Από την Παρασκευή το Μαξίμου είναι αλήθεια ότι άρχισε να προετοιμάζεται ενόψει του ερχομού της «Ελπίδας». Στο πλαίσιο αυτό έγιναν διάφορα τηλέφωνα προς τους υπουργούς, που η αλήθεια είναι ότι δεν είχαν απολύτως καμία αρμοδιότητα, αφού όλες που σχετίζονται με τη διαχείριση των κρίσεων, έχουν μεταφερθεί στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Οπότε ήταν δώρ άδωρον η κινητικότητα που ανέπτυξε το Μαξίμου, αφού ένας ήταν ο άνθρωπος που είχε και το μαχαίρι και το καρπούζι. Και αυτός ακούει στο ονοματεπώνυμο Χρήστος Στυλιανίδης. Το Σάββατο, ο τελευταίος προήδρευσε συσκέψεως, στην οποία -όπως μαθαίνω- δεν κλήθηκαν βασικοί υπουργοί, όπως για παράδειγμα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο έχων την αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όχι μόνο. Δεν ξέρω αν στην ίδια σύσκεψη κλήθηκε εκπρόσωπος του Υποδομών ή του Υπουργείου Ενέργειας. Πάντως, γενικώς δεν μοιράστηκε η μπάλα.
Στον Στυλιανίδη το απόλυτο κουμάντο
-Στον τελευταίο ανασχηματισμό ο πρόεδρος Κυριάκος, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα αυτόνομο χαρτοφυλάκιο, με την αποκλειστική ευθύνη στην διαχείριση των κρίσεων. Αυτό σημαίνει ότι πέραν του Στυλιανίδη, ουδείς άλλος θα μπορούσε να έχει λόγο ή ρόλο. Για παράδειγμα, η Πυροσβεστική «έφυγε» από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και εντάχθηκε κάτω από την ομπρέλα του νέου υπουργείου. Το αυτό συνέβη και με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που μέχρι πρότινος ανήκε στο υπουργείο Εσωτερικών. Επί της ουσίας, το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας έχει τον πρώτο και κυρίαρχο ρόλο. Από τα όσα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες ώρες, έχω την αίσθηση ότι το συγκεκριμένο μοντέλο δεν λειτούργησε και ότι θα πρέπει να επαναξιολογηθεί η επιλογή που έγινε. Γιατί σε λίγο θα έρθουν οι βροχές και λίγο αργότερα οι πυρκαγιές.
Το χάος με τους ένστολους
-Το βασικό πρόβλημα που κάποια στιγμή πρέπει να φτάσει στα αυτιά του προέδρου Κυριάκου, έχει να κάνει με τους ένστολους. Τους επικεφαλείς στα Σώματα Ασφαλείας, την Πυροσβεστική, το λιμενικό και δεν ξέρω πού αλλού. Ο εκάστοτε Στυλιανίδης, που δεν γνωρίζει ούτε από νταλίκες, ούτε από χιόνια, λαμβάνει ενημέρωση και γνώση από τους ειδικούς. Εν προκειμένω, μπορεί να είναι οι τροχαίοι. Αν για παράδειγμα ο επικεφαλής της Τροχαίας έχει προκύψει από λάθος επιλογή, τότε ο υπουργός χωρίς να το γνωρίζει, ακολουθώντας λάθος επιλογές, οδηγείται νομοτελειακά σε λάθος αποτέλεσμα. Κάποια στιγμή, ο πρωθυπουργός πρέπει να μάθει όλη την αλήθεια σε σχέση με τα πρόσωπα που ηγούνται νευραλγικών υπηρεσιών, όπως η Αστυνομία, η Πυροσβεστική και το Λιμενικό. Γιατί αν δεν του μεταφέρουν την αλήθεια και ο ίδιος πιστεύει ότι διαθέτει αξιόμαχο προσωπικό, τότε κάθε λίγο και λιγάκι θα διασύρεται και ένας Στυλιανίδης. Επειδή τη διαχείριση των κρίσεων σε όλα τα κράτη του κόσμου δεν την κάνουν οι υπουργοί, αλλά οι επιτελικοί, αν δεν λειτουργεί σωστά η υπηρεσία, τον χειμώνα θα πνιγόμαστε στο χιόνι και το καλοκαίρι στη στάχτη. Και το πρόβλημα θα εντείνεται όταν η υπηρεσία είναι ανεπαρκής και ο υπουργός δεν είναι πολιτικός. Κατά συνέπεια, εδώ πάσχει γενικώς το μοντέλο και επιβάλλεται αφού γίνουν οι σχετικές παραδοχές να αλλάξει.
