Ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Παραπολιτικά και τον Γιώργο Κατσίγιαννη, όπου μίλησε για το ζήτημα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων στα ΑΕΙ, την κόντρα του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και γενικότερα για το θέμα απολύσεων.  Όλη η συνέντευξη:

Υπήρξε η εντύπωση ότι στο ζήτημα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, που στο τέλος αντιμετωπίστηκε σε επίπεδο πρωθυπουργού και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κυριάρχησαν προσωπικές στρατηγικές, με έντονο επικοινωνιακό περιεχόμενο. Τι απαντάτε; 

Το γεγονός ότι το θέμα αυτό απασχόλησε την κυβέρνηση στο ανώτατο επίπεδό της, αλλά και τα πολιτικά κόμματα (ιδίως το ΠΑΣΟΚ) δείχνει τη βαθιά και ουσιαστική υφή του προβλήματος που κλήθηκα να αντιμετωπίσω πριν ακόμα αναλάβω καθήκοντα! Το ειδικό θέμα του υπουργείου Παιδείας για το οποίο υπήρχε διχογνωμία δέκα μηνών ανάμεσα στους αρμόδιους υπουργούς εντάσσεται στο γενικότερο ζήτημα της διαθεσιμότητας, που χρήζει επιμέρους συνολικής επανεξέτασης, σε πλήρη συνεννόηση με τους δανειστές. Σχετικά με το προσωπικό των ΑΕΙ ζήτησα χρόνο, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η διενέργεια της ολοκληρωμένης αξιολόγησης των οργανογραμμάτων των οκτώ πανεπιστημίων και η τελική επιλογή να είναι δίκαιη, αξιοκρατική και γι’ αυτό ορθή. Η προκήρυξη για την πρόσληψη του αξιολογητή έχει ήδη γίνει. 

Αισθάνεστε νικητής στην αντιπαράθεσή σας με τον τον κ. Μητσοτάκη; 

Ελήφθη στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο η ορθότερη απόφαση. Στην προσπάθεια που καταβάλλουμε η ανάγκη για συνεργασίες ανάμεσα στα δύο συγκυβερνώντα κόμματα θα είναι συνεχής. Οι διαφορετικές επιμέρους πολιτικές οπτικές, άλλωστε, δεν υποκρύπτουν καμία προσωπική διαφορά μεταξύ πολιτικών που έχουν συχνά «συναντηθεί» στο παρελθόν. 

Σύμφωνα με τις απαιτήσεις της τρόικας, μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να έχουν γίνει 7.000 απολύσεις. Μπορεί μια κυβέρνηση να σηκώσει τέτοιο βάρος, όταν μάλιστα υπάρχει ορατό το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών, λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας; 

Το ζήτημα δεν πρέπει να συνδέεται με εκλογικούς σχεδιασμούς ή παιχνίδια με τους θεσμούς. Είναι ζήτημα ουσίας και ως τέτοιο το αντιμετωπίζουμε. Χωρίς να αθετούμε συμβατικές δεσμεύσεις και στόχους, ήρθε η ώρα να επανεξετάσουμε το πλαίσιο των απολύσεων, ώστε να καταστεί πραγματικά λειτουργικό και ωφέλιμο… Κι ως προς τη μείωση του δημόσιου τομέα, σημειώστε πως έχουν φύγει περίπου 145.000 υπάλληλοι! Αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι αλλαγές πολιτικής θα γίνουν συναινετικά και υπεύθυνα, δίχως να διαταράξουν την ομαλή πορεία της χώρας. Τώρα είναι η ώρα ρεαλιστικά και χωρίς λαϊκισμούς να διορθώσουμε λανθασμένες εκτιμήσεις και πολιτικές, όπου αυτό έχει βεβαιωθεί. 

Υπάρχει περίπτωση να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα, προκειμένου να «παγώσουν» οι απολύσεις; 

Η συζήτηση για τα «ισοδύναμα» είναι παλιά. Εν προκειμένω, εννοώ να πάμε σε ένα άλλο πεδίο εφαρμογής του προγράμματος, όπου οι επιδόσεις μας ξεπερνούν τις 7.000 εκκρεμούσες απολύσεις. Οι απολύσεις αυτές, άλλωστε, στο Δημόσιο δεν έχουν δημοσιονομικό, ούτε επί της ουσίας διαρθρωτικό χαρακτήρα. Ολα αυτά πρέπει να τεθούν, βέβαια, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές κι όχι να αποφασιστούν μονομερώς. Μια εποικοδομητική συζήτηση, που θα οδηγήσει σε μια βελτιωμένη συμφωνία, προσαρμοσμένη στα συμπεράσματα από την εφαρμογή της πολιτικής των προηγούμενων χρόνων. 

Εκτιμάτε ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας; 

Ημουν από τους πρώτους που σε καιρό ανύποπτο προχώρησαν στην πολιτική εκτίμηση πως η εκλογή Προέδρου είναι δυνατή από την παρούσα σύνθεση της Βουλής. Επιμένω στην εκτίμησή μου, επισημαίνοντας όμως πως όλα θα εξαρτηθούν από το οικονομικό και πολιτικό κλίμα της χώρας το φθινόπωρο. 

Στο πρόσφατο παρελθόν άνοιξε μια συζήτηση για το ενδεχόμενο κοινής καθόδου της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές, ώστε οι δύο πολιτικοί σχηματισμοί να συγκροτήσουν μια ενιαία ευρωπαϊκή δύναμη απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Ποια είναι η θέση σας; 

Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα κι ούτε θα υπάρξει. Η παρούσα κυβέρνηση λειτουργεί ως σχήμα εθνικής ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό και την Ιστορία. Μια σύμπραξη ανάγκης από αυτούς που δεν δίστασαν να αναλάβουν το βάρος. Υπάρχει ανάγκη διατύπωσης των πολύ συγκεκριμένων σημείων αυτής της σύμπραξης τις αμέσως επόμενες ημέρες. Από εκεί και μετά, οι διαφορές μας από τη συντηρητική παράταξη, σε εθνικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο, είναι σαφείς και προσδιορισμένες ιστορικά. Το τελευταίο διάστημα, με συγκεκριμένες αφορμές, έγιναν έντονα αισθητές και δημόσια. Στην παρούσα συνεργασία μας, παράλληλα με τον στόχο της σταθερότητας για τη χώρα, θα καταστεί ευδιάκριτο και κυρίως αισθητό αυτό ακριβώς το «προοδευτικό κοινωνικό πρόσημο» που εμείς κομίζουμε και που οι πολίτες έχουν απόλυτη ανάγκη στην καθημερινότητά τους. 

 Ολα δείχνουν ότι όποτε και αν γίνουν εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα και θα κληθεί να σχηματίσει μη αυτοδύναμη κυβέρνηση. Σε μια τέτοια περίπτωση θα δίνατε ψήφο εμπιστοσύνης στον σημερινό αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Δεν συμμερίζομαι απαραίτητα την παραδοχή της ερώτησής σας. Υπάρχουν και αντίθετες ενδείξεις, που δεν είναι όμως της ώρας να αναλυθούν. Πιστεύω ακράδαντα πως, ανάλογα με τις εξελίξεις και το δικό μας έργο, το πολιτικό κλίμα και άρα και το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών είναι απολύτως ρευστά. Κατά συνέπεια, δεν μπορώ να δώσω άλλη απάντηση, εκτός από το ότι προσωπικά θα καταβάλω κάθε προσπάθεια για πολιτική και εκλογική ενίσχυση της «Ελιάς», ως προοδευτικού πόλου σταθερότητας για τον τόπο.