Ολοένα και ανεβαίνουν οι τόνοι στην αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΚΙΝΑΛ. Το φιτίλι άναψε μετά την πρόταση μομφής ενώ η φλόγα εξελίσσεται με τις αντιπαραθέσεις μεταξύ υπουργών και στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη.

Το κρίσιμο ζήτημα της ακρίβειας και η επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει το ΚΙΝΑΛ αναζωπύρωσε χθες την ένταση στη Βουλή. Ειδικά όταν ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης επέλεξε να «υπενθυμίσει» τα περί «επιτήδειων ουδέτερων» δια της… Ωραίας Ελένης, βουλευτές του ΚΙΝΑΛ πέρασαν στην «αντεπίθεση» σπεύδοντας να απαντήσουν όχι μόνο στον υπουργό αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου για τις κατηγορίες εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η συνταγή της Ωραίας Ελένης

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης θέλοντας να στηλιτεύσει τη στρατηγική του ΚΙΝΑΛ και τη θέση του ιδίως στα διλήμματα πολιτικής συγκυρίας αναφέρθηκε στο έπος του Ομήρου και δη στην «Ωραία Ελένη».

«Είναι καλή συνταγή αλλά για λίγο. Εγώ την ονομάζω “η συνταγή της Ωραίας Ελένης”. Ο Όμηρος στην Ιλιάδα δεν έχει οποιουδήποτε είδους περιγραφή της Ωραίας Ελένης. Αν είναι ξανθιά ή μελαχρινή, κοντή ή ψηλή. Ο κάθε Έλληνας ονειρεύεται την Ωραία Ελένη όπως επιθυμεί. Είναι καλό για την ποίηση. Βοηθάει και στην πολιτική για λίγο. Δε λες τίποτα για τη Novartis, λες κάτι φληναφήματα για την Πορτογαλία, αλλά με το πρώτο άρθρο σε τσακώσαμε. Γιατί σου αρέσει η Πορτογαλία του 1,3, αλλά όχι η Ελλάδα του 1,2 (σ.σ. πληθωρισμό)».

Όπως θα ήταν αναμενόμενο, υπήρξαν αντιδράσεις από τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ.

«Στο τέλος η Τροία έπεσε κ. Γεωργιάδη. Να το θυμάστε αυτό. Πέρασαν δύσκολα, όπως περάσαμε εμείς, είχαμε απώλειες, αλλά στο τέλος, η Τροία έπεσε», απάντησε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και αντιπρόεδρος της βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ενώ η Λίτσα Λιακούλη πήρε τη σκυτάλη για να υποστηρίξει ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν είναι η …Ωραία Ελένη αλλά ο «κραταιός Νικόλας».

Το Κίνημα Αλλαγής αντιμετωπίζει τον ίδιο τον πρωθυπουργό ως υπόλογο για τη συμπεριφορά και το ύφος μελών του υπουργικού συμβουλίου προς τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη.

Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν ότι συστηματικά και συντεταγμένα πλέον υπουργοί του κ. Μητσοτάκη υποβαθμίζουν τον δημόσιο διάλογο και επιλέγουν τον δρόμο της τοξικής αντιπαράθεσης και της ακραίας πόλωσης “διότι δεν έχουν απαντήσεις για τα αληθινά προβλήματα του λαού». «Την ώρα που χιλιάδες νοικοκυριά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και μικρομεσαίες επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο, η Κυβέρνηση της πολιτικής και τεχνοκρατικής ανεπάρκειας επιλέγει τον εύκολο δρόμο της τοξικής αντιπαράθεσης και της ακραίας πόλωσης. Βολεύεται με συγκρούσεις χωρίς περιεχόμενο γιατί δεν έχει απαντήσεις στα αληθινά προβλήματα του λαού. Εμείς επιμένουμε στην πραγματική πολιτική. Η σοσιαλδημοκρατική μας πρόταση έχει τα εργαλεία για να εγγυηθεί την αξιοπρέπεια στην ζωή των πολιτών», συμπληρώνουν συνεργάτες του αρχηγού του Κινήματος Αλλαγής κατηγορώντας δε τον κ. Γεωργιάδη για «πόλεμο εντυπώσεων» και απρεπή επίθεση στον Πρόεδρο του Κινήματος Ν. Ανδρουλάκη, «ενώ μέχρι χθες η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης έδιναν μαθήματα ήθους με αφορμή το περιστατικό Πολάκη».