Εμφανίστηκε και ο υπουργός Καραμανλής
-Αφού γύρισε από τις Σέρρες που υποθέτω ότι πέρασε ένα ανέμελο Σαββατοκύριακο, χθες επέστρεψε στο υπουργείο του και ο Καραμανλής ο Γ΄. Ναι, στον υπουργό Υποδομών αναφέρομαι, ο οποίος εξέδωσε μια ανακοίνωση, από την οποία προκύπτει η αποφασιστικότητά του, να αναζητήσει ευθύνες για τα όσα έγιναν στην Αττική Οδό. Και αυτό, αφού είχε προηγηθεί και πάλι η παρέμβαση του προέδρου Κυριάκου προς τη διαχειρίστρια εταιρεία της Αττικής Οδού και είχε ανακοινωθεί η αποζημίωση των 2.000 ευρώ. Επειδή ακούω το επιχείρημα ότι «εμείς δεν είχαμε αρμοδιότητα» -και αναφέρομαι στο δίδυμο των ΚΑΡ – ΚΑΡ (Καραμανλή – Καραγιάννη)- θα μπορούσα να το δεχτώ, αν δεν ερχόταν στη μνήμη μου, η προ ετών άμεση αντίδραση των ΚΑΡ – ΚΑΡ του Υποδομών, όταν είχε ανακύψει μικρότερης φυσικά κλίμακας θέμα στη Νέα Οδό. Τότε, αν δεν με απατά η μνήμη μου, οι ΚΑΡ- ΚΑΡ του Υποδομών έσπευσαν στο συντονιστικό κέντρο και άρχισαν να κάνουν δηλώσεις έξω από αυτό. Και καλά έκαναν τότε. Το θέμα είναι γιατί δεν το επανέλαβαν. Η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι ότι δεν είχαν πρόσβαση ή ότι δεν είχε επιστρέψει ακόμη από τις Σέρρες ο υπουργός Καραμανλής. Πάντως, όπως μαθαίνω από τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας, ο υφυπουργός Καραγιάννης συμμετείχε μέσω Zoom στις κυβερνητικές συσκέψεις.
«Όχι» σε ανασχηματισμό
-Αν κρίνω απ’ αυτά που φτάνουν στ’ αυτιά μου, ο πρόεδρος Κυριάκος, όχι μόνο δεν σκέφτεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, αλλά απεναντίας απορρίπτει κάθε τέτοια εισήγηση. Το μόνο που μπορεί να δούμε είναι να υπάρξουν μεμονωμένες καρατομήσεις υπουργών. Άλλωστε, έχει μπόλικο υλικό για να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια. Το θέμα είναι ότι αν αποφασίσει κάτι τέτοιο, κάποιοι λένε ότι θα πρέπει να κοιτάξει και προς τον σκληρό πυρήνα της κυβέρνησης. Εκεί που παρατηρείται πολιτική απειρία, η οποία σε κρίσεις κοστίζει πανάκριβα στην κυβέρνηση. Και μπορεί ο πρωθυπουργός να μην θέλει πολλούς πολιτικούς στα πόδια του, δυστυχώς αυτή η δουλειά, της εφαρμοσμένης πολιτικής και της παραγωγής κυβερνητικού έργου γίνεται κυρίως από πολιτικούς. Για παράδειγμα, θα ήταν δύσκολο να στηθεί ένα εστιατόριο χωρίς σεφ και σερβιτόρους και να εκδοθεί μια εφημερίδα χωρίς δημοσιογράφους.
