Η αντιπολιτευτική γραμμή που διατηρεί το ΚΙΝΑΛ έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στο κυβερνητικό σχήμα.

Τόσο η στάση του ΚΙΝΑΛ απέναντι στη μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13% όσο και η καταψήφιση, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και το Μέρα25, της παροχής voucher 2000 ευρώ για αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού που αφορά 160 χιλιάδες εκπαιδευτικούς, δείχνουν να έχουν φέρει εντάσεις.

Εξ ου και η δήλωση της υπουργού παιδείας ότι «Επιμένουν στο μηδενισμό και την στείρα άρνηση». Την ίδια ώρα κυβερνητικά στελέχη σχολιάζοντας την κριτική της Χαριλάου Τρικούπη για την μείωση του ΕΝΦΙΑ υποστήριξαν πως μοιάζει με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για γενικόλογους αφορισμούς.

Στο ίδιο «κάδρο» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Η στάση που διατήρησε το ΚΙΝΑΛ απέναντι στην πρόταση μομφής που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, την οποία στήριξε μεν, τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών δε, ήταν η αρχή της ανοιχτής αντιπαράθεσης ανάμεσα στα δύο κόμματα, εφόσον μ’ αυτή τη στάση το ΚΙΝΑΛ δείχνει να τοποθετεί στο ίδιο κάδρο τόσο την κυβέρνηση όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολούθησε η πλήρης αφωνία της Χαριλάου Τρικούπη για την σκευωρία της Novartis, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στοχοποιήσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Ανδρέα Λοβέρδο και τέλος οι αποστάσεις που πήρε από την σύγκρουση Γεωργιάδη – Πολάκη κάνοντας λόγο για "χουλιγκανικού χαρακτήρα" σύγκρουση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ξεκάθαρες θέσεις

Στην κυβέρνηση θα εξακολουθήσουν να ζητούν από τον Νίκο Ανδρουλάκη στα κρίσιμα ζητήματα να πάρει ξεκάθαρες θέσεις, από τις οποίες θα φανεί σε μεγάλο βαθμό η ιδεολογική πυξίδα που θα ακολουθήσει αλλά και να αποτυπωθούν οι εναλλακτικές προτάσεις του ΚΙΝΑΛ που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, μέχρι στιγμής αγνοούνται.
«Όχι γενικές αρχές και εύκολα συνθήματα τα οποία καταλήγουν σε ευχές. Ρεαλιστικά μέτρα, κοστολογημένα, προσαρμοσμένα στις παρούσες συνθήκες. Δεν θα μπορείτε, κυρίες και κύριοι του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ, να μείνετε για πολύ στον εξώστη με τον αρχηγό σας να δίνει συνεντεύξεις επιτήδειας ασάφειας» είχε τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της βουλής.

Η «παγίδα» των ίσων αποστάσεων

Η τακτική των ίσων αποστάσεων που ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης προκειμένου να ισορροπήσει απέναντι στις πιέσεις που δέχεται από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί επί του παρόντος να του δίνει δημοσκοπικούς πόντους, ωστόσο κρύβει και αρκετές παγίδες.
Κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν πως το ΚΙΝΑΛ θα κληθεί το επόμενο διάστημα να πάρει θέση σε κρίσιμα νομοσχέδια που έρθουν στη βουλή και εκεί όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, τρίτος δρόμος δεν υπάρχει. "Τα ψηφίζεις ή τα καταψηφίζεις", τόνιζαν χαρακτηριστικά. "Η δημιουργική ασάφεια του "ναι σε όλους και σε όλα" είναι σύμπτωμα μιας πολιτικής κουλτούρας που χρεοκόπησε το 2010", ανέφερε σε ανάρτηση του ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Στη Χαριλάου Τρικούπη διαψεύδουν τα περί ίσων αποστάσεων και επιχειρούν να περάσουν στην αντεπίθεση, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για "θεσμική απρέπεια", καθώς έπρεπε να αναφερθεί σε όλα τα στελέχη που κατηγορήθηκαν άδικα στην υπόθεση της Novartis. "Εμείς δεν τηρούμε ίσες αποστάσεις από κανέναν, δεν έχουμε τέτοια αγωνία. Έχουμε σταθερή θέση υπέρ της αλήθειας και των κοινοβουλευτικών θεσμών", δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος.

Οι δημοσκοπήσεις άναψαν φωτιές

Στελέχη του ΚΙΝΑΛ εκτιμούν πως οι επιθέσεις από το κυβερνών κόμμα οφείλονται κυρίως στην ανησυχία που επικρατεί από την επιστροφή ψηφοφόρων που το 2019 είχαν ψηφίσει ΝΔ. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε μέσω της δημοσκόπησης της Pulse, σύμφωνα με την οποία οι εισροές προς το ΚΙΝΑΛ φτάνουν το 9%. Παράλληλα όλες οι μετρήσεις δείχνουν την δυναμική που έχει ο Νίκος Ανδρουλάκης που μειώνει την απόσταση από τον Αλέξη Τσίπρα.
Στην Χαριλάου Τρικούπη επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και την όποια κυβερνητική φθορά υπάρχει μετά από περίπου τρία χρόνια στην εξουσία. Ωστόσο έμπειροι εκλογολόγοι σημειώνουν με νόημα πως η αντίδραση των πολιτών είναι διαφορετική στις δημοσκοπήσεις και άλλη όταν έρθει η ώρα της κάλπης.