Με αφορμή τα όσα αποκαλυπτικά έγραψε ο Κουρτάκης για την κληρονομιά Τράγκα την προηγούμενη εβδομάδα, αποφάσισα να κάνω και εγώ ρεπορτάζ. Και δεν σας κρύβω ότι μου προέκυψαν διάφορα από τη σύντομη έρευνα.

Έχουμε και λέμε, λοιπόν. Από τις (πρώτες) πληροφορίες που κυκλοφορούν στην πιάτσα προκύπτει ότι ο συγχωρεμένος, πριν πτωχεύσει τις εταιρείες (του), είχε φροντίσει να δανειστεί από αυτές. Ακολουθούσε μάλιστα τα προβλεπόμενα από τον νόμο, γιατί ο «θείος» καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του υπήρξε νομοταγής.

Έτσι, τα δάνεια που πήρε από τις εταιρείες του τα χαρτοσήμανε και τα δήλωσε και στην Εφορία. Αυτή την επιμονή του Τράγκα στη νομιμότητα έρχονται τώρα, μετά τον θάνατό του, να την πληρώσουν πανάκριβα οι κληρονόμοι του: Ο πρωτότοκος γιος, Γιάννης, η σύζυγος, Μαρία, και ο υιός Φρέντυ.

Με ποιον τρόπο την «πληρώνουν»; Μα, πολύ απλά, με την εμφάνιση του συνδίκου. Όπως έμαθα, οι κληρονόμοι, πριν διαπιστώσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα, άρχισαν να τσακώνονται. Όταν όμως συνειδητοποίησαν ότι υπάρχει και τέταρτο πρόσωπο που διεκδικεί το μεγαλύτερο μέρος από τη μυθική περιουσία, προσπάθησαν να τα βρουν, για να μη μείνουν στην κυριολεξία στον άσο.

Παρά τις προσπάθειες του δικηγόρου και κουμπάρου του Τράγκα, Νίκου Αγαπηνού, ήδη είχε γίνει η ζημιά, αφού πλέον ο σύνδικος είναι παρών και διεκδικεί δεκάδες εκατομμύρια ευρώ είτε για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου είτε για λογαριασμό προμηθευτών που έμειναν απλήρωτοι μετά την πτώχευση των εταιρειών του Τράγκα.

Δεν επεστράφησαν

Από τη στιγμή που υπάρχει αυτή η μυθική περιουσία και τα δάνεια δεν έχουν επιστραφεί, αντιλαμβάνεστε πόσο τυχερός είναι ο σύνδικος. Μάλιστα, από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι ορισμένες από τις αγορές περιουσιακών στοιχείων που έκανε ο «θείος» συμπίπτουν με τη χρονική περίοδο που είχε πάρει τα δάνεια από τις εταιρείες του.

Πάντως, εκτός από τον σύνδικο, πολύ τυχερό αποδεικνύεται και το ελληνικό Δημόσιο, στο οποίο οι πτωχευμένες εταιρείες χρωστούσαν κάτι εκατομμύρια ευρώ. Και επειδή έχει ανοίξει για τα καλά η όρεξη του συνδίκου με τα όσα διαβάζει σχετικά με την περιουσία του Τράγκα, εκτιμώ ότι η προσπάθεια που καταβάλλουν οι κληρονόμοι μήπως και βρουν μια άκρη μαζί του μάλλον είναι ουτοπική.

Σε κάθε περίπτωση, θα σας κρατώ ενήμερους για τις όποιες εξελίξεις υπάρξουν επί του συγκεκριμένου πεδίου.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 29 Ιανουαρίου 2022.