-Καλός έως και τέλειος είναι ο Σκέρτσος, ο Θεμιστοκλέους, ο Πατέλης, ο Τουρνάς (όχι ο τραγουδιστής), η Γκάγκα και δεν ξέρω ποιος άλλος, αλλά έχουν ένα μεγάλο ντεσαβαντάζ. Δεν είναι πολιτικοί. Αποτέλεσμα; Κάθε φορά που προκύπτει κρίση να χρειάζεται να αναλώνει κεφάλαιο ο ίδιος ο Μητσοτάκης. Καταλαβαίνω ότι όλα αυτά δεν αρέσουν στον πρόεδρο Κυριάκο, ωστόσο έχουν κριθεί εκ του αποτελέσματος. Τα υπόλοιπα είναι για να συζητάμε, αν είναι καλός ή κακός ο Στυλιανίδης ή αν είναι αρμόδιος ή όχι ο Καραμανλής για την Αττική Οδό και αν θα έπρεπε να βγουν στους δρόμους οι Θεοδωρικάκος και Παναγιωτόπουλος, όταν άρχισε να μπαχαλοποιείται η κατάσταση.
Το ξέσπασμα των media
-Ένα ακόμη θέμα που ανέδειξε ο χιονιάς, έχει να κάνει με την στάση των media, έναντι της κυβέρνησης. Όποιοι είχαν τη δυνατότητα (λόγω των διακοπών ρεύματος) να παρακολουθήσουν χθες τα δελτία ειδήσεων ή τις ενημερωτικές εκπομπές, διαπίστωσαν τη μεγάλη των καναλαρχών στροφή. Θα μου πείτε και τι θα μπορούσαν να κάνουν; Να κρύψουν την πραγματικότητα; Μα φυσικά όχι. Ωστόσο είναι άλλο να παρουσιάζεις την πραγματικότητα και εντελώς διαφορετικό να πηγαίνεις εν μέσω χιονιά Ρίο – Αντίρριο τον Μητσοτάκη. Όσοι διαβάζουν πίσω από τις «γραμμές» έπιασαν το μήνυμα, που είχε ως τελικό αποδέκτη τον ίδιο τον πρωθυπουργό και αποστολέα τους καναλάρχες, που πάντα στα δύσκολα των κυβερνήσεων, κινούνται επιθετικά απέναντί τους. Όσοι πίστεψαν στο δόγμα με «όλους καλά», αυτές τις ώρες είναι ολίγον απογοητευμένοι. Και μια και συζητάμε για κανάλια, το χειρότερο μακράν όλων, όπως και στις πυρκαγιές ήταν το Open του προέδρου Ιβάν.
Η ύποπτη σιωπή του ΣΥΡΙΖΑ
-Παρακολουθώ λόγω του αποκλεισμού μου σχεδόν όλες τις ανακοινώσεις, ακόμη και των Πολιτιστικών Συλλόγων για την Αττική Οδό. Κατά κοινή παραδοχή το θέμα των ημερών εστιάζεται στο μπάχαλο της Αττικής Οδού. Θα περίμενε κανείς να το κάνει σημαία ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας. Όχι μόνο δεν συνέβη κάτι τέτοιο, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αναφορά από την Κουμουνδούρου επί του θέματος. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι ο παραχωρησιούχος της Αττικής Οδού δεν έχει καμία ευθύνη για το διήμερο φιάσκο, ενώ οι αποζημιώσεις που αξίωσε η κυβέρνηση για τους πολίτες που εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό χαρακτηρίζονται από όλα τα Συριζοτρόλ και τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ ως επιχείρηση εξαγοράς των πολιτών.
-Δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να αποζημιωθεί ο κόσμος ούτε να πληρώσουν οι εργολάβοι της Αττικής Οδού; Αν το ποσό τούς φαίνεται μικρό, γιατί δεν αξιώνουν μεγαλύτερο; Αυτή η επιλεκτική κι άκρως περίεργη στάση του ΣΥΡΙΖΑ πώς συμβιβάζεται άραγε με τον πόλεμο εναντίον των κακών εργολάβων και των ιδιωτικών επιχειρήσεων; Πάντως όποιος συμβούλεψε τον πρόεδρο Αλέξη να κάνει το… κουνέλι, ήδη του έχει κάνει τεράστια ζημιά. Όχι τίποτα άλλο στην πιάτσα, που δεν είναι και τόσο μεγάλη, έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν διάφορα πονηρά, που μόνο καλό δεν κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ.
-Δεν μπορώ να σας περιγράψω τι τράβηξα μέσα στoν χιονιά με τα όσα έγραψα για τους εξαφανισμένους υπουργούς του προέδρου Κυριάκου. Το τηλέφωνο χτυπούσε ασταμάτητα από τις κλήσεις των εμπλεκόμενων, οι οποίοι έσπευσαν να επικοινωνήσουν μαζί μου (τουλάχιστον αυτό υποθέτω), για να διαμαρτυρηθούν για την αδικία που τους βρήκε. Ειλικρινά, σκέφτηκα ότι αν είχαν επιδείξει τα ίδια ακριβώς αντανακλαστικά το πρωί της Δευτέρας, ίσως τα πράγματα να ήταν κατά πολύ καλύτερα. Περασμένα ξεχασμένα όμως, αν και προσωπικά είμαι ακόμη εγκλωβισμένος στο χιόνι και δεν βλέπω να «βγαίνω» από το σπίτι μέχρι την Παρασκευή. Όσο για τους υπουργούς, σήμερα έχουν Υπουργικό. Εκεί υποθέτω ότι θα γίνει ο πρώτος σοβαρός απολογισμός της κατάστασης. Ωστόσο, κάποια στιγμή, πρέπει να αντιληφθούν και τα κυβερνητικά στελέχη, ότι ο καθένας τους, έχει ατομική ευθύνη ως υπουργός. Δεν μπορώ για παράδειγμα να ακούω το επιχείρημα: «Δεν είχα αρμοδιότητα». Δηλαδή για να βοηθήσεις ένα εγκλωβισμένο στην Εθνική Οδό, πρέπει να έχεις δίπλωμα διασώστη;
Η σύσκεψη του Σαββάτου
-Σήμερα, αποφάσισα (έχοντας επιστρέψει το ρεύμα) να κάνω ρεπορτάζ. Ακούγονται και γράφονται πολλά και ομολογουμένως, πολλά απ’ αυτά είναι και χαριτωμένα. Να δούμε όμως πώς ακριβώς εξελίχθηκαν από την πρώτη στιγμή τα πράγματα. Από την Παρασκευή το Μαξίμου είναι αλήθεια ότι άρχισε να προετοιμάζεται ενόψει του ερχομού της «Ελπίδας». Στο πλαίσιο αυτό έγιναν διάφορα τηλέφωνα προς τους υπουργούς, που η αλήθεια είναι ότι δεν είχαν απολύτως καμία αρμοδιότητα, αφού όλες που σχετίζονται με τη διαχείριση των κρίσεων, έχουν μεταφερθεί στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Οπότε ήταν δώρ άδωρον η κινητικότητα που ανέπτυξε το Μαξίμου, αφού ένας ήταν ο άνθρωπος που είχε και το μαχαίρι και το καρπούζι. Και αυτός ακούει στο ονοματεπώνυμο Χρήστος Στυλιανίδης. Το Σάββατο, ο τελευταίος προήδρευσε συσκέψεως, στην οποία -όπως μαθαίνω- δεν κλήθηκαν βασικοί υπουργοί, όπως για παράδειγμα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο έχων την αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όχι μόνο. Δεν ξέρω αν στην ίδια σύσκεψη κλήθηκε εκπρόσωπος του Υποδομών ή του Υπουργείου Ενέργειας. Πάντως, γενικώς δεν μοιράστηκε η μπάλα.