Νωρίτερα, όπως και άλλοι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ που πήραν το λόγο, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Μιχάλης Κατρίνης εξαπέλυε πυρά εναντίον του Μεγάρου Μαξίμου υποστηρίζοντας ότι «η κυβερνητική αδράνεια έχει οδηγήσει σε μια ένταση συνεπειών πολύ μεγαλύτερη από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες» και επισημαίνοντας ότι όλες οι διαβεβαιώσεις των υπουργών αλλά και του Πρωθυπουργού, από το φθινόπωρο, ότι η ακρίβεια ήταν ένα παροδικό φαινόμενο έχουν διαψευστεί.

«Οι διαρκείς ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης, οι φουσκωμένοι και απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος και το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται χιλιάδες πολίτες, χιλιάδες οικογένειας, συνιστά την πρώτη ύλη για κοινωνική αναταραχή και αποσταθεροποίηση» ανέφερε ο επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, ο οποίος παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία:

  • 1 στα 3 νοικοκυριά δυσκολεύεται πολύ να καλύψει τις βασικές ανάγκες του και βρίσκεται στα όρια της φτώχειας.
  • 6 στα 10 ελληνικά νοικοκυριά δηλώνουν ότι έχουν περιορίσει τις αγορές βασικών αγαθών εξαιτίας των αυξήσεων.
  • 8 στα 10 νοικοκυριά έχουν περιορίσει τις δαπάνες θέρμανσης.
  • 6 στους 10 δηλώνουν ότι έχουν περιορίσει τη χρήση του αυτοκινήτου εξαιτίας των ανατιμήσεων και της εκτόξευσης της τιμής των καυσίμων.
Τόνισε δε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat o πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο τρέχει με 5,5%, ποσοστό υψηλότερο από το μέσο όρο της ευρωζώνης κι ότι η ακρίβεια και οι διαρκείς ανατιμήσεις απειλούν την βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ανταγωνιστικότητα της βιοτεχνίας, της μεταποίησης και της βιομηχανίας. Κατηγόρησε επιπλέον την κυβέρνηση για το γεγονός ότι αρνείται τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, τη στιγμή που η χώρα μας έχει ΦΠΑ 13% σε αυτά, ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ΦΠΑ από 4 έως 7%.

Αναφερόμενος στις αυξήσεις στο ρεύμα που οδηγούν σε αδιέξοδο χιλιάδες νοικοκυριά, ο Μιχάλης Κατρίνης καταλόγισε δύο σοβαρά λάθη στην κυβέρνηση. Πρώτον, ότι συντήρησε την πλήρη εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο και δεύτερον ότι απέκλεισε από την παραγωγή και ανάπτυξη ΑΠΕ την αυτοδιοίκηση, τους αγρότες, τους απλούς καταναλωτές.

Το «απόσταγμα» της πολιτικής που επιχειρεί να αναδείξει το ΚΙΝΑΛ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας περιέγραψε μετά τις συναντήσεις με ενώσεις καταναλωτών ο αρχηγός του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης δηλώνοντας ότι:

«Η ενεργειακή κρίση έχει δημιουργήσει ένα τσουνάμι αύξησης των τιμών, που πλήττει χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αντί η κυβέρνηση να ασκεί φορολογικές πολιτικές που δίνουν λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους, οφείλει άμεσα να πάει σε μια γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, με παράλληλη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην ενέργεια, ώστε να υπάρχει ένα δίχτυ προστασίας για χιλιάδες Ελληνίδες και Έλληνες που περνάνε πάρα πολύ δύσκολα μέσα σ’ αυτή τη δίνη της αύξησης των τιμών».