Στον Στυλιανίδη το απόλυτο κουμάντο
-Στον τελευταίο ανασχηματισμό ο πρόεδρος Κυριάκος, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα αυτόνομο χαρτοφυλάκιο, με την αποκλειστική ευθύνη στην διαχείριση των κρίσεων. Αυτό σημαίνει ότι πέραν του Στυλιανίδη, ουδείς άλλος θα μπορούσε να έχει λόγο ή ρόλο. Για παράδειγμα, η Πυροσβεστική «έφυγε» από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και εντάχθηκε κάτω από την ομπρέλα του νέου υπουργείου. Το αυτό συνέβη και με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που μέχρι πρότινος ανήκε στο υπουργείο Εσωτερικών. Επί της ουσίας, το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας έχει τον πρώτο και κυρίαρχο ρόλο. Από τα όσα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες ώρες, έχω την αίσθηση ότι το συγκεκριμένο μοντέλο δεν λειτούργησε και ότι θα πρέπει να επαναξιολογηθεί η επιλογή που έγινε. Γιατί σε λίγο θα έρθουν οι βροχές και λίγο αργότερα οι πυρκαγιές.
Το χάος με τους ένστολους
-Το βασικό πρόβλημα που κάποια στιγμή πρέπει να φτάσει στα αυτιά του προέδρου Κυριάκου, έχει να κάνει με τους ένστολους. Τους επικεφαλείς στα Σώματα Ασφαλείας, την Πυροσβεστική, το λιμενικό και δεν ξέρω πού αλλού. Ο εκάστοτε Στυλιανίδης, που δεν γνωρίζει ούτε από νταλίκες, ούτε από χιόνια, λαμβάνει ενημέρωση και γνώση από τους ειδικούς. Εν προκειμένω, μπορεί να είναι οι τροχαίοι. Αν για παράδειγμα ο επικεφαλής της Τροχαίας έχει προκύψει από λάθος επιλογή, τότε ο υπουργός χωρίς να το γνωρίζει, ακολουθώντας λάθος επιλογές, οδηγείται νομοτελειακά σε λάθος αποτέλεσμα. Κάποια στιγμή, ο πρωθυπουργός πρέπει να μάθει όλη την αλήθεια σε σχέση με τα πρόσωπα που ηγούνται νευραλγικών υπηρεσιών, όπως η Αστυνομία, η Πυροσβεστική και το Λιμενικό. Γιατί αν δεν του μεταφέρουν την αλήθεια και ο ίδιος πιστεύει ότι διαθέτει αξιόμαχο προσωπικό, τότε κάθε λίγο και λιγάκι θα διασύρεται και ένας Στυλιανίδης. Επειδή τη διαχείριση των κρίσεων σε όλα τα κράτη του κόσμου δεν την κάνουν οι υπουργοί, αλλά οι επιτελικοί, αν δεν λειτουργεί σωστά η υπηρεσία, τον χειμώνα θα πνιγόμαστε στο χιόνι και το καλοκαίρι στη στάχτη. Και το πρόβλημα θα εντείνεται όταν η υπηρεσία είναι ανεπαρκής και ο υπουργός δεν είναι πολιτικός. Κατά συνέπεια, εδώ πάσχει γενικώς το μοντέλο και επιβάλλεται αφού γίνουν οι σχετικές παραδοχές να αλλάξει.
Εμφανίστηκε και ο υπουργός Καραμανλής
-Αφού γύρισε από τις Σέρρες που υποθέτω ότι πέρασε ένα ανέμελο Σαββατοκύριακο, χθες επέστρεψε στο υπουργείο του και ο Καραμανλής ο Γ΄. Ναι, στον υπουργό Υποδομών αναφέρομαι, ο οποίος εξέδωσε μια ανακοίνωση, από την οποία προκύπτει η αποφασιστικότητά του, να αναζητήσει ευθύνες για τα όσα έγιναν στην Αττική Οδό. Και αυτό, αφού είχε προηγηθεί και πάλι η παρέμβαση του προέδρου Κυριάκου προς τη διαχειρίστρια εταιρεία της Αττικής Οδού και είχε ανακοινωθεί η αποζημίωση των 2.000 ευρώ. Επειδή ακούω το επιχείρημα ότι «εμείς δεν είχαμε αρμοδιότητα» -και αναφέρομαι στο δίδυμο των ΚΑΡ – ΚΑΡ (Καραμανλή – Καραγιάννη)- θα μπορούσα να το δεχτώ, αν δεν ερχόταν στη μνήμη μου, η προ ετών άμεση αντίδραση των ΚΑΡ – ΚΑΡ του Υποδομών, όταν είχε ανακύψει μικρότερης φυσικά κλίμακας θέμα στη Νέα Οδό. Τότε, αν δεν με απατά η μνήμη μου, οι ΚΑΡ- ΚΑΡ του Υποδομών έσπευσαν στο συντονιστικό κέντρο και άρχισαν να κάνουν δηλώσεις έξω από αυτό. Και καλά έκαναν τότε. Το θέμα είναι γιατί δεν το επανέλαβαν. Η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι ότι δεν είχαν πρόσβαση ή ότι δεν είχε επιστρέψει ακόμη από τις Σέρρες ο υπουργός Καραμανλής. Πάντως, όπως μαθαίνω από τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας, ο υφυπουργός Καραγιάννης συμμετείχε μέσω Zoom στις κυβερνητικές συσκέψεις.
«Όχι» σε ανασχηματισμό
-Αν κρίνω απ’ αυτά που φτάνουν στ’ αυτιά μου, ο πρόεδρος Κυριάκος, όχι μόνο δεν σκέφτεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, αλλά απεναντίας απορρίπτει κάθε τέτοια εισήγηση. Το μόνο που μπορεί να δούμε είναι να υπάρξουν μεμονωμένες καρατομήσεις υπουργών. Άλλωστε, έχει μπόλικο υλικό για να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια. Το θέμα είναι ότι αν αποφασίσει κάτι τέτοιο, κάποιοι λένε ότι θα πρέπει να κοιτάξει και προς τον σκληρό πυρήνα της κυβέρνησης. Εκεί που παρατηρείται πολιτική απειρία, η οποία σε κρίσεις κοστίζει πανάκριβα στην κυβέρνηση. Και μπορεί ο πρωθυπουργός να μην θέλει πολλούς πολιτικούς στα πόδια του, δυστυχώς αυτή η δουλειά, της εφαρμοσμένης πολιτικής και της παραγωγής κυβερνητικού έργου γίνεται κυρίως από πολιτικούς. Για παράδειγμα, θα ήταν δύσκολο να στηθεί ένα εστιατόριο χωρίς σεφ και σερβιτόρους και να εκδοθεί μια εφημερίδα χωρίς δημοσιογράφους.
-Καλός έως και τέλειος είναι ο Σκέρτσος, ο Θεμιστοκλέους, ο Πατέλης, ο Τουρνάς (όχι ο τραγουδιστής), η Γκάγκα και δεν ξέρω ποιος άλλος, αλλά έχουν ένα μεγάλο ντεσαβαντάζ. Δεν είναι πολιτικοί. Αποτέλεσμα; Κάθε φορά που προκύπτει κρίση να χρειάζεται να αναλώνει κεφάλαιο ο ίδιος ο Μητσοτάκης. Καταλαβαίνω ότι όλα αυτά δεν αρέσουν στον πρόεδρο Κυριάκο, ωστόσο έχουν κριθεί εκ του αποτελέσματος. Τα υπόλοιπα είναι για να συζητάμε, αν είναι καλός ή κακός ο Στυλιανίδης ή αν είναι αρμόδιος ή όχι ο Καραμανλής για την Αττική Οδό και αν θα έπρεπε να βγουν στους δρόμους οι Θεοδωρικάκος και Παναγιωτόπουλος, όταν άρχισε να μπαχαλοποιείται η κατάσταση.
Το ξέσπασμα των media
-Ένα ακόμη θέμα που ανέδειξε ο χιονιάς, έχει να κάνει με την στάση των media, έναντι της κυβέρνησης. Όποιοι είχαν τη δυνατότητα (λόγω των διακοπών ρεύματος) να παρακολουθήσουν χθες τα δελτία ειδήσεων ή τις ενημερωτικές εκπομπές, διαπίστωσαν τη μεγάλη των καναλαρχών στροφή. Θα μου πείτε και τι θα μπορούσαν να κάνουν; Να κρύψουν την πραγματικότητα; Μα φυσικά όχι. Ωστόσο είναι άλλο να παρουσιάζεις την πραγματικότητα και εντελώς διαφορετικό να πηγαίνεις εν μέσω χιονιά Ρίο – Αντίρριο τον Μητσοτάκη. Όσοι διαβάζουν πίσω από τις «γραμμές» έπιασαν το μήνυμα, που είχε ως τελικό αποδέκτη τον ίδιο τον πρωθυπουργό και αποστολέα τους καναλάρχες, που πάντα στα δύσκολα των κυβερνήσεων, κινούνται επιθετικά απέναντί τους. Όσοι πίστεψαν στο δόγμα με «όλους καλά», αυτές τις ώρες είναι ολίγον απογοητευμένοι. Και μια και συζητάμε για κανάλια, το χειρότερο μακράν όλων, όπως και στις πυρκαγιές ήταν το Open του προέδρου Ιβάν.
Η ύποπτη σιωπή του ΣΥΡΙΖΑ
-Παρακολουθώ λόγω του αποκλεισμού μου σχεδόν όλες τις ανακοινώσεις, ακόμη και των Πολιτιστικών Συλλόγων για την Αττική Οδό. Κατά κοινή παραδοχή το θέμα των ημερών εστιάζεται στο μπάχαλο της Αττικής Οδού. Θα περίμενε κανείς να το κάνει σημαία ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας. Όχι μόνο δεν συνέβη κάτι τέτοιο, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αναφορά από την Κουμουνδούρου επί του θέματος. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι ο παραχωρησιούχος της Αττικής Οδού δεν έχει καμία ευθύνη για το διήμερο φιάσκο, ενώ οι αποζημιώσεις που αξίωσε η κυβέρνηση για τους πολίτες που εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό χαρακτηρίζονται από όλα τα Συριζοτρόλ και τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ ως επιχείρηση εξαγοράς των πολιτών.
-Δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να αποζημιωθεί ο κόσμος ούτε να πληρώσουν οι εργολάβοι της Αττικής Οδού; Αν το ποσό τούς φαίνεται μικρό, γιατί δεν αξιώνουν μεγαλύτερο; Αυτή η επιλεκτική κι άκρως περίεργη στάση του ΣΥΡΙΖΑ πώς συμβιβάζεται άραγε με τον πόλεμο εναντίον των κακών εργολάβων και των ιδιωτικών επιχειρήσεων; Πάντως όποιος συμβούλεψε τον πρόεδρο Αλέξη να κάνει το… κουνέλι, ήδη του έχει κάνει τεράστια ζημιά. Όχι τίποτα άλλο στην πιάτσα, που δεν είναι και τόσο μεγάλη, έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν διάφορα πονηρά, που μόνο καλό δεν κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ.